Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 03, 2026 12:35 am

Autor
PostNapisane: So sty 04, 2014 7:40 pm 

Witam!
Mam problem z moim Bulletem otoz zakupilem go jak tylko wyszedl jak dobrze pamiętam rok 2010. wypalilem jakies 3,5l paliwa w ciagu sezonu <jezdzilem tylko w lecie> i stal do teraz zakonserwowany i wyczyszczony, jakis tydzien czasu temu zakupilem zgubiona polos i zapalilem zeby go przepalic ;) samochod gasnie nie jest podatny na jakiekolwiek regulacje dyszy wysokich obrotow jak i niskich, mam w nim swiece r5 mamy troszke slaba pogode ale odpalalem go nawet w temp 10 stopni w garazu i tez niezbyt chodzi (jeden ze sprzedajacych w sklepie powiedzial mi ze r5 jest na +30*C czyli na lato) zamowilem wiec r3 i r4 jaka mi doradzil(czekam na dostawe), paliwo mam jets 20% i stalo przez te 2 lata, moze ono moze byc przyczyna tego ze model ciezko wyregulowac( gasnie jak jest zimny, chodzi tylko z bateria rozruchowa, jak sie nagrzeje jest juz lepiej, nie chodzi w ogole na ustawieniach fabrycznych) czy i wasze modele np gdy przylozycie reke do tlumika na jakies 10cm tak aby go nie zadlawic pluja strasznie olejem ? moze to wina tego starego paliwa? swiecy r5 ? sam juz nie wiem a z tego co widzialem na filmikach o bulletach to chodza one ladnie i nie gasna, a moze to juz koniec silnika? prosze o wszelkie rady i z gory dziekuje, pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt sty 07, 2014 11:05 am 

Każdy model spalinowy wymaga odpowiedniego traktowania.
Po dłuższym postoju należy przeprowadzić konserwację i sprawdzenie podzespołów.

1. Wypłukać silnik i gaźnik, przewody paliwowe i zbiornik paliwa z ewentualnych złogów starego oleju pochodzącego z paliwa lub oleju konserwującego.
2. Stare paliwo po 2 latach z pewnością jest zwietrzałe i nie trzyma parametrów. Należy zastosować świeże paliwo.
3. Rozruszać tłok silnika bez wkręconej świecy. Powinien lekko chodzić bez oporów a w czasie próby rozruchu paliwo przez otwór świecy powinno wylatywać w postacie lekkiej mgiełki.
4. Zmienić świecę na nową.
5. Naładować grzałkę do świecy.
6. Spróbować uruchomić silnik na ostatnich ustawieniach. Jeśli po 2-3 próbach nie pali zastosować ustawienia fabryczne gaźnika.
7. Wymienione zabiegi są skuteczne w 99% przypadków. Silnik powinien działać.
W razie dalszych pytań pisz lub problemów dzwoń do serwisu 42 6730099, serwis@hpi.pl

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość