Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 5:38 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
PostNapisane: Pt mar 19, 2010 10:50 am 

Oczywiście że bez symulatora się da :) najlepszym przykładem jestem ja, nigdy w życiu nie miałem z czymś takim styczności a latam zarówno heli jak i samoloty. Na początku było ciężko nie ukrywam, ale dałem radę. Dlatego na początek polecam ci Adi cos taniego :) żeby nie było szkoda rozwalić, bo czasami posklejać się nie da. Ten model co podałeś jest ok ale na początek, raczej coś takiego: http://nitrotek.pl/samoloty-art-tech/wi ... -slow.html zwykły szybowiec - tani. Jakbyś miał jakieś pytania pisz pw.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt mar 19, 2010 11:00 am 

Masz rację, bez symulatora się da ale koszta nauki są naprawdę dużo mniejsze, a tak poza tym latanie na symulatorze samo w sobie jest ciekawe:)

http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p2236,pc-cessna-480-rtf-zestaw-rc

Powyżej masz link do sklepu i krótki filmik. Modelem bajecznie łatwo się lata co widać:)

GG:7121525

PostNapisane: Pt mar 19, 2010 1:35 pm 

Pewnych rzeczy nie wykształci się w powietrzy - zabraknie modeli. Ale jak ja bym był sprzedawcą też bym odradzał symulator, w końcu części też kosztują.

Na pierwsze modele jednak EPP bo łatwo się naprawia i można to robić w polu (CA do styro + aktywator). Jak ktoś sobie radzi z żywicami i tkanina/rowingiem węglową/szklaną to też może być laminat, jednak na pierwszy model odradzam.

Nie kupować:
- modeli z ABS nie idzie tego kleić (popularnie nazywane plastikowymi)
- z zasilaniem Ni-xx, tylko z Li-xx w rc-fly to standard od lat.
- z silnikami szczotkowymi, waga, czas lotu, zapas mocy, bez sensu.

Również dedykowana aparatura w zestawach RTR nie jest dobrym rozwiązaniem. Generalnie aparatura to jeden z pierwszych punktów wyjścia jak i cała elektronika. Warto zadbać o to by można było ją przenosić między modelami (a te szczególnie dla początkujących szybko się nudzą).

Gdzie na forach lotniczych nie zapytasz to modele RTR są odradzane właśnie z tych względów.

Fajna zabawa z lataniem zaczyna się jak masz auto 1:1 lub żelowy akumulator. 2-3 Li-xx model CA i aktywator ze sobą, model, tryby do serwa i idziesz latać na cały dzień i nic Cie jest w stanie zatrzymać :).
Wtedy też się szybko uczysz. Wtedy też jeden model szybko się nudzi. Dlatego warto kupić elektronikę która przełożysz do kolejnego w części lub w całości.

Robert

PostNapisane: Pt mar 19, 2010 2:15 pm 

KiT napisał(a):
Również dedykowana aparatura w zestawach RTR nie jest dobrym rozwiązaniem. Generalnie aparatura to jeden z pierwszych punktów wyjścia jak i cała elektronika.

Zgadzam się z Tobą w 100%. W tym zestawie na początek, biorąc pod uwagę koszta aparatura jest naprawdę solidna i ładnie działa. Trymery pracują ładnie, aluminiowe drążki, rewersy się dość ciężko przełącza ale ogólnie jest ok. Masz rację, że warto zainwestować w porządną apkę, dlatego planuję kupić Dx7 ale wiadomo, że kupując pierwszy model należy liczyć się z tym, że latanie nie koniecznie musi się spodobać. Jeżeli chodzi o serwis tego modelu co posiadam to naprawdę kleić często się nie opłaca biorąc pod uwagę ceny elementów: cały kadłub - 50zł, skrzydło 40zł, usterzenie 30zł. Wydaje mi się, że jako pierwszy model dobrze wybrałem.

PostNapisane: Pt mar 19, 2010 6:27 pm 

jak na pierwszy to trochę trudny i ma jedną wadę :) nie poszalejesz :) jak już opanujesz podstawy.

Ale mogłeś trafić gorzej.

Akumulator, regulator silnik przełożysz do innego modelu. Odbiornik i serwa jakie są?

Robert

PostNapisane: Pt mar 19, 2010 7:42 pm 

KiT napisał(a):
jak na pierwszy to trochę trudny

Zapraszam na oblot a na pewno zmienisz zdanie:)
Cytuj:
nie poszalejesz :) jak już opanujesz podstawy.

To prawda. Kolejny to będzie: http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p3675,katana-ep-1260mm-arf-ph079-phoenix-model lub coś podobnego albo troszkę większego:)
Cytuj:
Akumulator, regulator silnik przełożysz do innego modelu

Regiel najprawdopodobniej zmienię, a silnik już zmieniłem:) Przy jednym kreciku pękła oś i nie chciałem czekać na drugą:) Teraz mam dwa:) A Pakiety są 4 (1x 1500 + 3x1600) także latać na czym jest.
Cytuj:
Odbiornik i serwa jakie są?

Odbiornik to seria wraz z nadajnikiem ale 4CH na FM. A 2 serw ostatnio zmieniałem. 2 x PowerHD 1900 poszły na ster a seria została na skrzydle.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2