Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 12:14 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn lut 06, 2012 4:14 pm 

Witam dnia wczorajszego niestety moje serwo w XSTR-ku się wysypało ( Plastikowe tryby ) .
Chcę kupić nowe najlepiej na allegro ale nie wiem czym mam się kierować.
Wiem że są serwa analogowe i cyfrowe z trybami plastikowymi i metalowymi.

Tak więc mój budżet ograniczony jest do 100zł + jakaś tam przesyłka.
Myślę nad tym http://allegro.pl/serwo-powerhd-hd-1501 ... 33578.html serwo analogowe i jak pisze na stronie metalowy tryb... ale jeden czy wszystkie ???
Na starym serwie pisze tylko tyle "3KGS SERVER i oczywiście dopisek made in china"

Proszę o jakieś podpowiedzi , rady za które bardzo dziękuję.

Pozdrawiam Thomassino.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn lut 06, 2012 10:43 pm 

Serwo kupione... z linku powyżej...

PostNapisane: Wt lut 07, 2012 9:52 am 

Po eksperymentach z różnymi serwami (ali, heli, auto 1:10, auto 1:18) zakupie więcej niż 50 serw lekko licząc (myślę że w sumie przeszło przez moje ręce coś koło 100 serw). Kieruje się dwoma kryteriami kupując serwa:
- marką
- ceną

Nie ma szans by serwo standard za 50zł chodziło poprawnie w dłuższym przedziale czasu. Oczywiście jak model ma luzy w układzie kierowniczym 15st to dodatkowe 5st na neutrum serwa mu nie robi. Oczywiście jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Jeśli mam budżet 100zł to faktycznie należy kupić TowerPro za 25zł z metalowymi trybami (pewnie od razy dwie sztuki, bo się druga za chwilę przyda) i przyzwyczaić się, że za góra 6 miesięcy znów kupię serwo. Trzeba też oczekiwać, że podawane parametry są często nietrzymane, ale przez nasz egzemplarz albo przez całą serię. Co więcej bardzo ulegają zmianie w czasie eksploatacji.

Jeśli zaś myślimy o rozwoju - i planujemy przekładać elektronikę do lepszego modelu za jakiś czas, to:
- warto kupić takie serwo które tego dożyje;
- warto kupić takie serwo które w lepszym modelu nie będzie jego najsłabszym punktem;
- warto zainwestować w serwo do którego są zestawy naprawcze.
I tutaj pula jest dość wąska: Futaba, Ko-Pro, nieco niżej Hitec, Savox, może Altun, i na chwilę obecną do rc-auto tylko serwo cyfrowe (bo duużo lepiej trzyma neutrum). Wydatek jaki niestety trzeba ponieść to + 200zł, gdzie podana dolna granica oznacza rozwiązanie budżetowe, zaś górna granica może być dwa trzy razy wyższa.

Tylko że takie serwa mają całkowicie inny szlak bojowy. Dwie Futaby które mam mają dwa lata jedna przeżyła bardzo brzydki dzwon, ucierpiała obudowa serwa ale mechanika nie. Savoxy są całkowicie bezobsługowe, a jeżdzą w off-road w naprawdę nieciekawych warunkach. Zaś Ko-Pro również z tych włóż i zapomnij, sam je mam dwa lata, a kupiłem od zawodnika który przynajmniej rok katował je na zawodach (no może Ko-Pro jest trochę wolniejsze niż specyfikacja, jak już miałbym się czepiać).

Kupując dobre serwo masz tylko potem jeden ból (oprócz finansowego na początku) po roku, dwóch, twój producent wypuści nowy lepszy model serwa i zaczniesz się zastanawiać nad pretekstem zmiany swojego, na lepsze.

Osoby kupujące egzotyczne marki serw rzadko decydują się zakup tego samego producenta po raz kolejny. W górnej półce o której napisałem jest to w zasadzie standard.

Robert

PostNapisane: Wt lut 07, 2012 10:16 am 

KiT napisał(a):
Nie ma szans by serwo standard za 50zł chodziło poprawnie w dłuższym przedziale czasu.

ile to jest dłuższym przedziale czasu? sprecyzuj bo chyba mam serwo rodzynka :lol:

PostNapisane: Wt lut 07, 2012 11:57 am 

Tower Pro nr 1: 2-3 litry
Tower Pro nr 2: jakieś 3 minuty
Tower Pro nr 3: miało może 1/3 uciągu tych poprzednich.

Z tanich serw, Blue Bird sprawuja sie całkiem fajnie.

PostNapisane: Wt lut 07, 2012 3:18 pm 

BlueBirdy sztuk 4 padały mi tak gdzieś po roku. Jedno szybciej więc się na wymianę gwarancyjną załapało. Generalnie schodziły bezpiecznie, po prostu nie działały po kolejnym włączeniu zasilania. Używane w modelach B4, B44 i TC4 Asso.

Robert

PostNapisane: Wt lut 07, 2012 7:54 pm 

Czyli mam rozumieć że to serwo które kupiłem to jednym słowem strata pieniędzy.
Zarazem zdaję sobie sprawę że opis serwa że ma 20kg to lipa.
Głównie chodziło mi o metalowe zębatki bo plastik w moim oryginalnym XSTR-ku posypał się strasznie.

Proszę powiedźcie mi czym różnie się serwo analogowe od cyfrowego.

Pozdrawiam, Thomassino

PostNapisane: Wt lut 07, 2012 8:26 pm 

to tak na szybko
http://www.rc.info.pl/slownik/serwocyfrowe.html
a informacji jest sporo, wystarczy poszukać.
serwo, które kupiłeś ma te 20kg przy 7,4V więc to serwo HV. Bez zewnętrznego BEC'a nie będziesz miał na pewno takiego uciagu.
Thomassino napisał(a):
Czyli mam rozumieć że to serwo które kupiłem to jednym słowem strata pieniędzy.

o tym przekonasz się sam.
W 1/10 nie ma takich obciażeń jak w większych skalach, więc jeśli elektronika nie padnie sama z siebie, to może troche podziała, tym bardziej jeśli model nie jeździ w zawodach.

PostNapisane: Śr lut 08, 2012 8:31 am 

najważniejszą różnicą pomiędzy serwem cyfrowym i analogowym jest sposób w jaki serwo utrzymuje zadaną pozycję.
Serwo analogowe, czym większa jest różnica kontowa (w pewnym zakresie) pomiędzy pozycją orczyka a oczekiwaną pozycją orczyka z tym większą siła dąży do jej ustalenia. Jeśli orczyk utrzymuje się w danej pozycji to siła z jaką serwo na niego działa jest nie większa niż podana w parametrach "uciągu".

Dla serwa cyfrowego gdzie zastosowano inną metodę analizy położenia orczyka, holding power (moment siły z jakim serwo utrzymuje orczyk w zadanym położeniu) jest niezależnym parametrem od siły z jaką orczyk jest "pchany" gdy podąża do zadanej pozycji. W praktyce "holding power" jest nawet dwukrotnie większa niż moment obrotowy (torque).

Cyforwe serwa też umożliwiają (nie wszystkie) programowanie zakresu działania. W praktyce to oznacza, że zamiast ograniczyć zakres ruchu serwa w aparaturze za pomocą EPA i stracić na rozdzielczości, można to zrobić w serwie. Oczywiście to samo można zrobić skracając orczyk, ale wtedy zyskuje się na momencie obrotowym ale traci na szybkości, co czasami może okazać się krytyczne.
Ale nic nie ma za darmo, czyli cyfrowe serwo ma większe wymagania o do zasilania i też bardziej po tym zasilaniu sieje zakłóceniami (tak że aparatury AM mogą zostać zakłócone skutecznie, FM chwilowo) bierze więcej energii i bardziej "nie lubi" oporów w układzie kierowniczym.

"+"
- lepsze trzymanie neutrum;
- szybszy "start" - reakcja;
- brak efektu ugięcia;
- mniejsze tendencje do "myszkowania" w koło zadanej pozycji;
- większa rozdzielczość;
- możliwość programowania (niektóre)

"-"
- większe zużycie energii;
- dużo większy pobór prądu chwilowego;
- większe zakłócenia;
- wyższa cena;
- w układach kierowniczych z nieuzasadnionymi oporami ruchu, mogą się przegrzewać i ulegać uszkodzeniu.

Niezłe porównanie obu technologi masz tutaj:
http://www.futaba-rc.com/servos/digitalservos.pdf

Robert

PostNapisane: Śr lut 08, 2012 4:59 pm 

Dziękuję Wam bardzo temat został mi rozświetlony.

Pozdrawiam, Thomassino

PostNapisane: Cz lut 09, 2012 8:23 am 

Marek Kiełbusiewicz napisał(a):
Tower Pro nr 1: 2-3 litry
Tower Pro nr 2: jakieś 3 minuty
Tower Pro nr 3: miało może 1/3 uciągu tych poprzednich.

Z tanich serw, Blue Bird sprawuja sie całkiem fajnie.

jak widzę kombinację TP+spalina to zastanawiam się czy komuś już padło to serwo na gazie w pozycji "cała na przód".

Robert

PostNapisane: Cz lut 09, 2012 12:15 pm 

Tak, mi kiedyś :) Na szczęście model przejeżdżał obok ogarniętego człowieka, który wiedział, co zrobić.
Ze Scannerem było to samo. Od tamtych przygód nauczyłem się, że serwo i za 50zł i za 100zł to nic dobrego.

PostNapisane: Cz lut 09, 2012 5:03 pm 

Kiedyś na pewnej stronie internetowej jakiegoś sklepu modelarskiego przeczytałem ciekawostkę, "Chcesz mieć dobre i tanie serwo? Kup sobie dwa, jedno dobre, drugie tanie!"

Mugen MBX6R|Alpha S852/Pipe Alpha 2081|HiTec 7940TH/7945TH|Rapicon Fuel|ProCircuit
All operated by Sanwa M12

PostNapisane: Cz lut 09, 2012 5:53 pm 

a było to tutaj :D
http://www.rcskorpion.pl/grupa/serwa/

PostNapisane: Cz lut 09, 2012 10:15 pm 

żeby zachować balans: do modelu za 400zł nikt nie będzie kupował serwa za 399zł i to jest jasne.

Ale jeśli kupujesz serwo za 50zł które ma takie same parametry i w opisie same ochy i achy, to ono nie będzie działać tak jak serwo za 250zł. Nie ma szans.

Jak ktoś kupuje TP za 26zł to niech się spodziewa, że nie będzie trzymać parametrów, nie będzie trzymać neutrum, nie pochodzi długo.

Jak coś się z tego nie sprawdzi to tylko się pozytywnie rozczaruje.

Robert

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona