Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 8:59 pm

Autor
PostNapisane: Pn kwi 11, 2011 5:14 pm 

Witam mam mały problem ze 3-stopniową skrzynią w swoim savie. W lutym kupiłem go jako używany samochód był składany z rozmaitych część z różnych wersji Sava. Podczas jazdy mam wrażenie że są uślizgi na skrzyni najczęściej przy zmianach biegów. Nigdy np. przy ruszaniu pełnym gazem z jedynki. Silnik zachowuje się jak by wrzucić luz i dodać gazu. Dodam że to mój pierwszy tak duży i potężny model więc jestem początkującym jeżeli chodzi o to. Proszę o w miarę możliwości odpowiedzi i sugestie co to może być. Jak bym o jakimś szczególe zapomniał proszę się upomnieć. :wink:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N kwi 17, 2011 9:48 pm 

1) Sprawdź okleinę na zębatce odbierającej z silnika (Hpi 72131). Jak jest starta może się ślizgać i to najczęstsza usterka.
2) Sprawdź również elementy dociskające ją do tarczy sprzęgła (Hpi 87042). Czy nie są zasłabło dokręcone.
3) Sprawdź klocki sprzęgła na silniku (Hpi 87151). Jak wytarte to mogą się ślizgać.
4) Możesz mieć uszkodzony lub zabrudzony zabierak na którymś biegu (Hpi 87216 lub 87217) i czasem może niezazębiać się z zębatką.
5) Wytarty środek odbierający w którejś z zębatek (77076 lub 77073). Masz tam takie kwadratowe wypusty w środku o które zahacza zabierak. Jak masz dremela można je wyrównać i będą jeszcze długo służyć.

Ps1. Skrzynie 3 biegowe w savach dają lepsze przyspieszenie ale są dość uciążliwe w naprawach i regulacjach.
Ps2. Podaj maila to ci wyśle poradnik o Savach.

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

PostNapisane: Pn kwi 18, 2011 11:28 am 

Sprzęgło przy silniku zdążyłem wykluczyć.
Tarczka za zębatką odbiorczą nie wygląda najlepiej ale chyba się nadaje ale jak będę czyścił to wymienię bo mam takie.
Te zbieraki to zajrzę tam po przestudiowaniu instrukcji i poradnika.
Mój e-mail skyline12@gazeta.pl
Dziękuje za pomoc. :wink:

Ps. skrzynia jest wyregulowana przez poprzedniego właściciela który jeździ w wyścigach w teamie parę lat. Ja więc nie dotykałem się do skrzyni co do regulacji.

Ps2 Z podanych przez pana opcji najbardziej mi pasuje nr 4 jaszcze posprawdzam opcję o tej części ciernej za kołem odbiorczym. Ale jak by mi przyszło rozkręcać skrzynię to mam się tego bać jest to bardzo skomplikowane. I czy szukać części z opcji 4 na wałku odbiorczym w skrzyni. I coś jeszcze mam sprawdzić :?: I czy będzie potrzeba ponownej regulacji skrzyni :?:

Przepraszam za takom ilość pytań ale jak wspomniałem nie znam jeszcze modeli z takimi skrzyniami Wcześniej jeździłem Carsonem Dazzler-em :cry: w którym nic po za mieszankom paliwową praktycznie nie dało się ustawić.

PostNapisane: Pt kwi 22, 2011 7:52 pm 

Dziś po jazdach rozebrałem skrzynię i jestem w kropce wszystko nawet zębaki nie wyglądają na zużyte i nie wiem co sprawdzić. Na zębatkach pierwszego i drugiego biegu wyczułem luzy około 3-4 mm w lewo i prawo i nie wiem czy tak powinno być :?: Dodam cała skrzynia ma zresztą jak cały samochód około 4 litrów. Mam wrażenie, że zarówno przy zmianie z 1 na 2 jak i z 2 na 3 zdarza się brak zazębienia. Zmieniając biegi w dół również ma miejsce taka sytuacja przynajmniej ja tak myślę.
Proszę o odpowiedz w miarę możliwości.

PostNapisane: So kwi 23, 2011 2:43 pm 

Witaj

Ja dalej stawiam na problem z odbiorem z silnika. Sam miałem dwie awarie przy których wszystko wskazywało na skrzynie a w finale okazało się że ślizgał się odbiór. Zmień ta okleinę bo koszt niewielki a może się okazać że pomoże.

Ps. Ogólnie przyjęta forma na forach jest taka podczas pisania używa się formy na „ty” a nie przez Pan :)

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

PostNapisane: So kwi 23, 2011 5:34 pm 

Spróbuje zrobić tak jak radzisz. Rozebrałem skrzenie wyczyściłem i się poprawiło w czasie 3 baków uśliznęło się zauważalni około 5 razy wcześniej było dużo gorzej. Dziękuje za uświadomienie z formą pisania.