Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 01, 2026 12:47 am

Autor
PostNapisane: So gru 10, 2011 12:44 am 

witam ponownie wszystkich tu zgromadzonych =]
Tym razem pisze już jako szczęśliwy posiadacz Mini MGT 3.0 . Dzięki Maćku za podpowiedź w popszednim temacie =]

Moje dzisiejsze pytania i problemy :
auto lubi sobie zgasnąć tzn jak za długo przytrzymam hamulec i nie dodam od razu gazu to kupa
jak trimem wyreguluje żeby lepiej hamował to gaśnie natychmiast przy hamowaniu a sprawdzałem przepustnice i ma kolo 1mm prześwitu przy wciśnietym hamulcu. wolne obroty wg youtube są OK przy wciśnietym hamulcu również. O CO TU CHODZI ???
Może hamulce do wymiany ??
drugi problem : jak chce auteczko rozbujać do maxa do czasami przy załączaniu 2 biegu się jakby dławi. ?????
dodam jeszcze że jak nie mam nóweczki baterii w żarniku do świec to ciężko go odpalić.
Dodam że autko kupiłem używane ale od maniaka także na pewno było dobrze dotarte, wypalone około 5L.
Nie wiem na jakim paliwie koleś pomykał ale sam kupiłem 25% RB FUEL.
Temperatury nie znam, nie mam termometra (kupie)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So gru 10, 2011 9:31 am 

Witaj :) Jak wskakuje nowy bieg to silnik schodzi z obrotów wiec efekt może być podobny jak przy ruszaniu z miejsca. Nie chce mi się pisać więc zacytuje z pewnego źródła
"możemy zabrać się do regulacji drugiej, odpowiedzialnej na „niskie obroty”, tzw. LOW SPEED NEEDLE. Pracujący silnik (rozgrzany) sprowadzamy do niskich obrotów (odpuszczamy całkowicie gaz) i pozwalamy mu tak pracować przez około 5 sekund. Jest to bardzo ważną rzeczą aby upewnić się że przepustnica przy zamkniętym gazie ma 1mm przerwy. Naciśnij gaz i obserwuj zachowanie modelu. Jeśli model w dolnym przedziale obrotów (0-25%) podczas startu bardzo mocno kopci oraz słabo przyśpiesza oznacza to iż iglica dolnych obrotów ustawiona jest zbyt bogato. Przekręć iglicę o 1/8 obrotu w prawo i ponownie obserwuj przyśpieszenie modelu. Teraz będzie lepiej. Powtarzaj tak do momentu aż model będzie się dobrze zbierał a silnik będzie wydawał z siebie miły dźwięk. Uważaj aby nie ustawić mieszanki zbyt ubogo, silnik będzie miał wtedy słabe smarowanie i może ulec zniszczeniu. Przy dobrze wyregulowanej iglicy niskich obrotów model szybko się zbiera a z tłumika wydobywa się błękity dym. Przy zbyt ubogiej mieszance silnik może przerywać, gasnąć, nierówno startować."

Co do temperatury to wyczytałem, że można sprawdzać za pomocą wody tj nałóż krople wody na radiator i zobacz w jakim czasie wyparuje. O ile dobrze pamiętam to miały to być 2-3 sek, ale nie jestem pewien więc jak się mylę to poprawcie :!:

PostNapisane: So gru 10, 2011 11:52 am 

A co z tym hamowaniem??

PostNapisane: So gru 10, 2011 12:23 pm 

Jeżeli przepustnica na neutral ma 1mm i po wciśnięciu hamulca nie powinna dalej drgnąć to obroty muszą się ładnie trzymać, chyba ze model nawet w czasie jazdy nie będzie hamował to może trzeba trochę powalczyć z cięgnem od hamulca.