Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 6:27 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
 Tytuł: Savage 3.5
PostNapisane: Pn gru 01, 2008 4:38 pm 

Witam zakupiłem nowego sava 3.5 powiedzcie mi co do niego dokupić jakie części zamienne ,żeby się nie popsuł,ogólnie co warto do niego dokupić?Powiedzcie mi też jaka tam świeca podchodzi bo nie wiem jaki to rozmiar np.18 czy jakieś tam cyferki ja wiem tyle ,że poj silnika jest 3.5.Czy paliwo byron gen 2 20% będzie dobre paliwo do niego na docieranie i na całą eksploatacje czy może zmienić na jakieś inne?Prosze jeszcze o jakieś rady ktore moga mi się przydać w eksploatacji tego autka.Pozdrawiam i licze na odpowiedzi.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 01, 2008 4:43 pm 

Paliwo bedzie dobre,byron to dobra firma.Jezeli chcesz miec troche wiecej mocy kup 25% lecz dla mnie to nie ma sensu

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 01, 2008 9:36 pm 

a ogólnie będzie czuć różnice w mocy pomiędzy savagem 3.5 a t-maxxem 3.3 jezdzilem na takim samym paliwie.Warto było dopłacić i kupić savage 4.6 czy osiągami się zbytnio nie różnił od 3.5?A tak na marginesie czy ten savage x rtr 3.5 ma bieg wsteczny?

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 01, 2008 9:51 pm 

Sav 3,5 nie ma biegu wstecznego, ma o wiele mniej mocy niz x 4,6 rtr ale za to nie zużywa sie napęd tak szybko jak w 4,6.

Tak na marginesie jeżeli go jeszcze nie kupiłes to zastanów sie dobrze zanim go kupisz. Ja swojego sava 3,5 miałem kilka miesięcy i tyle razy musiałem coś naprawiac że to koniec. Kumple śmigali a ja zaczynałem jazde i po chwili znowu cos, wkurzała mnie jego bardzo duża awaryjność i niedawno go sprzedałem, teraz mam tragusa i jestem o 100% bardziej zadowolony niż z sava.

Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 02, 2008 1:19 am 

Najwięcej informacji znajdziesz w dziale o spalinowych monsterach, tu na forum, w przyklejonym temacie o savach (14 stron naprawdę przydatnych postów, każdy znajdzie coś dla siebie).

Osobiście polecam: alusiowe kubki dyfrów, psiakostki i kielichy HD, skarpetki na amorki (może być produkcja własna), płytę spodnią osłaniającą "brzuszek" (tyż samemu można zrobić), koniecznie filtr paliwa, ostatnio dodałem też własnej roboty Exhaust Gas Cooler (chłodnicę spalin dolatujących do korka zbiornika paliwa, torowi ściganci zza oceanu twierdzą, że zbawczo działa na silnik). Jak powiem, że silnik też warto wymienić, to już nie będzie 3.5, więc cofam. :)

Mój 3.5 to teraz w sumie już niemal 4.6ss i do takiego stanu należy dążyć moim zdaniem, jeśli chce się mieć dużo frajdy z jeżdżenia i mało kłopotów.

Pozwolę sobie przy tym polemizować z kolegą maly91, jedyne co mi poleciało kiedykolwiek tak naprawdę, to upright set, jak mój savik (jeszcze wtedy seryjny) pocałował brzeg osuszonego basenu parkowego z rozpędu :D

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 02, 2008 8:17 am 

już kupiłem tego sava bo do 4.6 mi brakło troche kasy a o 5.9 nie wspominam nawet.Ale chyba będe za to dłużej jeździł na 1 baczku bo w 3.5 i 4.6 jest takiej samej pojemnosci a 4.6 ma chyba większe spalanie?To ja już nie wiem o tych savach nic raz piszą ,że niezniszczalny a teraz maly91 pisze ,że awaryjny mam nadzieje ze bedzie mniej awaryjny od t-maxxa którego mam na sprzedaż

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 02, 2008 9:11 am 

Awaryjność zależy w dużym stopniu od stylu jazdy i umiejętności. Jeśli np. będziesz wysoko skakał nie umiejąc tego robić na pewno będzie awaryjny. Podobnie z tymi HBX'ami (był to mój pierwszy model) jeden będzie go katował i po kilku dniach się rozpadnie a inny będzie jeździł spokojnie i nic sie nie zepsuje przez kilka miesięcy :) . Co do ich osiągów to HPI pisze że max. prędkość 3.5 to 53km/h a 4.6 to 73km/h więc różnica jest :) , też niedawno stanąłem przed tym wyborem ale ze względu na różnicę cen wybrałem 3.5 :) .

Pozdro Michoxx.

Time Edge (klik)
GG: 11304258

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 02, 2008 10:15 am 

Wydaje mi się że napewno jedzie więcej niż 53km/h jak przecież mój t-maxx który miał silnik troche mniejszy(3.3) jechał 70km/h

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 02, 2008 2:25 pm 
Model pociągnie te 60Km/h, HPI zawsze podaje mniejsze osiągi modelu.
Pierwsze co to polecam zmienić dyferencjały na aluminiowe.
Ustaw skrzynię, sprawdź czy Sav wskakuje dobrze na dwójkę, ponieważ wyszła podobnież wadliwa seria Savagów 3.5 (sam taką miałem) i miałem po prostu połamane zębatki w skrzyni, niby mi wymienili ale czekałem prawie miesiąc na oddanie mi modelu (modelarnia.pl) + wymienili mi właśnie dyfry na Alu – gratis ^^.

Modelem jak na razie przejeździłem około 3l i jak na razie bajka… Poza tym, że teraz mam problem z szarpanką, a mianowicie wyciągnęła się cała. Na razie nie mam czasu na rozbieranie, ale podobnież jest to sprężynka.

Savage 3.5 = jakość do ceny!

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 02, 2008 2:35 pm 

Te zębatki to tak od razu były połamane? Ja też miałem wybrakowany, jak są te wieżyczki os servo-savera to przez nie idą takie metalowe sztyfty na które są założone plastikowe tulejki to brakowało mi 2 tulejek przy tym i koła miały okropne luzy, ale dorobiłem je z tłoczków od amortyzatorów do e-firestorma.

Time Edge (klik)
GG: 11304258

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 02, 2008 3:40 pm 

witam właśnie doszedł mi savage odpaliłem go i osiąga temp 115 i WCHODZI NA WYZSZE OBBROTY , szybko gasze, od tych ustawien fabrycznych jeszcze mam odkręcić mu HSN??Przypominam paliwo to byron 20%

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 02, 2008 4:05 pm 

Najpierw silnik się dociera na fabrycznych ustawieniach, a Ty od razu łapiesz się za regulacje :?

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 02, 2008 4:18 pm 

czyli skoro sie grzeje to pie... to nie chodzi na fabrycznych ustawieniach i niech sie grzeje tak?

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 02, 2008 4:53 pm 

Kolego nsc1984 Standardowy sav 3.5 owszem sporo wytrzyma ale jak zaczniesz skakać to dyfry lecą co chwile. Żeby nie było że ja nie potrafiłem jeździć i że to tylko moje zdanie przeczytaj pierwszy post Tomasza Świąteckiego w tym wątku http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.ph ... &start=195.

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 02, 2008 5:24 pm 

mati92 napisał(a):
witam właśnie doszedł mi savage odpaliłem go i osiąga temp 115 i WCHODZI NA WYZSZE OBBROTY , szybko gasze, od tych ustawien fabrycznych jeszcze mam odkręcić mu HSN??Przypominam paliwo to byron 20%

Sprawdź najpierw ustawienia fabryczne z instrukcją. Kolega miał podobnie z K5,9. Odpalał i wchodził na wysokie obroty oraz się grzał szybko. Nie kręcił śrubkami. Ustawienie iglic według instrukcji pomogło.
Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona