Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 8:30 am

Autor
PostNapisane: Śr sie 15, 2012 9:40 pm 

Główne pytanie to gdzie szukać informacji na temat poboru prądu przez serwa, chociażby te najpopularniejsze?

Ostatnio rozpocząłem poszukiwania regla i serwa do modelu buggy i mam nie lada orzech do zgryzienia. Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, po prostu używałem fabrycznego zestawu, które parametrami zazwyczaj nie grzeszą ale są również tak dobrane, że nic nie ma prawa się spalić przy normalnym użytkowaniu. Jak jednak sami dobierać zestawy dla siebie? Eksperymentalnie? Zauważyłem, że przy sporej ilości produktów ciężko się doszukać chociażby podstawowych parametrów (np. maksymalny prąd silnika, maksymalny prąd, który może dostarczyć BEC czy zużycie prądu przez serwo), a ma to kolosalne znaczenie przy użytkowaniu.

Jeśli chodzi o serwa udało mi się znaleźć kilka stron producentów gdzie był jasno podany maksymalny pobór ale tylko bez obciążenia... Z tego względu chwilowo wstrzymałem się z zakupem (podobno) lepszego serwomechanizmu cyfrowego i kupiłem klasyczne analogowe, żeby nie sfajczyć regulatora, który mam i dozbroić się w informacje i być może także wymienić regulator lub dokupić dodatkowy, mocniejszy BEC pod serwo.

Jedyne sensowne informacje jakie znalazłem to "około 2-3A dla serwa klasy standard". Na stronie Hiteca nie lepiej:
http://www.hitecrcd.com/support/faqs/faqs/servos/digital-servos/index.html napisał(a):
Q. How much amperage does a digital servo draw?
A. It depends on the servo and the load. For standard sized digital servos, a good rule of thumb is 2A at max torque.

Jest to dla mnie na tyle problematyczne, że oprócz braku informacji o serwach czasami zdarza się, że regulator też nie ma informacji o prądzie jaki może dostarczyć przez BEC (chociaż przyznam się, że szukałem głównie po relatywnie tanich regulatorach dostępnych w Polsce - przykładowo Nosram Evil, który mam na oku)...

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz wrz 06, 2012 1:09 pm 

Regulatorów i serw jest tyle, że twoje pytanie jest mało dokładne. Google nie boli szukaj dokładnie.
Jak zadasz konkretne pytanie to pewnie już ktoś pomoże. Co do Nosrama Evil to oceniam jego BECa na najwyżej 2A - na 100% starcza do BMS631MG i Alturna 751MG, do Futaby ERG-RZ i BMS621DMG potrzebny był już dobry kondensator wpinany do odbiornika. Ogólnie serwo sprawdzić możesz próbując ruszać modelem na pełnym skręcie - nie jedzie to BEC za słaby / serwo ma za duże zapotrzebowanie na prąd. Jak niewiele brakuje to pomaga właśnie kondensator 10-16V, 3300-4600mikroFaradów wpięty w odbiornik.

PostNapisane: Cz wrz 06, 2012 2:09 pm 

Zwiększony pobór prądu przez serwa cyfrowe... stosujemy bardziej wydajne BEC, lub w takim regulatorze BEC nie wyrabia moim zdaniem kondensator tu nie pomoże. Pomaga jedynie przy "pikach" napięciowych. Wówczas mamy wyjście, stosujemy wydajniejszy BEC, lub zastawiamy nasz ulobiony i nie zastąpiony regulator, a podłączamy BEC zewnętrzny o większej wydajności prądowej.
Zewnętrzne stabilizatory napięcia BEC, mają coraz większą popularność, są małe więc możemy je zawsze gdzieś upchać.
Mamy BEC -stabilizator liniowy oraz impulsowy.
Mam nadzieje, że ten przydługi post pomoże wielu adeptom modelarstwa.

Dziękuję :)

PostNapisane: Cz wrz 06, 2012 6:24 pm 

piternow napisał(a):
Google nie boli szukaj dokładnie.
Dwa tygodnie szukałem i szczerze mówiąc gdyby producenci raczyli podać te parametry w notach katalogowych to nie pytałbym się na forum.

piternow napisał(a):
Co do Nosrama Evil to oceniam jego BECa na najwyżej 2A
No właśnie na jakiej podstawie oceniasz, bo Google milczy na jego temat?

piternow napisał(a):
na 100% starcza do BMS631MG i Alturna 751MG, do Futaby ERG-RZ i BMS621DMG potrzebny był już dobry kondensator wpinany do odbiornika. Ogólnie serwo sprawdzić możesz próbując ruszać modelem.
Dzięki za odpowiedź, czyli takich informacji nie ma nigdzie wprost, każdy sprawdza doświadczalnie. Nie chodziło mi o odpowiedzi innych użytkowników, więc jednak szukać w google jeszcze umiem.

Teraz wcale się nie dziwię, że ludzie narzekają, że w regulatorze X spalił się BEC. Pewnie kupują najmocniejsze serwo na jakie ich stać i potem wychodzą takie piękne kwiatki.

Podsumowując, w wujku Google powinienem szukać opinii innych ludzi (np. czy BEC w reglu X pociągnie serwo Y), dobrze zrozumiałem?

Ostatnio edytowano Pn wrz 10, 2012 7:22 pm przez sebas86, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt wrz 07, 2012 1:28 pm 

Do wszystkich serw Alturna masz super szczegółowe opisy - jednak do maksymalnego deklarowanego poboru prądu dodaj ze 30%.
Na forach popytaj po prostu kto do jakiego regla jakie serwo podpinał i jak się sprawowało.

Jeszcze jakieś znaczenie odbiornik może mieć, bo te 2,4 są wrażliwe na chwilowy spadek napięcia i kończy się to chwilową utratą panowania nad modelem.

Nie napisałeś jeszcze do jakiego modelu to serwo, a to ważne (na twoich fotach widzę 1:16?)

PostNapisane: Pn wrz 10, 2012 7:36 pm 

piternow napisał(a):
Nie napisałeś jeszcze do jakiego modelu to serwo, a to ważne (na twoich fotach widzę 1:16?)
Tak naprawdę to nie ważne. Wątek założyłem w celu uzyskania konkretnej odpowiedzi na konkretne pytanie i w sumie ją uzyskałem, chociaż trochę na około (bardzo dziękuję, że odsyłasz do Google a nieuważnie czytasz postawione pytania ;)).

Sęk w tym, że nie chcę biec z każdym sprzętem na forum bo:
  • nie każde serwo ludzie z forum mają/mieli,
  • nie zawsze trzeba tego co akurat ludzie na forum używają,
  • dużo modeli jest pomijanych ze względu na powyższe,
  • dodatkowym problemem jest współpraca z podzespołami, które aktualnie mamy (np. regulator),
  • szkoda nabijać postów na forum, bo jestem prawie pewien, że istnieje jakiś uniwersalny sposób na dobranie serwa do odpowiednich potrzeb, dodatkowo posiłkując się marką producenta aby nie kupić kompletnego szmelcu, niestety w równaniu znane są tylko parametry takie jak napięcie zasilania, prędkość, moment obrotowy, czasami moc trzymania a brakuje jeszcze poboru prądu (byłbym szczęśliwy gdyby były dostępne wykresy zależności poboru od obciążenia).

Dla tego pytałem o możliwość uzyskania konkretnych informacji na temat prądożerności serw, liczyłem, że znacie jakiś serwis gdzie prowadzi się jakieś testy sprawności. Altruna akurat zupełnie nie brałem pod uwagę, próbowałem znaleźć informacje na temat serw Savoxa i Hiteca.

PostNapisane: Śr wrz 12, 2012 12:10 am 

Dokładnie, też mnie wkurza ten brak ważnych informacji, szukałem takich info też na rctechu, ale za wiele nowego się nie dowiedziałem. A ktoś wie czy bec mamby monster daje rade z takim np. popularnym serwem savox 1256tg i dodatkowo kondensatorem w odbiorniku?