Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 3:20 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: So paź 11, 2008 7:44 pm 

Witam od wakacji mam sava ss dzisiaj odpaliłem go po 2 miesięcznej przerwie no i odrazu pojawił Sie problem przez 5 min jeździł normalnie później zgasł ( z mojej winy ) a jak go odpaliłem przez chwilę działał na normalnych obrotach a później nagle przeszedł na prawie maksymalne ale wcale nie ruszał z miejsca tylko powoli się toczył :(

W końcu gdy ruszył silnik wkręcał się na prawie maksymalne obroty a on jechał może z 15-20 km/h. Wydaje mi się że to wina sprzęgła (może się spaliło ??) często miałem tak że model nie chciał stać w miejscu po odpaleniu tylko od razu ruszał ( nie mogłem tego wyregulować bo albo gasł albo kręcił kołami jak szalony :? ).

Miał ktoś już kiedyś podobną chorobę w swoim modelu ?? Jak to wyleczyć? Jak temu zapobiegać ? Jeżeli trzeba wymienić jakiś organ (chyba sprzęgło) to jakie polecacie ?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So paź 11, 2008 7:59 pm 

Możliwe, że sprzęgło strzeliło, albo koło zamachowe się odkręciło. Rozbierz i będziesz wszystko wiedział.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: So paź 11, 2008 7:59 pm 

Nie wiem czy Cie zrozumialem ale jak nie dodajesz gazu to model jedzie tak ??
Sproboj sie pobawic trymetrrem na apce,a jak nie to pewnie regulacja.

Tytuł:
PostNapisane: So paź 11, 2008 8:14 pm 

Jakub Duda napisał(a):

a co tu trymer pomoże?

Tytuł:
PostNapisane: So paź 11, 2008 9:17 pm 

U mnie w modelu nagle wzrosły obroty i okazało się, że koło zamachowe poluzowało się na stożku. Być może tak jest właśnie u Ciebie, jak dodajesz gazu, to obroty silnika wzrastają, ale nie są przenoszone na napęd. Jeżeli za dużo nie piłowałeś silnika, to może stożek ocalał i wystarczy tylko dokręcić koło zamachowe.

Tytuł:
PostNapisane: So paź 11, 2008 9:30 pm 

Jak dodaje gazu to model powoli się rozpędza ale tylko do maksymalnie 20 km/h. Trymery tutaj w niczym nie pomogą nawet gdy nie dodawałem gazu ale tylko zaraz po odpaleniu to on sam wchodził na te szalone obroty ale jednocześnie stojąc w miejscu dopiero jak dodałem jeszcze gazu to ruszał baaardzo wolno… silnik był prawidłowo dotarty i w ogóle nie żyłowany temperatury pilnowałem żeby nie przekraczała 120 stopni przejechał może z 6 litrów.
Wygląda na to że będę musiał się dobrać do sprzęgła tylko ciekawe jak ja to teraz zrobię w wakacje przymocowałem sporo śrub klejem utrudniającym samo wykręcanie się śrub :shock: no i teraz niektórych w ogóle nie da się ruszyć a inne wychodzą ale bardzo ciężko. No w każdym razie będę miał niezłą zabawę na długie jesienne wieczory. :lol:

Tytuł:
PostNapisane: So paź 11, 2008 9:39 pm 

Jeżeli silnik wchodzi na wysokie obroty po odpaleniu, to prawdopodobnie dostaje lewego powietrza. Sprawdź szczelność układu dolotowego (gaźnika). Ustaw fabrycznie gaźnik i zacznij regulację od nowa.

Tytuł:
PostNapisane: N paź 12, 2008 8:40 am 

Tomasz Ostrowski napisał(a):
Jakub Duda napisał(a):

a co tu trymer pomoże?

żle go zrozumiałem

Tytuł:
PostNapisane: N paź 12, 2008 11:16 am 

Ja u siebie miałem takie same objawy. Dodawał gazu bez mojej interwencji, a gdy chciałem zmniejszyć obroty jałowe to gasł. Okazało się, że sprężna od sprzęgła się rozwaliła i sprzęgło nawet na niskich obrotach łapało zębatkę. A gasł dlatego bo miał za nisko ustawione obroty jałowe (a zmniejszałem go gazował :P). Jak wymieniłem sprężynę i podwyższyłem idle wszystko było ok.

Tytuł:
PostNapisane: N paź 12, 2008 1:56 pm 

rozwalilo sie ktores ze sprzegiel i tyle, sprawdz je i juz. W ostatecznosci poluzowala sie inna czesc ukladu napedowego.

GG:2247936

Tytuł:
PostNapisane: N paź 12, 2008 3:21 pm 

Dobra dzięki za pomoc jak znajdę czas ( czyli raczej trochę to potrwa) to się dobiorę do tego sprzęgła i wtedy się okaże co tak naprawdę poszło. Jak już będę wiedział to napiszę o tym.
A jakie sprzęgło byście polecali do tego modelu tak żeby było praktycznie bezobsługowe słyszałem że takie są, czy warto je mieć, a jak tak to gdzie kupić?

Tytuł:
PostNapisane: N paź 12, 2008 7:30 pm 

Chciałbym, żeby sprzęgło było bezobsługowe :)
Jak masz śruby na klej do gwintów, to kup dobre, grogie klucze do odkręcania, bo słaby jakościowo klucz jak przeskoczy to może też uszkodzić śrubę. Często w odkręceniu pomaga lekkie puknięcie w śrubę, ewentualnie podgrzanie jej zapalniczką, wtedy klej mięknie i jakoś powoli da się odkręcić.
Wysokie obroty wskazują na lewe powietrze, ale skoro model nie chce normalnie ruszyć to na pewno coś ze sprzęgłem, ewentualnie kołem zamachowym.
Jak powalczysz już ze śrubami, to zrozumiesz, że kleju na gwint daje się naprawdę odrobinę.

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 13, 2008 8:20 pm 

Kolejność sprawdzania.

1) Sprawdź układ paliwowy. Węże i bak. Bak. Lubi pękać z tyłu przy mocowaniu lub robi się dziura na pochyłości z tyłu (od śruby trzymającej amora).

2) Odpal i rozgrzej lekko silnik aby nie gasł (na przykład w powietrzu)

3) Połóż model i przytrzymaj z przodu.

4) Impulsami lekko dodawaj gaz obserwując w kolejności układ napędowy:
- zębatka odbierająca i jej wałek. Obraca się wałek nie – uszkodzona okleina lub zębatka. Jeżeli wałek się obraca trzeba szukać coś przy skrzyni. Zębatka się nie obraca to szukaj bliżej silnika.
- kubek sprzęgła. W momencie dodawania gazu powinno nim szarpać. Jeżeli nie to uszkodzone klocki sprzęgła lub odkręcone koło zamachowe.
- koło zamachowe. Jeżeli nie obraca to odkręcona śruba na kole.

Tyle w uproszczeniu. Jaki masz typ hamulca??? Miałem duży problem z klockami spowodowany podwójnym kompozytowym.

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 15, 2008 9:05 pm 

Ja również miałem duże problemy z hamulcem
(mam takie jak na tej aukcji http://allegro.pl/item447674612_hamulce ... 87150.html) na początku łapały za mocno i jak ustawiałem gaz to albo nie chwytały albo chwytały i to bardzo mocno tylko, że wtedy gasł też silnik, bywało też że okładziny ocierały i model wyrażnie zwaniał jak zmniejszałem gaz. Teraz mam tak, że chwytają tylko, że słabiej i często się zdarza, że gaśnie silnik.
W ogóle ustawienie gazu i hamulca tak żeby nie zgasł model to dla mnie jakaś czarna magia może, dlatego że nie za wiele mam teraz czasu na to i nie szukałem jakoś specjalnie informacji na ten temat. W piątek planuje zabrać się za to sprzęgło.
[/url]

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 16, 2008 7:22 pm 

jestem ciekaw od kiedy to hamulce maja cokolwiek wspolnego z gasnieciem modelu... Chyba pora cos poczytac o regulacji silnika :) .

GG:2247936

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona