Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 5:54 am

Autor
PostNapisane: So kwi 23, 2011 6:51 pm 

Witam,

Kupiłem w/w model po dotarciu, po przejechaniu ok. 2 l. paliwa, odkąd go dostałem zapalił raz bez problemu, miał perfekcyjnie wyregulowane iglice - tak mi się przynajmniej wydaje, dawał trochę dymu i miał niesamowite osiągi, jednak po wyjechaniu 1 baku, następnego dnia próbuje odpalić i nic.

Teraz autko zapalało, łapało obroty na przepustnicy otwartej na 30-40% i po chwili gasło, udało mi się go uruchomić tak 4 razy ostatecznie w ogóle nie chciał zapalić, nawet na chwilkę.

a) szarpankę łatwo jest wyciągnąć, a paliwo jest podpompowane do samego gaźnika.
b) świeca działa.
c) próbowałem luzować hamulec, bo był ponoć za mocno podciągnięty - nic.

Po raz pierwszy odpaliłem go tak:
Położyłem na klocku, zalałem bak, podpompowałem paliwko ustawiłem przepustnicę na 40% (wyłączony odbiornik) po czym grzałka i szarpanie, odpalił bez problemu, tylko złapał bardzo dużą prędkość. Włączyłem więc odbiornik i zdjąłem świecę, tak przejechał bez problemu ładny kawałek drogi.

To mój pierwszy model z kategorii NITRO, do tej pory poznałem się jedynie na elektrykach, nie mam pojęcia co może być źle, serwis dopiero w środę, więc do tej pory będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So kwi 23, 2011 8:01 pm 

A po co otwierasz mu 40% przepustnicy? To tak jakbyś np. rzucał młotem bez rozgrzewki. Dla silnika nie jest to na pewno dobre.
Powinien odpalać na jałowych obrotach, można czasami dodawać gazu przy odpalaniu, ale pulsacyjnie. Jeśli nie masz ręki, to otwórz tej przepustnicy troszkę - 10%, i jak odpali to od razu ją zamknij. Takie pałowanie zimnego silnika to głupota.

Po 2, mierzyłeś mu temperaturę podczas tej Twojej jazdy?
Po 3, jeśli kupiłeś silnik 'świeżo po docierce', licz się z tym, że ktoś go sprzedał, bo spieprzył docieranie i silnik jest do wywalenia.
Po 4, mówisz, że szarpankę łatwo wyciągnąć - to źle, przy silniku po 2L, powinna stawiać duży opór w górnym położeniu tłoka.

Jak otwierasz mu przepustnicę do 40% jak jest zimny, to najprawdopodobniej się zalewa i dlatego gaśnie.
A tak poza wszystkim to nie ma perfekcyjnych ustawień iglic na zawsze. Ciut zmieni się pogoda, i silnik wymaga korekty ustawień.

Spróbuj tak - dopompuj paliwo, załóż grzałkę, ZOSTAW PRZEPUSTNICĘ W SPOKOJU i dopiero szarp. Jak zapali, niech pochodzi na jałowych chwilę i dopiero zacznij go nagrzewać w powietrzu. A jak będzie gasł to próbuj ponownie. I sprawdź kompresję - czy da się przekręcić palcem koło zamachowe, a jeśli tak, to czy łatwo idzie, czy nie.

Pozdrawiam.

PostNapisane: So kwi 23, 2011 8:49 pm 

Na płytce HPI mówili o otwieraniu przepustnicy do 25-30% otworzyłem nieco więcej, myślałem że zapali i wtedy mu zdejmę przepustnicę do mniejszej wartości. Rozumiem że grzanie silnika do niesamowitych prędkości to cholernie szkodliwe, zrobiło mi się to 2 razy, gdy za mocno odkręciłem przepustnicę, auto wskakiwało na niesamowitą prędkość i od razu zatykałem mu rurę aby go zgasić. Oczywiście dałem silnikowi wtedy odpocząć i gdy udało mi się odpalić auto, pozwoliłem mu popracować a potem stopniowo zwiększałem prędkość na klocku do maksymalnej i do zera i tak kilka razy aby oczyścić silnik z nadmiaru ew. paliwa. Bałem się że uszkodzę silnik i już odpuściłem sobie tę praktykę, mam nadzieje że za bardzo go nie skatowałem.

Ad. 2, zamierzam właśnie kupić termometr aby kontrolować temperaturę pracy, chodził bardzo ładnie i nie posyłałem go na max. prędkość, wyjeździł tak 1 bak więc raczej się nie przegrzał.

Ad. 3, o to byłbym raczej nie- zaniepokojony, facet jest modelarzem i interesuje go inna kategoria modeli, tego kupił na próbę ale nie miał gdzie tym jeździć, bo mieszka na osiedlu a jest cholernie głośny, sam tak miałem z helikopterem.

Ad. 4, szarpanka nie chodzi bardzo ciężko, stawia opór, ale nie jest to tak jak np. po wykręceniu świecy.

Zalecę się do twoich wskazówek, jutro napiszę czy coś z tego wyszło. Sory że jestem w tym mało obeznany, no ale to mój 1szy model i ucze się co z nim i jak :-/

PostNapisane: So kwi 23, 2011 9:13 pm 

No to jak ze sprawdzonego źródła to spoko :)
Próbuj jutro, dzisiaj jeszcze poczytaj o regulacji silnika - co, jak, kiedy i w którą stronę i ewentualnie jutro go wyreguluj ;)

PostNapisane: N kwi 24, 2011 9:37 am 

Dziś przywróciłem go do ustawień fabrycznych (obie iglice) niestety nic to nie dało i dalej nie reaguje. Nie bawiłem się już przepustnicą. Dziwne, cały dział rozwiązywania problemów milczy na ten temat... niby wszystko jest ok, jutro pójdzie do sklepu, mam nadzieje że tam odkryją co się stało, i mam nadzieję, że to nie będzie jakaś poważna usterka...

W sumie to raczej nie ma powiązania, ale raz za mocno wyciągnąłem szarpankę, i się nie schowała, pokręciłem mu trochę kołami, poruszałem modelem i linka się zwinęła, teraz podchodzę do niego z pełną rozwagą i delikatnie.

A jeszcze, faktycznie przy górnym położeniu tłoka ma opór szarpanka, jednak nie jest taki, jakby był zalany silnik.

A dla ciekawych: http://allegro.pl/trophy-truggy-4-6-nit ... 99980.html . To dokładnie ta aukcja, na której kupiłem model, facet w porządku bardzo :D

PostNapisane: N kwi 24, 2011 12:21 pm 

jestem pewien ze miales ustawione obroty jalowe ciut za nisko dlatego miales problem z odpaleniem zimnego silnika po rozgrzaniu go na pewno nie miales tego problemu.

PostNapisane: Wt kwi 26, 2011 6:20 pm 

Sukces, ale nie do końca, maszyna chodzi, ale...

Niestety z pilota musi mieć ustawioną przepustnicę na jakieś 20% żeby wyruszył, na takim "półgazie" można jeździć i to z powodzeniem, auto znów ma kopa i świetnie sobie z nim radzi, jednak przy wrzuceniu maksymalnej prędkości czy tez hamowaniu do zera auto po prostu gaśnie. Miałem też problem z odpalaniem, ale to świeca była słaba, na nowej jedzie git majonez.

Nie wiem czy regulować mu jałowe obroty, auto ma wyjeżdżone ok. 6 baków i w sklepie kazali się nic nie martwić nierówną pracą silnika czy tym "półgazem", bo model jest jeszcze na dotarciu i wszystko będzie jeszcze na swoim miejscu.

2ga sprawa która mnie martwi to to, że po jeździe ok. 15 minut jak gaśnie to nie ma paliwa w wężyku, znaczy jest - do połowy, nie wiem czy szwankuje jakieś pompowanie czy co?

3cia ostatnia sprawa szarpanki nie wyciągam do końca, ale przy odpalaniu potrafi nawet w połowie się zawiesić i ciężko ją potem schować do środka, niestety tu nie ma roto startu, i zastanawiam się, czy wymienić mu szarpankę?

Jak uda mi się wszystko wyregulować to będę wam baardzo wdzięczny, puki co, spale nim jeszcze ze 3 baki na wolniutkiej jeździe, jakby co chodzi na mieszance 16%. Pozdrawiam

PostNapisane: Śr kwi 27, 2011 9:43 pm 

1. regulacje obrotow zawsze trzeba ustawic bo moze gasnac albo samo jechac twoje auto
2. paliwa moze brakowac gdyz np masz malo w zbiorniku auto podskoczy przyspieszy zachamuje gwaltownie badz wywroci sie to sasysa powietze z baku.
3.szarpanka sie nie przejmuj tak sie czasami jest ze sie nie schowa bo zaczepi sznurek o krawedz bebna. martw sie jak sie nie bedzie chowac wcale lub zerwie sie sznurek.
zapomnialem tez jezdze na 16% i nie narzekam...

PostNapisane: Śr kwi 27, 2011 11:21 pm 

Jeśli płyta DVD nie pomogła myślę że pomocne będzie spotkanie z kimś kto na żywo zaprezentuje wszystkie zawiłości związane z regulacją silnika.
Wystarczy 15 minut z doświadczonym modelarzem i będziesz wszystko wiedział.
Poszukaj kogoś w swoim miejscu zamieszkania lub skontaktuj się z serwisem.

PostNapisane: N maja 08, 2011 2:23 pm 

Kurde, dosyć mam ciągłych regulacji silnika, a to powoli rusza - przestawiam, a to gaśnie na postoju - przestawiam, a to gaśnie podczas dłuższego przyspieszenia - przestawiam, kiedy wydaje się że jest dobrze - na 2 dzień znów jest źle.

Proszę dajcie jakiś namiar na sklep w okolicach łodzi, gdzie mają serwis i gdzie mogliby mi pomóc, poświęcić chwilę czasu, aż załapię o co w tym wszystkim chodzi, i żeby pomogli go ustawić. Oczywiście mogę zostawić go na serwisie, chyba że jest ktoś z okolic łodzi kto by na niego zerknął i powiedział co jest nie tak?

Nie podpowiadajcie tylko serwisu HPI w Konstantynowie, jak zorientowałem się jakie tam są ceny to już bym wolał silnik wymienić ;). I jak mi się nie uda go ustawić to niestety wywalę ten spalinowy bo za mało wiedzy mam na jego temat, wstawie elektryczny i będzie śmigał.

PostNapisane: N maja 08, 2011 3:03 pm 

A może podobnie jak ja masz coś ze sprzęgłem bądź z łożyskami które znajdują się pod zębatką.

Trophy Truggy 4.6

PostNapisane: N maja 08, 2011 8:46 pm 

werewolf_87 napisał(a):
Kurde, dosyć mam ciągłych regulacji silnika, a to powoli rusza - przestawiam, a to gaśnie na postoju - przestawiam, a to gaśnie podczas dłuższego przyspieszenia - przestawiam, kiedy wydaje się że jest dobrze - na 2 dzień znów jest źle.

Proszę dajcie jakiś namiar na sklep w okolicach łodzi, gdzie mają serwis i gdzie mogliby mi pomóc, poświęcić chwilę czasu, aż załapię o co w tym wszystkim chodzi, i żeby pomogli go ustawić. Oczywiście mogę zostawić go na serwisie, chyba że jest ktoś z okolic łodzi kto by na niego zerknął i powiedział co jest nie tak?

Nie podpowiadajcie tylko serwisu HPI w Konstantynowie, jak zorientowałem się jakie tam są ceny to już bym wolał silnik wymienić ;). I jak mi się nie uda go ustawić to niestety wywalę ten spalinowy bo za mało wiedzy mam na jego temat, wstawie elektryczny i będzie śmigał.

Najwyraźniej modele spalinowe nie są dla Ciebie.
Nie każdy ma do nich cierpliwość i odpowiednią wiedzę. Nie ma w tym nic dziwnego.
Z elektrykiem powinieneś sobie poradzić.

Swoją drogą dzisiaj były zawody w Łodzi.
Zamiast kolejny raz użalać się na forum mogłeś tam podjechać a koledzy z pewnością wyregulowali by ci wszystko za free. :wink:
Modelarstwo to nie salon Mercedesa. Serwis do Ciebie nie przyjedzie. Tym bardziej za free :)

PostNapisane: Pt cze 03, 2011 8:59 pm 

Ja ma pytanko. W modelu przy silniku jest fioletowa nakrętka którą reguluje się od spodu. wpadł mi tam kamień i się coś rozregulowało. Zauważyłem że służy to do ustawiania zębatek(płynnosici działania) Kręciłem to w prawo i w lewo ,zębatki działają leciutko ale silnik nie odpala,może mi ktoś opisać do czego to służy i jak to regulować ?Co ciekawe silnik po mimo wielu prób odpalenia nie zalał się .

PostNapisane: So cze 04, 2011 3:44 pm 

Skoro w branży jesteś nowy może za mocno obracasz śruby regulujące ilość paliwa trzeba pamiętać, że należy je przekręcać o 1/8 obrotu. Wtedy powoli lecz do celu :wink:. Ja u siebie w Savie reguluje silnik mniej więcej na połowie ilości paliwa w baku. Przy przejściu na elektryka pamiętaj że one nie mają tego cudownego ryku :).

PostNapisane: So cze 04, 2011 4:37 pm 

sebol96 napisał(a):
Skoro w branży jesteś nowy może za mocno obracasz śruby regulujące ilość paliwa trzeba pamiętać, że należy je przekręcać o 1/8 obrotu. Wtedy powoli lecz do celu :wink:. Ja u siebie w Savie reguluje silnik mniej więcej na połowie ilości paliwa w baku. Przy przejściu na elektryka pamiętaj że one nie mają tego cudownego ryku :).

Silnik jest dobrze wyregulowany,dopiero co wrócił od regulacji w sklepie HPI. Model zgasł mi po mocnym zachaczeniu spodem, teraz nie odpala.Nie znalazłem żadnego uszkodzenia.nic nie jest wygięte, dzwięk jaki wydaje model jest bliski odpalenia ale poprostu "nie łapie".Już Nie wiem co może być przyczyną.