Wysłany: Pią Lis 21, 2008 5:53 pm Temat postu: I po co to??
Nudziarz napisał(a):
Chciałem kupic akumulator Vapex 1400 na rcracing.pl , ale zauważyłem że przy rejstracji trzeba podać date urodzenia ;/ powie mi ktoś po co ?? musze kupic akumulator, ale nie jestem taki głupi żeby podawać date urodzenia po co to komu?? jaki bezsens. Niech mi ktoś powie po cholere taki durny punkt w rejstracji??
Zgodnie z polskim prawem całkowitą zdolność do czynności cywilno-prawnych ma osoba dorosła, ograniczoną (czyli np. dopuszczającą zawieranie umowy kupna, a taką są zakupy w sklepie wysyłkowym), osoba, która ukończyła 13 lat. W tym wlaśnie celu - zawarcia WAŻNEJ umowy, potrzebne jest podanie daty. Dane są przechowywane w sposób bezpieczny, uniemożliwiający dostęp do nich osobom niepowołanym - zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych. Jeżeli masz problem z własną datą urodziń - zapytaj rodziców, kiedy się urodziłeś - a może lepiej, poproś ich, żeby założyli konto na siebie. A jak skończysz 13 lat, będziesz mógł założyć sobie konto w banku (bo tam też obowiązuje polskie prawo), i płacić z niego za własne zakupy internetowe.
Sporo rzeczy wystawiamy również na allegro, a tam - niestety - jest jeszcze gorzej. Żeby założyć konto trzeba wysłać skan dowodu osobistego udowadniając swoją dorosłość.