Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr cze 03, 2026 11:59 pm

Autor
PostNapisane: Cz sty 06, 2011 1:32 pm 

Z okazji tego, że jest to mój pierwszy post na tym forum - Witam wszystkich Użytkowników!

Posiadam model Traxxas Revo 3.3 - zakupiłem fabrycznie nowy. Dotarłem silnik wg instrukcji.
Kilka dni po dotarciu poszedłem pojeździć modelem, gasł przy gwałtownym dodaniu gazu od zera na maxa, ale to pewnie kwestia regulacji...

Główny Problem jaki mnie spotkał: Model przewrócił się na plecy (chyba normalna sprawa że czasem się przewróci...) i urwał się czerwony kabelek od złącza EZ Start. Przylutowałem, ale już nie dało się później odpalić silnika. EZ Start kręci silnikiem, świeca się mocno żarzy (nawet dla pewności zmieniłem na nową) ale ten nawet nie próbuje załapać. Regulowałem gaźnik, przywracałem fabryczne ustawienia iglic itd... NIC.

Ok - wyciągnąłem silnik odkręciłem tylną płytkę (backplate) i co się okazało - Łożysko jednokierunkowe jest totalnie zablokowane - tak mocno, że nawet nie można go siłą zdjąć z wałka. Teraz muszę kupić cały zestaw płytka tylna, wałek i łożysko jednokierunkowe.

PYTANIA:

1. Co mogło być przyczyną tak mocnego zablokowania się łożyska na wałku?
2. Czy zablokowane łożysko uniemożliwi rozruch silnika (wydaje mi się, że tak ale wole się upewnić... Tłumaczę sobie to tak: zablokowane łożysko powoduje, że kręcący się wał poruszałby cały czas wszystkimi zębatkami w EZ Starcie i silnikiem EZ Startu co jest zbyt dużym obiążeniem dla silnika by mógł pracować).

Dodam, że za radą pewnej osoby użyłem samochodowego oleju silnikowego (10W40) jako zamiennik dla ARO. Czy olej samochodowy może uszkodzić łożyska?

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N sty 09, 2011 8:40 pm 

Z tego co zrozumiałem to silnik dotarłeś jakoś niedawno??!! Przecież teraz nie ma temp. do docierania. Dokładnie rok temu zaczynałem z modelarstwem i kupiłem sobie też revo. Z braku wiedzy silnik dotarłem w temperaturze ok 5 stopni. W rezultacie silnik po 2l nie miał kompresji i był cały do wymiany. Po rozebraniu go okazało się, że miałem "zmielone" łożyska. Więc mam pytanie w jakiej temperaturze go docierałeś??

Team Modelarnia

PostNapisane: N sty 09, 2011 8:48 pm 

Daniel Tadeusiak napisał(a):
.... Więc mam pytanie w jakiej temperaturze go docierałeś??

Było powyżej 5 st Celciusza. W instrukcji Traxxasa jest żeby nie docierać poniżej tej temperatury.

PostNapisane: N sty 09, 2011 9:02 pm 

Jeśli tak jest napisane w instrukcji to dziwne. Ja wiem, że min temp docierania to 15 stopni. Kiedyś się pytałem pewnej osoby z forum i ona mi powiedziała że według niej 15 stopni to za mała temperatura do docierania. Ona by nawet preferowała od 20 stopni dopiero zacząć docieranie. A właściwie po co dotarłeś silnik? Trzeba było czekać do wiosny.

Team Modelarnia

PostNapisane: N sty 09, 2011 9:20 pm 

A właściwie po co dotarłeś silnik? Trzeba było czekać do wiosny.

Hehe, ja bym nie wytrzymał do wiosny.... Ale silnik jest ok, bo kompresje ma bardzo dobrą (zbadałem organoleptycznie poprzez obracanie wału). Silnik ma zauważalnie większą kompresję od silnika mojego brata (Hpi Trophy 3.5) który mu chodzi ładnie. Jedyny problem jaki zdjagnozowałem to to nieszczęsne łożysko jednokierunkowe...

PostNapisane: N sty 09, 2011 9:28 pm 

To że łożysko się zablokowało to jest według mnie dziwne. Czy jak rozbierałeś silnik to czy zauważyłeś w środku silnika jakieś opiłki czy coś w tym stylu? Bo nie wiem czy to jest możliwe, ale przepuszczam że coś mogło wejść pomiędzy łożysko a wał. Lepiej by było gdyby się za mnie wypowiedziała jakaś inna osoba bardziej doświadczona bo już nie mam żadnych pomysłów oprócz mojego.

A swoją drogą to kup ARO.

Team Modelarnia

PostNapisane: N sty 09, 2011 9:39 pm 

To że łożysko się zablokowało to jest według mnie dziwne. Czy jak rozbierałeś silnik to czy zauważyłeś w środku silnika jakieś opiłki czy coś w tym stylu? Bo nie wiem czy to jest możliwe, ale przepuszczam że coś mogło wejść pomiędzy łożysko a wał. Lepiej by było gdyby się za mnie wypowiedziała jakaś inna osoba bardziej doświadczona bo już nie mam żadnych pomysłów oprócz mojego.

Nic takiego nie zauważyłem, ja myślę, że łożysko musiało mieć jakąś wadę fabryczną i się po prostu rolki zablokowały.

Ok... Muszę coś sprostować. Instrukcja mówi, że pierwsze odpalenie silnika musi nastąpić w temperaturze kokojowej (21 st.)...

O tych 5 st Celciusza dowiedziałem się z tej strony: http://www.prorevo.pl/docieranie.html - jest tam napisane żeby nie docierać silnika przy temp. nizszej od 5 ani wyzszej niz 30..... Co źródło to inne informacjie :(

A swoją drogą to kup ARO.

Będę używać WD-40 - Instrukcja Traxxas'a go dopuszcza.

PostNapisane: N sty 09, 2011 10:11 pm 

Cytuj:
Co źródło to inne informacjie :(

Masz racje. Ile modelarzy to tyle zdań na ten temat
To samo jest z ARO. Jedni uważają że ARO jest najlepsze a drudzy, że WD 40

Team Modelarnia

PostNapisane: Pn sty 10, 2011 4:26 pm 

Daniel, ale nie gadaj mu głupot, żeby nie używał WD40, bo przecież dużo osób tak robi i ich silniki dobrze chodzą. Ja w starym silniku też używałem WD40 i było ok.
Co do reszty to się nie wypowiem, żeby nie wprowadzić nikogo w błąd.

Pozdrawiam.

PostNapisane: Pn sty 10, 2011 4:37 pm 

Nie, nie miałem tego na myśli. Źle zrozumiałeś. Miałem na myśli to, że można używać WD40 i wiele osób tak robi. I ja nic w tym złego nie widzę. Ja tylko mu preferowałem ARO, co nie oznacza, że WD40 jest złe.
Powtarzam jeszcze raz. Można używać WD40 do konserwacji silnika. Nie widzę nic w tym złego.

Team Modelarnia

PostNapisane: Pn sty 10, 2011 5:05 pm 

Witam!
To również jest mój pierwszy post na tym forum wiec witam ponownie ;D
Ja mam model firmy REELY, który nie jest wykrzykiwany pozytywną opinią użytkowników,a mimo to bardzo go sobie chwalę.
Docierałem go przy temp. chyba około 3*C. Zjeździłem już na nim około 3l i jeżdżę po śniegu i wszystko chodzi jak w zegareczku :]. Myślę, że tepm. przy docieraniu nic nie zrobiła silnikowi w taki modelu. Sprawdź jedynie może czy przy zasysania paliwa do gaźnika nie zalewasz silnika :)

PostNapisane: Pn sty 10, 2011 6:19 pm 

Ludzie, za niedługo będziecie docierać modele w -15st.!! Powinno się docierać przy min. 10-15st. Co do łozyska: Mnie też się kiedyś zablokowało, okazało się że pękło! Nie wiem jakim cudem ale pękło, walka z nim była, 3h ściągania, zaciskania, wkońcu rozwaliłem je młotkiem.

96'

Zamienie Nitro buggy \/ Na Baje! Lub Sprzedam!

Hyper 8.5 Pro Kit | Blue Bird BMS-630 MG | Blue Bird BMS-631 MG | Hyper .21 |Tornado 25%

PostNapisane: Pn sty 10, 2011 6:29 pm 

Flinston napisał(a):
Ludzie, za niedługo będziecie docierać modele w -15st.!! Powinno się docierać przy min. 10-15st. Co do łozyska: Mnie też się kiedyś zablokowało, okazało się że pękło! Nie wiem jakim cudem ale pękło, walka z nim była, 3h ściągania, zaciskania, wkońcu rozwaliłem je młotkiem.

Ja rozwaliłem młotkiem wał (tą tylną płaską okrągłą część)..... przez walenie młotkiem backplate sie troche chyba rozklepało i nie wchodzi do silnika :shock: A szkoda bo mogłem to g...o odesłać do sprzedawcy w ramach gwarancji... Ale trudno ...mogłem najpierw pomyśleć... tak czy inaczej, już leci do mnie cały nowy komplecik (backplate, wał i łożysko).

PostNapisane: Wt sty 11, 2011 5:21 pm 

REVO NAPRAWIONY!!!! :P

Dziś dostałem przesyłkę z częściami, założyłem i odpalił pięknie, bez najmniejszych problemów :) Jestem mega zadowolony