Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz maja 07, 2026 7:43 am

Autor
PostNapisane: Cz kwi 14, 2005 5:54 pm 

moi drodzy mam pewien klopot poluzowal mi sie sznurek od szarparki jak ciagne za sznurek np na cala dludosc i puszczam to sznurek sie niezwija wogole Odkrecilem ta cala obudowe iprobowalem na nowo wszystko poskladac wyciagnelem metalowa blaszke zwinieta {w ksztalcie slimaka]do okola tej kopolki oraz nawinelem sznurek ta cala dlugosc dookola tarczy wlozylem ta tarcze w ten slimak nawiniety jak ciagnelem za sznurek to ten sznurek niedokonca sie zwija postanowilem skrocic ten sznurek bylo to samo
Niewiem co moze byc przyczyna sznurek udaje mi sie z wielkim trudem zwinac tylko wtedy jak pokrece ta cala obudowa ktora jest przykrecona do silnika Bardzo was prosze o pomoc niewiem co mam robic jestem w wielkim dolku to jest moj pierwszy model ktory mam od niedawna i pierwszy moj powazny klopot z nim Pomocy blagam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 14, 2005 6:06 pm 

Powiedz mi jak skrociłes ten sznurek. Musisz go skrócic wkładają w to co ciagniesz od wewnątrz np. mały imbus i wybchnąc taki metalowy walec wtedy tam skrucisz i odrazu przesuniesz na sprężynie a jak to nie pomaga to ratuje cie tylko kupienie długiego sznurka nawiniecie jak najwięcej i przełożenie i pociagniecie dopóki bedzie jakiś opró który bedzie wstanie zwinąć sznurek :D

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 14, 2005 9:01 pm 

ja mam takie pytanie wogole na wstepie czy dobrze zalozylem bo niewiem czy w kazdym modelu spalinowym ktory jest uruchamiany za pomoca szarparki jest taka sama obudowa i konstrukcja w srodku Ja mam model hpi rs 4 3 typ ss
i tam jest obudowa w ta obudowe wchodzi do srodka metalowa spirala czesc ktora jest zwinieta w ksztalcie slimaka i ona ma dwa zagiecia w tym dekielku jest takie specialne naciecie gdzie wchodzi jedno z tych zagiec tej metalowej spirali[ wydaje mi sie ze to powoduje ze ta spirala sie nieslizga wtym dekielku gdzie jest wlozona ] a drugie zagiecie wchodzi na to kolko [tarcza]ktore nawija sie sznurek od szarparki to kolko ktore ma dwa bolce tak bym to nazwal ma tez specialne naciecie zauwazylem gdzie koncowka slimaka zagiecia w chodzi w te naciecie co powoduje tam jakis opor tego kolka ktore jest ciagniete za sznurek i tam w tym bolcu tez jest taki maly otwor gdzie wlozylem sprezyne i tym dekielkiem docisnelem sprezyne ktora przechodzila przez to tarcze w ktorej nawiniety jest sznurek i dokrecilem dekielek srubkami do silnika niewiem czy tak powinno to byc i niewiem tez czy to ma tez jakis zwiazek ze nic tam nienasmarowalem bardzo prosze o jak najwiecej informacji w tej sprawie z gory dziekuje

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 16, 2005 5:23 pm 

Skracanie sznurka w szarpance to ogólnie rzecz biorąc głupi pomysł. Za powracanie sznurka nie odpowiada sznurek lecz sprężyna która jest w środku. Działa to w ten sposób, że jak ciągniesz snurek to sprężyna się zwija, w momancie kiedy puszczasz to sprężyna się rozwija przy okazji zwijając sznurek.

A teraz usiądz i troche pomyśl, jak to żrobić żeby działało :D

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 16, 2005 6:42 pm 

na sam poczatek: uzywaj kropek, entera i redaguj swoje wiadomosci tak, zeby mozna bylo zrozumiec. ja sam zajazylem co piszesz za 3-cim razem.

a czy na pewno nawinales sznurek w dobra strone? bo ja kiedys nawinalem w zla. ale sie wsciekalem, ze nie chcialo dzialac. a potem brat plakal ze smiechu ze mnie.
ale do rzeczy: sam mechanizm szarpanki jest prosty jak konstrukcja cepa. jak napisal mck, nie zwijanie sznura to najprawdopodobniej wina sprezyny. co do smarowania: nie jest ono potrzebne. sa to tak male obroty kiedy ciagniesz ze szkoda zawracac sobie glowe smarowaniem.

inny pomysl: nawin wszystko tak, jak powinno byc, zmontuj, ale nie przykrecaj do silnika. kciukiem i wskazujacym delikatnie zlap calego szrpaka tak, zebys przyciskal walek i delikatnie pociagnij za sznurek. jesli idzie bez oporow i ladnie zwija, to pewnie za mocno przykrecasz szarpaka do silnika.

jeszcze inny pomysl: sprezyna jakims cudem wyskakuje z jednego (albo obydwu) swoich mocowan - w dekielku albo obudowie. sprawdz czy siedzi w nich pewnie i mocno.

kolejny pomysl: supelek, na ktorym trzyma sie sznurek w waleczku jest za maly i za kazdym razem jak ciagniesz, to wyciagasz sznurek z otworka. dekielek sie slicznie zwija, ale bez sznurka (ja tak mialem).

i po raz kolejny przychylam sie do opinii mck: usiadz i poglowkuj. to naprawde jest prosta konstrukcja. ilosc rzeczy ktora moze w niej zawiesc jest powanie ograniczona.

powodzenia
marvell

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 16, 2005 8:26 pm 

wielkie dzieki ze piszecie w tej sprawie ..Ja nigdy niemnialem wczesniej zadnego klopotu bo nic mi sie niepopsulo. Mam pytanie bo ja tak probowalem jak tu kolega powiedzial ze nawinelem sznurek na tarcze i wlozylem w ta metalowa spirale.gdzie jest umieszczony na samym dole Nstepnie przyczymalem ta tarcze kciukiem lekko i pociagnelem za sznurek i zauwazylem ze sznurek sie chowa myslalem ze jest wszystko w porzadku .Przekrecilem do silnika a tu nagle znowu klapa pociagnelem sznurek i sznurek a ni drgnol. Wcale mocno nieprzykrecalem niewiem co jest przyczyna moze sznurek jest za dlugi i troche poszczepiony moze sie ociera
co powoduje ze sie blokuje w tej obudowie niewiem czy powinno sie skracać sznurek bo ja skrocilem o 4 cm a dlugosc calkowita tego sznurka ma jakies 35 cm.Mam takie pytanie moze ktos uzna ze to glupie ale ja wole sie dla pewnosci jeszcze raz zapytac bo niechce miec zadnych watpliwosci ta spirala metalowa co jest na samym dnie napedza sznurek?bo tam tez jest taka sprezynka mala i ja ją wlozylem w ten otwor tej tarczy gdzie przechodzi przez nia do walka silnika. Niewiem czy tak powinno to byc bo moge sie tylko domyslac po tych otworach walka silnika i tarczy jezeli sie myle to prosze mnie poprawic .Jeszcze jedno prosze mi powiedziec do czego sluzy ta mala sprezynka jaka pelni tu funkcje z gory dziekuje ze to ze staracie sie jakos mi pomoc po to moj pierwszy klopot

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 17, 2005 12:53 am 

ta duza sprezyna sluzy do "napedzania" sznurka, a wlasciwie walka na ktory jest on nawiniety (patrz ostatni post mck`a)
niestety nie mam pojecia co to za druga szprezynka, ja mam tylko jedna. jakbys napisal dokladnie jaki masz silnik, albo dal linka do jego instrukcji obslugi to moze cos bysmy wspolnie wymyslili.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 18, 2005 12:05 pm 

Witam moi drodzy mam takie pytanie bo wiele mysli mi nachodzi co moze byc przyczyna ze sznurek sie blokuje jak naloze na wal walek i pociagne za szarpak to sznurek sie niechowa tak jak powinnien.Niewiem czy to ma tez jakis zwiazek z tym ze ta linka powinna byc mocno naciagnieta z gory zeby byl tam jakis opor ,tez mi sie wydaje ze ten walek troche ociera sie w tej obudowie moze to sa moje zludzenia ,ale powinnien byc mocny opor kiedy ciagne zeby ten wal sie mogl krecic w silniku jak przykrece i pociagne za szarpak.Dzisiaj probowalem na nowo sprobowac zalozylem ta spirale i nalozylem na nia walek i jak pociagnelem za sznurek to wracal spowrotem niby tak jak powinno byc ale jak zalozylem to sznurek chowa sie jak pokrece w lewo i wprawo ta cala obudowaJak by ktos mogl mi dac jakas skazowke lub jakas rade bylbym bardzo wdzieczny

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 18, 2005 1:48 pm 

Słuchajcie, może i ja się nie znam, ale czy nie lepiej byłoby po prostu kupić nową szarpanke :?: