Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 16, 2026 3:29 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
 Tytuł: Miwi
PostNapisane: So lut 18, 2006 6:14 pm 

Kilka pytanek co do niego
1.Ile %nitro lać :?:
2.czy wchodzą standartowe świece takie jak A3 :?:
3.brakuje w nim tylko tego:termometr paliwo olej do filtra powietrza ARO butelka to tank :?:
4.jakie są w nim serva :?:
5.czy może mi ktoś doladnie opisać pierwsza regulacje w ciagu docierania oraz docieranie :wink:
PS.Chcial byym mieć to poprostu jakby na tacy bo niektóre metody mogą być ine :wink:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So lut 18, 2006 6:19 pm 

1. 16% minimum
2. Zapewne pasują (na A5 też w zimie pojeździsz)
3. Butelka do tankowania jest w zestawieZapewne
4. Zapewne jakieś lipne.
5. Raczej wszystko jak u więszych braci.

Tytuł:
PostNapisane: So lut 18, 2006 6:33 pm 

5.Ale ja dokońca nie wiem miły byłby ktoś i te dane podał oraz jaka egulacia
silnika na początek jest potrzebna

Tytuł:
PostNapisane: So lut 18, 2006 6:57 pm 

W temacie o Miwi znalazlbys wiele odpowiedzi.
Nie ma termometru ani paliwa i jakis olejkow.

A wiec skopiuje cos co kiedys napisalem o docieraniu. Jest to ogolne do wszystkich modeli, ale tak samo bym zrobil jak bym kupil miwi ( kupie chyba ).

Kazdy ma swoje sposoby na docieranie silnika. Ja przedstawie tutaj swoj sposob jaki uzylem do docierania mojego MT2.
POTRZEBUJEMY
- grzalka ( klips do swiecy )
- rotostart ( jesli nie mamy szarpanki )
- baterie ( do nadajnika i odbiornika - 12 sztuk, lub pakiety akumulatorow )
- nasaczony olejkiem filtr powietrza
- 1L paliwa
Przed odpaleniem powinnismy sprawdzic czy wszystkie srubki sa na "ustawieniach fabrycznych". Srubke HSN ( ta w dlugim, przewaznie zlotym kolniezu, do niej idzie przewod paliwowy ) wkrecamy do konca az poczujemy opor. Nastepnie wykrecamy ja o 3 pelne obroty ( 360* ). Srubka od jalowych obrotow ( pod filtrem powietrza ) krecimy tak, zeby przy wlaczonej aparaturze przepustnica ( chodzi o otwor pod filtrem powietrza ) byla otwarta na 1mm. Robimy to na pozycji neutralnej serva ( czyli ani hamulec ani gaz ). Srubke od niskich obrotow ( czyli ostatnia ) wkrecamy tak aby byla rowno z gaznikiem. Glowka srubki ma byc polozona na rownej powierzchni z obudowa gaznika.
A wiec wlewamy paliwo do baczka. Patrzymy na przewod paliwowy czy paliwo doszlo do gaznika. Jesli paliwo dojdzie do gaznika, mozemy zaczac odpalac. Nakladamy grzalke na swiece ( minimalnie 5 sekund ). Wkladamy rotostart w "tyl" samochodu ( w przypadku szarpanki ciagniemy ja - uwaga! linka nie moze byc bardziej ciagnieta niz na 30cm, robcie to delikatnie i nie ciagnijcie pod katem ) i krecimy ( max - 5 sekund ). Teraz jesli od razu po odpaleniu, kola zaczynaja sie krecic musimy to wytrymowac ( trymer - pokretelko w nadajniku od serva gazu TH TRIM ). Po odpaleniu, tlumik powinien PLUC olejem. Jesli wszystko jest w porzadku kierujemy sie opisem ( ponizej ) ile wypalic baczkow, kiedy i jak?
ILOSC BACZKOW
1 bak - Model postawiony np na skrzynce, kola w gorze i sie nie kreca ( tylko pyrka ).
2 bak - Model postawiony np na skrzynce, kola w gorze i sie nie kreca( tylko pyrka ).
3 bak - Model postawiony np na skrzynce, kola w gorze i sie nie kreca ( tylko pyrka ).
4 bak - Model postawiony na skrzynce, kola w gorze, dodajemy powoli gazu. Tak zeby powoli koleczka zaczynaly sie krecic i puszczamy. I tak caly czas.
5 bak - Kladziemy model na ziemi. Dodajemy powoli gazu ( niech ruszy ) i puszczamy. Jazda bardzo wolna.
6 bak - Mozemy juz jezdzic troszke szybciej.
7 bak - Jezdzimy troszke szybciej, powoli konczymy docieranie.
8 bak - Jazda bardzo ostrozna, mozemy dawac duzo wiecej gazu, jednak z malymi przerwami.
Opis jest ogolny, do wszystkich modeli. Pamietajcie aby mierzyc temperature silnika. Jesli przekroczy ok 250F powinniscie lekko odkrecic srubke HSN. Oczywiscie jesli zrobicie o jeden baczek mniej to nic sie nie stanie jednak pamietajcie aby NIE ZALOWAC PALIWA. Jest to tak jakby srednia tych baczkow poniewaz niektorzy maja silniki o wiekszej pojemnosci, inni maja mniejsze baczki dlatego jest to tak mniej wiecej. Mozecie takze wiecej wypalic na wolnych obrotach - jeszcze lepiej dla silnika. Zapamietajcie aby dbac o silnik i byc cierpliwym na prawdziwe gazowanie

Nie pisalem tu nic o termometrze, jednak przy docieraniu tez w sumie jest niezbedny. Ale proste: Kiedy temperatura jest za wysoka to musimy srubke HSN ( ta taka dluga ) lekko odkrecic.

Prosze nie pisac na PW ofert sprzedazy, wymian itd, gdyz nie jestem zainteresowany. Pozdrawiam.

The end.

Tytuł:
PostNapisane: So lut 18, 2006 7:04 pm 

Piotrek-krk napisał(a):

ILOSC BACZKOW
1 bak - Model postawiony np na skrzynce, kola w gorze i sie nie kreca ( tylko pyrka ).
2 bak - Model postawiony np na skrzynce, kola w gorze i sie nie kreca( tylko pyrka ).
3 bak - Model postawiony np na skrzynce, kola w gorze i sie nie kreca ( tylko pyrka ).
4 bak - Model postawiony na skrzynce, kola w gorze, dodajemy powoli gazu. Tak zeby powoli koleczka zaczynaly sie krecic i puszczamy. I tak caly czas.
5 bak - Kladziemy model na ziemi. Dodajemy powoli gazu ( niech ruszy ) i puszczamy. Jazda bardzo wolna.
6 bak - Mozemy juz jezdzic troszke szybciej.
7 bak - Jezdzimy troszke szybciej, powoli konczymy docieranie.
8 bak - Jazda bardzo ostrozna, mozemy dawac duzo wiecej gazu, jednak z malymi przerwami.

A co ile mierzyć temp silnika i na głowicy tej z radiatrem :wink: :?:
Cyli lekki gaz tam gdzie jest tylko pyrka :?: [/quote]

Tytuł:
PostNapisane: So lut 18, 2006 7:09 pm 

Temperature mierz np na poczatku po 30sek. Pozniej znowu za 30, nastepnie po minucie i jak bedzie temp. stabilna to nie bedziesz bardzo musial. Przy pyrkaniu nie powinno byc za wysokiej temperatury.
PYRKA - to znaczy ze model tylko sobie chodzi, kola sie nie kreca czyli nie dodajesz gazu NIC. Jesli kola w modelu beda sie troche krecily sprobuj to wytrymowac na aparaturce, jesli nie to mozesz ledziutenko odkrecic srubke od jalowych obrotow!

Prosze nie pisac na PW ofert sprzedazy, wymian itd, gdyz nie jestem zainteresowany. Pozdrawiam.

The end.

Tytuł:
PostNapisane: So lut 18, 2006 7:14 pm 

OK dzieki za rade
A jak ie bede wiediał jaka śruba to dam fotkę :wink:

Tytuł:
PostNapisane: So lut 18, 2006 7:22 pm 

Panie Stanisławie, pytam z ciekawości: Ma pan już MIWI?

Tytuł:
PostNapisane: So lut 18, 2006 7:33 pm 

Wlasnie, jak bedziesz mial miwi to dawaj jakies ciekawe fotki. A wie ktos moze ile ma przeswitu?

Co do serv, bo Ci nikt nie odpowiedzial: sa tam micro serva.

The end.

Tytuł:
PostNapisane: So lut 18, 2006 7:41 pm 

Piotrek-krk napisał(a):
Wlasnie, jak bedziesz mial miwi to dawaj jakies ciekawe fotki. A wie ktos moze ile ma przeswitu?

Co do serv, bo Ci nikt nie odpowiedzial: sa tam micro serva.
http://strony.aster.pl/rcbziom/ - tu masz fotki MIWI (oprócz tego SAVA X, HELLFIRE'a). Co do serw to raczej no name.

Tytuł:
PostNapisane: So lut 18, 2006 7:50 pm 

Nie mów Stanisłaie bo mówisz do 9 latka :wink: :lol: :lol:
Stasiek wystarczy :wink:
No jeszcze nie mam ale w niedluim czasie bedzie

Tytuł:
PostNapisane: So lut 18, 2006 8:25 pm 

Wiem Kubi widzialem juz to, ale CHCE WIECEJ grrr :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: ( napalony )

Stasiu, kto by pomyslal ze 8 letni chlopak by sie bawil w takie sprawy. Raczej kojarzy mi sie ten wiek z klockami lego, resorkami, odkrywalem dopiero co to silniczek elektryczny ( 180 ), ale nigdy nie myslalbym o spalince. Z tego powodu pomoge Ci jak najbardziej bede mogl - szczuneczek :D

The end.

Tytuł:
PostNapisane: So lut 18, 2006 9:35 pm 

KubiB napisał(a):
Panie Stanisławie...
Dobre. Do chłopaka młodszego ode mnie o 5 lat mówić PANIE :lol: . Co do Piotrka - ja nie jestem KUBI tylko KUBA (pełne imię JAKUB PIOTR)
EDIT: Troszkę dopisze, bo góra wygląda bucowato :) . Ja mając 9 lat katowałem pierwszego elektryka z marketu :D. Nie mówiec o pisaniu na forum RC auto. O wymyśle takim jak auto spalinowe to nawet nie słyszałem. W takim razie powodzenia w kompletowaniu spaliny (możesz liczyć na moją pomoc).

Tytuł:
PostNapisane: So lut 18, 2006 10:19 pm 

Im wcześniej zaczniesz tym lepiej. Ja zaluje ze mam juz tyle ile mam ale pocieszam sie ze nie jest tragicznie ;)

Tu jest najlepszy przyklad, ze im lepiej zaczniesz tym lepiej :
http://www.hpi.pl/index.php?lang=pl&mor ... _aktywna=6

Tytuł:
PostNapisane: So lut 18, 2006 11:11 pm 

Widziałem fotki tego MIWI. W związku z tym mam kilka pytań:

- czy amorki są plastikowe (chyba tak)?
- czy jest jakaś możliwość regulacji (camber, toe) chyba nie?
- czy górne drążki wachaczy wykonane są z plastiku (chyba tak)?

Czyli ogólnie dużo plastiku za ponad 1000zł. Lepiej rozglądać się za ofertą OFNY

Ostatnio edytowano Wt lut 21, 2006 8:02 pm przez Krzysiek Jaskot, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona