Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 19, 2026 3:47 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: N sty 11, 2004 1:09 pm 
Witam.
Jestem zupełnie zielony jeżeli chodzi o samochody więc pytam:
Właśnie nabyłem sobie taką zabaweczkę - buggy Academy Wyvern.
Jest to model do złożenia i nie mam pojecia ile smaru należy dać do dyferencjału.
Czy zębatki mają być lekko pokryte smarem , czy też ma być go więcej???
Z resztą chyba sobie poradzę , a jak sobie nie poradzę znowu zapytam.....

Tytuł:
PostNapisane: N sty 11, 2004 1:12 pm 
!!-kYOsho puRe teN-!!

smaru jak najmniej...tzn. troszke do srodka malutko on sie sam wyjezdzi bedzie oki...pozniej jak bedziesz czyscil model to WD40 raz prysniesz i bedzie spox...

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N sty 11, 2004 1:18 pm 

Dzięki za odpowiedź , to ja pytałem , nie wiem dlaczego nie zalogowało mnie.
Dotąd bawiłem sie raczej samolotami i łódkami , przyszedł czas na autko......

Tytuł:
PostNapisane: N sty 11, 2004 1:56 pm 

tylko z tym za malutko nie przesadz... ja biorę tak, że igiełką nakładam smar na dyfer i póxniej to takim malutkim śrubokręcikiem orzprowadzam... ale każda część jest z każdej strony nasmarowana... inna sprawa w miejscach zębatka obiera się w jakiejś prowadnicy wtedy smar to tylko symbolicznie żeby nie zrobić jej jakiś oporów (ja tak robię)... jeśli masz tam jakieś łożyska to tu w dalszym wątku było opisane jak je przygotowac do jazdy... moj dyferek jest tak przygotowany, że wystarczy delikatnie za główną zębatkę pokręcić i opory są prawie nie odczuwalne i zawsze dośc długo się kręci... no i silnik się tak nie męczy przy jego poruszaniu...

Tytuł:
PostNapisane: N sty 11, 2004 2:54 pm 

A jaki masz dyfer? Jak kulkowy to nic (watpie zeby to byl kulkowy), a jak masz taka "skrzyneczke" w srodku pelno zebatek, to napakuj sporo smaru. Nie lej nic rzadkiego. Smar niech bedzie gesty - najlepiej sylikonowy. Sam tak robilem i autko chodzilo super.
pozdro

Tytuł:
PostNapisane: N sty 11, 2004 3:07 pm 

czemu sporo?? to spowoduje że dyfer rzadziej będzie pracował... im mniej smaru tym dyferek wcześniej i częściej wykonuje swoje zadanie... na pewno odradzam pakowanie tak smaru aż grubo...

Tytuł:
PostNapisane: N sty 11, 2004 3:17 pm 

ten mój dyferek to skrzyneczka z czterema zębatkami , nie ma w srodku żadnych łożysk , ten krótki wałeczek z dwoma zebatkami "poprzeczny" w stosunku do osi kół opiera się na takich pklastikowych ( z bardzo twardego plastiku ) wpustach.
jeszcze jedno - smar silikonowy jest w komplecie , raczej gęsty ( bo w tubce )

Tytuł:
PostNapisane: N sty 11, 2004 4:26 pm 
!!-kYOsho puRe teN-!!

jak bedzie duzo smaru bedzie sie slizgal i dupa bedzie...chyba ze sie wyjezdzi...

Tytuł:
PostNapisane: N sty 11, 2004 4:27 pm 

właśnie o taki dyfer choidzło Pawłowi, a smar musi być taki aby trzymał się nasmarowanego elementu...

Tytuł:
PostNapisane: N sty 11, 2004 8:08 pm 

Panowie o czym Wy mowicie? Tego co napisalem jestem pewny... z reszta... Marcin... sam widziales jak to chodzi u mnie, a chodzi bardzo dobrze (skromnie mowiac). Jezeli wolicie inaczej nasmarowac, to Wasza sprawa.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 11, 2004 8:19 pm 

Jezu wielka mi filozofia. Bierzeż troche dość gęstego smaru na dyfer i po sprawie ale jak sami koledzy powiedzieli nia za dużo bo potem będziesz musiał rozkręcić i wyjąć troche tego.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 11, 2004 8:49 pm 

olo jesli tak błacho podchodzisz do każdego zagadnienia związanego z modelarstwem to zycze powodzenia... smarowanie dyfra to nie taka prosta sprawa... ja ze swoim smarowaniem sporo eksperymentowałem aż doszedłem do sposobu z jakiego teraz korzystam... i z czystym sumieniem mogę użytkowac model...

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 12, 2004 1:51 pm 
-=ADA$=-

zalezy czy jest o-ring na tej "puszce" jeszeli jest polecam olej silikonowy, a jezeli nie ma to nalozyc warstwe (cienka) silikonu samochodowego, i znow olej silikonowy, sprawi on ze bedziesz mogl ustawic jak dyfer ma pracowac, a pozatym lepiej smaruje wszystko!!

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 12, 2004 8:21 pm 

_marcin_ napisał(a):
Olo jesli tak błacho podchodzisz do każdego zagadnienia związanego z modelarstwem to zycze powodzenia...

Wiesz ja podchodze do wszystkiego z pesymizmem ale w tym przypadku to jedno i drugie bo nie widze tutaj żadnego problemu no chyba że przedobrzenie ze smarem :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 12, 2004 10:54 pm 

no wlasnie tu mam pytanie: czy rzeczywiscie im lzej pracuje dyferencjal tym lepiej? jesli dyferencjal pracuje ciezej nie zwieksza to przeciez oporow tocznych, a jedynie usztywnia samochod w zakretach... (twardszy dyferencjal upodabnia go do sztywnego mostu :!:)

jesli dyferencjal pracjue "gladko jak cholera" to w sytuacji utraty przyczepnosci jednego kola cala moc jest przekazywana wlasnie na nie zamiast drugie kolo - to ktore zachowalo przyczepnosc - tak wiec cala para idzie w gwizdek... dlatego tez w samochodach rajdowych stosuje sie szpery - czyli ograniczenie przekazywania mocy przez dyferencjal na jedna polos. jednym z popularniejszych rodzajow szper jest szpera wiskotyczna - czyli... lepkosciowa ( :!: )

sam zaczynam sie dopiero bawic modelami i temat smarowania, a jeszcze bardziej: sztywnosci dyferencjalow bardzo mnie interesuje - byc moze w modelach sa inne zasady niz w duzych autach...

W swoim modelu ustawilem przedni dyferencjal w miare gladko, natomiast tyl nieco sztywniej (jak krece jednym tylnym kolem wowczas 3 pozostale kreca sie w ta sama strone co ono, natomiast zeby ten efekt uzyskac z przodu musze krecic b. delikatnie i z wyczuciem - w innym wypadku drugie kolo kreci sie w strone przeciwna, a tylne - wcale)
nie wiem czy dobrze robie, bo nie mam mozliwosci porownania z innymi tego typu samochodami... :?

z tego, co wiem, niektore firmy (np. Kyosho) w najsilniejszych spalinowkach jako opcje oferuja sztywny tylny most (juz nie dyferencjal) do uzywania na torach o b. przyczepnej nawierzchni albo z b. przyczepnymi oponami

przy tej okazji chcialem zapytac: czym sa dyferencjaly typu one-way i czy stosuje sie je tylko z przodu, czy rowniez z tylu :?: :?: :?:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona