Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 05, 2026 4:17 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 21, 2005 12:05 am 

shy4 napisał(a):
Witam ponownie! Carsona juz ustawiłem...ale teraz mam problem z smartekiem....mam nowego bagusa tej firmy i silnik ma tylko dwie iglice od wysokich obrotów i od jałowych.....jestem w martwym punkcie...:(...samochód wypalił 2 zbiorniczki z kołami
w górze(troche napluł paliwa)...chcialem zaczać powolne jazdy ale autko nie
rusza....dokreciłem śrube od wysokich o 1/8 obrotu...czasem załapał ale
żadko....dokreciłem poraz kolejny o 1/8....czasem łapie i rusza czasem
nie(zębatka odbierająca i atakujaca kreca sie)...nie wiem co robic dalej?...dokrecac jeszcze??...nie miałem tego odwagi
robić bo boje sie przegrzać lub zatrzec silnika...
Toost Ratuj!! :!: :!: Dzieki tobie mnustwo sie dowiedziałem pomóż i tym razem :P

no pięknie, teraz wyglada, że jestem specem ...

co znaczy, że autko nie rusza?
czy przy dodawaniu gazu gaśnie?
czy przy stopniowym dodawaniu gazu z kołami w powietrzu silnik wchodzi na obroty, czy zaczyna coś w rodzaju gulgotania i nie przyspiesza lub wręcz gaśnie?

z opisu wynika, że skręciłeś dopiero 1/4 obrotu, to nie jest dużo i nie ma się co bać.
ja bym kręcił dalej
silnik zatrzesz, jeśli na wysokich obrotach nie będzie smarowania, a żeby do tego doszło to przede wszystkim musi ruszyć z miejsca i przy jeździe z pełną prędkością nie dymić (za uboga mieszanka, brak smarowania).
Jeśli nawet skręcisz go za mocno to za sekundę się nie zatrze, a
na max obrotach będzie tracił moc i nawet zwalniał.

postaw go jeszcze raz z kołami w górze.
uruchom, niech pochodzi z 10sekund, a potem łagodnym ruchem dodaj gazu na 1-2s, niech wejdzie na obroty i przepali olej po docieraniu.
Potem na koła i niech jedzie, możliwe że zacznie jechac dopiero po kolejnym 1/4 obrotu, ale trzeba skręcać stopniowo, żeby nie przesadzić.
Jak zacznie jechać to już nie skręcaj, wypal cały zbiornik na tym ustawieniu, dopiero przy następnym ew skręć dalej.

jak reaguje carson na dodawanie gazu wiesz, tutaj ma być podobnie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 21, 2005 6:21 am 

no pięknie, teraz wyglada, że jestem specem ...

co znaczy, że autko nie rusza?
czy przy dodawaniu gazu gaśnie?
czy przy stopniowym dodawaniu gazu z kołami w powietrzu silnik wchodzi na obroty, czy zaczyna coś w rodzaju gulgotania i nie przyspiesza lub wręcz gaśnie?
Przy dodawaniu gazu nie gaśnie, z kołami w górze wchodzi na obroty przyspiesza koła sie kręcą później zasuwa jak szalony a koła w miejscu sie zatrzymują....jak stoi na ziemi to wchodzi na obroty zebatki kreca sie jak nalezy ale autko nie ma siły ruszyc.....ok spróbuje dziś jeszcze troszkę dokręcić...z tym dokrecaniem to sie boje bo nie mam termometra no i naczytałem sie tutaj na forum o uszkodzeniu silnika tak że teraz jestem strasznie przeczulony na wszystko :P ..a przy pierwszych 2 zbiorniczkach silniczek nie był wogóle ciepły, teraz przy 3cim po dokreceniu o 1/4 obrotu był juz lekko gorący, ale nie tak zeby sparzyc, smarowanie tez jest mniejsze bo juz nie chlapie jak szalony niespalonymi resztakmi ale nadal jak sie podłoży kartke to zostaje ślad....

GG:5061472

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 21, 2005 8:15 am 

Lokalizacja: Białystok Auto: Carson Stormracer AMT: Alfa Romeo 156
Skoro w powietrzu wchodzi na obroty a koła się nie kręcą to dla mnie wygląda to tak jaby miał uszkodzony układ przeniesienia napędu i cos gdzieć nie przekazywalo tego napędu na koła. Pokręc ręką zebatke odbierającą i jeśli model nie wyrywa sie lekko to ja na twoim miejscu rozkręcił bym uklad napędowy, przeczyścił go i ponownie złożył. A może przy jakiś kielichu poprostu odkręciła sie śrubka trzymająca go? Sprawdź dokładnie układ napędowy.

http://www.rcpics.net/member/Pawlas
GG: 8450519

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 21, 2005 8:26 am 

poczekaj poczekaj, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem
silnik wchodzi na wysokie obroty, a koła sie nie kręcą?
jeśli koła się nie kręcą to nie powiny sie też kręcić zębatki, no nie ma bata.
sprzęgło na silniku przy pewnych obrotach zasprzęgla koło zamachowe z zębatka i dalej już wszystko powinno się kręcić.
jeśli silnik wchodzi na obroty i nie jedzie to albo sprzęgło nie działa, albo w układzie przeniesienia napędu coś sie blokuje, może w którymś dyfrze coś w zęby wpada.

jeśli tak jest to nie gazuj bo zetrzesz sprzęgło.

edit
kolega Pawlas dobrze sugeruje.
włóż cos w zębatki i spróbuj go popchnąć, nie powinien pojechać.

Ostatnio edytowano Pt paź 21, 2005 8:36 am przez Tomasz Ostrowski, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 21, 2005 8:29 am 

Lokalizacja: Białystok Auto: Carson Stormracer AMT: Alfa Romeo 156
Cytuj:
jak stoi na ziemi to wchodzi na obroty zebatki kreca sie jak nalezy

Więc Toost, jak widać to tak jakby układ przeniesienia napędu nie przenosił mocy na koła.

http://www.rcpics.net/member/Pawlas
GG: 8450519

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 21, 2005 8:36 am 

moze odbior jest nie dokrecony i zwyczajnie sie kreci na tym sprzegielku ? :wink:

Pozdrawiam

Wojtek Forysiak

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 21, 2005 11:49 am 

Tak :!: Tak jak piszesz Black_Angel, masz racje, kreci sie w tym sprzegiełku a mocy na koła nie przekazuje wcale(no czasem załapie)....no nic ide patrzeć co jest nie tak, jakbym nie dał sobie rady to bede krzyczał :P No bo do kogo ja sie zwruce jak nie do was??.... :roll:
I jeszcze raz serdeczne dzieki dla wszystkich którzy pomagaja a szczgólnie dla uzytkownika Toost :!:

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 21, 2005 7:47 pm 

Jestem załamany....podkrecanie silnika nic nie dało....poszedłem za drugą radą i rozebrałem w całości układ przeniesienia napędu ......i co??....i nic złożyłem ponownie dokładnie z instrukcja..i dalej to samo....powoli dodaje gazu samochód rusza jedzie i nagle..PACH!...stoi w miejscu a zebatki sie same kręcą......nie mam juz pojecia co jest grane...bo jak krece ręka zebatke odbierajacą na sucho to autko rusza i jedzie....a przy pracujacym silniku nie przenosi napedu...już nie wiem co mam zrobić :cry:

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 21, 2005 8:29 pm 

jeśli odbierająca się kręci to znaczy, że sprzęgło przenosi moment.
Znaczy sprzęgło można wyeliminować.
Pozostaje nastepny punkt, czyli skrzynia biegów.

Sprawdź dokładnie mechanizm zmiany biegów, pewnie są dwa otworki, w jednym jest kulka ze sprężynką przykręcone śrubą z łepkiem imbusowym (wewnętrzny sześciokąt).

Może tam jest coś nie halo?

w HPI w skrzyni sa dwa otwory, śruba w lewym patrząc z tyły samochodu musi być wkręcona na maksa, sruba w prawym słuzy do regulacji momentu zmiany biegów i nie może być wkręcona na maksa.

przypuszam, że w tym smartechu jest podobnie

ten smartech to chyba kopia carsona CR-4

Tytuł:
PostNapisane: So paź 22, 2005 6:07 am 

Tak też zrobiłem, są dwa otworki i w obu śrubki były na maxa przykrecone, poluzowałem ten w którym jest sprezynka i kulka bo z tego ca ja zuwazyłem to powinno byc to na tyle luźno skręcone aby ta czesc która sprezynka blokuje pod wpływem prędkości otwierała sie i zachaczała o znajdujacy sie tam słupek metalowy. Dobrze mysle?? Bo śruba w lewym otworze trzyma mechanizm zmiany biegów na wałku i powinna być na maxa do niego dokrecona tak?? Jeśli dobrze rozumuje to poluzuje jeszcze trochę ten otworek ze spręzynką...może cos to da....

Tytuł:
PostNapisane: So paź 22, 2005 8:34 am 

kręcąc śrubę dociskająca kulkę ze sprężynką ustalasz przy jakich obrotach następuje zmiana biegów.
Bardziej chodziło mi o tą lewą, myślałem że jest niedokręcona i nie przenosi momentu.

Jest jeszcze jedna możliwość
wałek na którym są zębatki odbierające skrzyni biegów ma wycięcie, w które ma wchodzić właśnie ta lewa śruba. Może sruba nie trafia w wycięcie i mimo dokręcenia ślizga się.

zablokuj koła, poluzuj lekko lewą śrubę tak, żeby zębatki obracały się na wałku, ale z lekkim oporem, jeśli w pewnym momencie zrobią się luźne to właśnie trafiłeś na wycięcie, wtedy dokręć śrubkę na maksa.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 26, 2005 7:29 pm 

Witam ponownie.....rozebralem i skreciłem spowrotem skrzynie biegów ze 20 razy :!: ...i nic :!: nadal nie załapuje...rozpedza sie na 1wszym biegu jedzie powoli delikatnie daje wiecej gazu i pach koniec... nie wskakuje na 2gi bieg...
Dziś nastąpił pewien "przełom"...mianowicie problem najwidoczniej nie lezy w samej skrzyni biegów tylko w nacisku wałków napędzajacych...czemu tak uważam :?: ....dzis składajac ostatni raz skrzynie biegów totalnie załamany zapomniałem założyc wałka napedowego na tył i został tylko ten na przednie koła...i co sie okazuje :!: biegi slicznie sie zmieniają... :roll: pomyslałem ze zaskoczyło ogólnie i załozyłem tez wałek na tył...ale wtedy znowu nie działa i nie przerzuca biegów.. :roll: :?: tylko jak jest sam wałek napedowy na przednie koła to działa cacy jak sa oba to juz nie :?: wie ktos z was co moze byc tego przyczyna :?: Ja wnioskuje że któryś albo dosciska za mocno albo własnie nie dociska wcale i to ma wpływ na zebatki w skrzyni biegów...naprawde juz zgłupiałem.... :roll:

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 26, 2005 9:15 pm 

z opisu wynika, że opór stawia tylny dyfer
... chyba trzeba go rozebrać.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 27, 2005 6:35 am 

W KOŃCU :!: To nie była wina tylnego dyfra. Sprawa wyglada inaczej, po załozeniu przedniego wałka napedowego skrzynia działa ok ponieważ zebatki sa dobrze dociśniete, po załozeniu obu wystepował poprostu luz na moje oko ok 1mm, trzeba było na ta długość wybic łożysko z zebatki odpowiedzialnej za pierwszy bieg, fabrycznie była za mocno wbita przez co tylni wałek przy nacisku odsuwał zebatki, teraz juz wszystko smiga cacy!
Heh temat był o silniku a zeszlismy na skrzynie biegów :lol:
A co do silnika podaczas walki ze skrzynia biegów wypaliem ok 3 zbiorniczków z kołami w górze, ok 3 na próby ustawienia skrzyni biegów i ok 3 na jazde na pierwszym biegu. W ferworze walki z napedem nawet nie spostrzegłem że dobrze ustawiłem i dotarłem(nie zapeszając oczywiście :P )silnik, odpala od pierwszego szarpnięcia a przy wysokich obrotach widać piękny niebieski dym z tłumika :D I tym optymistycznym akcentem kończe meczenie was przynajmniej narazie :P
Wielkie dzieki dla wszystkich którzy jakoś starali sie pomóc zwłaszcza dla uzytkownika Toost który udzielił mnóstwa przydatnych info oraz dla użytkownika Gieroll z którym to siedzielismy nad skrzynią biegów 4 godziny i dumalismy :P

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 27, 2005 10:55 am 

Dumalismy i dumalismy i coś jednak wydumalismy - w końcu autko ruszyło :wink: a łatwo nie było....

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3