Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 1:37 am

Autor
PostNapisane: So sie 16, 2008 11:31 am 

Cześć,

Jestem całkowicie nowy w temacie, dla zabawy kupiłem spalinową terenówkę. Na początku szło ciężko, ale po wymianie świecy już było ok. W międzyczasie już wymieniałem serwo. Teraz mam inny problem.

Musiałem trymerem ograniczyć maksymalne obroty, bo silnik gasł jak tylko osiągnął max'a przed ograniczeniem, druga kwestia to to że czasem zgaśnie po chwili intensywnej jazdy jak przystanę i stoi kilkanaście sekund to jest duża szansa że zgaśnie.

Odnośnie obu problemów próbowałem już ustawiać przepustnicę (wolne obroty), zmieniać mieszankę niskich i wysokich obrotów, ale jakoś nie pomogło.

Jak by ktoś miał prosobne doświadczenia i wiedział co i jak to proszę o pomoc.

Pozdrówka dla wszystkich offroadowców spalinowych :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So sie 16, 2008 12:20 pm 

Silnik po prostu rozregulowany. Ustaw iglice na "fabrykę" i zacznij od początku. Najlepiej użyj opcji
"szukaj" , bo naprawdę było full tematów o tym, czym i jak kręcić.
Docierałeś w ogóle go?

Jak osiągał max obroty to nie było dymu? Czy na odwrót?

Czy podczas przyspieszania silnik się dławi i pluje olejem? Gdy puszczasz przepustnice to schodzi normalnie z wysokich obrotów czy nie?

Tytuł:
PostNapisane: So sie 16, 2008 2:55 pm 

No właśnie szukałem i czytałem full tematów odnośnie regulacji silnika tutaj, bardzo sporo się dowiedziałem, udało mi się wyregulować silnik (szczyt moich możliwości, Ustawiając gaźnik kilkukrotnie 'wychodziłem' od fabrycznych ustawień), jednak po wyregulowaniu (ładnie przyspiesza, dymi na max obrotach, ale nie pluje za bardzo), jednak nawet po regulacji ciągle pozostawał problem że gaśnie po osiągnięciu max obrotów, dopiero jak zmniejszyłem max obroty (zakres serwa) to jest ok, tzn nie gaśnie na max obrotach, tylko nie jestem pewien czy to jest normalne.

Natomiast po kilkuminutowej jeździe, zjeżdżam na chwilę 'do boksu', i zdarza się że zgaśnie po kilku sekundach na wolnych obrotach.

Dociarane autko oczywiście było, póki co ma przejechane jakieś 2-3 litry.

Dzięki, za szybką reakcję :)

Tytuł:
PostNapisane: So sie 16, 2008 3:43 pm 

A jak gaśnie na wysokich obrotach to nie ma za dużo dymu?
Jeszcze pytanie - masz termometr?

Może jakaś sytuacja z tego filmu pasuje do Twojej sytuacji?

A podczas przyspieszania jest trochę dymu, a przy tym się nie dławi (jeśli by tak było to by było OK) ?
Bo jeśli tak to masz za niskie obroty jałowe.
A jeśli nie to po przegazówce (silnik na max obroty na kilka sek. - obroty schodzą do jałowych i silnik gaśnie to dokręć mu LSN)

Tytuł:
PostNapisane: So sie 16, 2008 5:06 pm 

Termometru nie mam, sprawdzałem temp. silnika 'na ślinę' :), możliwe że na wyższych obrotach się przegrzewa, czy silnik wtedy gaśnie ?

Odnośnie biegu jałowego to raczej jest ok, ba jak tylko trochę podkręcę śrubę biegu jałowego to już rusza.

Popróbuję jeszcze z LSN, chociaż w trakcie przyspieszania nie dławi się i przyspiesza dość porządnie,

a może rzeczywiście HSN jest za mocno dokręcona, starałem się ją dokręcić żeby zredukować dymienie i plucie, ale może przegiąłem.

Ostatecznie to jest tani model i co pewnie się z tym wiąże silnik też nie jest zbyt wysokiej jakości.

W każdym razie dzięki za filmik, przydatna rzecz :)

Tytuł:
PostNapisane: So sie 16, 2008 9:19 pm 

Jozek napisał(a):
starałem się ją dokręcić żeby zredukować dymienie i plucie, ale może przegiąłem.

No ale w tego typu silnikach dymienie być MUSI. Regulując mieszankę trzeba ustawić pewien kompromis pomiędzy jak najlepszym smarowaniem i chłodzeniem, a osiągami, które i tak maleją przy zbytnim zubożeniu mieszanki.