Panowie, najłatwiej sobie wyobrazić, o co chodzi z tym skręcaniem analizując sprawę "od konca", czyli od wychodzenia z zakrętu. Załóżmy, że moto leży w zakręcie, a my chcemy je podnieść i jechać prosto. Jeśli jak w autku wyprostowalibyśmy przednie koło, to moto owszem, pojedzie prosto, ale niedaleko - zabraknie siły zwanej rekcją odśrodkową i będzie gleba. Wyjście z zakrętu polega na chwilowym skręceniu kierownicy w_stronę_zakrętu - wówczas przez chwilę wskutek zacieśnienia skrętu reakcja odśrodkowa zwiekszy sie i podniesie moto z przechyłu. Drugą metodą podniesienia moto z zakrętu jest dodanie gazu. Zwiększenie prędkości również spowoduje wzrost reakcji odśrodkowej i podniesienie moto.
Wprowadzenie moto w zakręt odbywa się na tej samej zasadzie. Chcąc skręcić w lewo musimy przechylić je w lewo, czyli na chwilę "odjechać" przednim kołem w prawo.To właśnie jest countersteering. Oczywiście można również przenieść srodek ciężkości w lewo zwieszając sie z kanapy i czekać, aż moto raczy samo się pochylić i wejść w zakret.
Stabilność uzyskuje sie "automatycznie" dzieki odpowiedniej geometrii przedniego zawieszenia. Przechylenie moto sprawia, że przednie koło dąży do skręcenia w stronę przechyłu. Gdy rzecz dzieje sie w czasie jazdy - moto zaczyna skręcać i samoczynnie podnosi sie.
W modelach generalnie spotyka się dwa rozwiązania sterowania skrętem: jedno polega na połączeniu serwa z kierownicą sprężynami, które pozwalają na swobodne ruchy kierownicy pod wpływem sił wynikających z geometrii układu kierowniczego, a jednocześnie dokładają do tego składowe pochodzące od serwa. Drugie rozwiązanie - to przesuwanie w poprzek środka ciężkości względem linii łączącej punkty styku kół z podłożem. W unikalnie zaprojektowanym fińskim modelu Pumilio Tiempo odbywa się to poprzez obrót mocowania przedniego wahacza względem osi poziomej, co przechyla cały wahacz wraz z kołem, które z kolei zamocowanie jest na całkowicie swobodnej zwrotnicy.
Odwrócenie kierunku serwa skrętu powinno wiec być już zrozumiałe - taki model sterowany jest przeciwskrętem, a po wejściu w zakret koło ustawia się samoczynnie oczywiście w kierunku zakrętu wskutek zrównoważenia się sił - tej ustawiającej koło w kierunku przeciwnym do zakrętu pochodzącej od serwa i tej ustawiającej koło w kierunku zakrętu wynikającej z geometrii układu kierowniczego.
Ale wam namieszałem