Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 13, 2026 11:17 am

Autor
PostNapisane: Śr cze 02, 2010 9:45 pm 

Witam, postaram się w skrócie opisać mój problem. Ostatnio wystąpił problem z przyspieszaniem tj. gdy maksymalnie docisnąłem gaz samochód dusił się. Wzbogaciłem mieszankę, problem ustąpił jednak silnik notował temp. ok 170 stopni. Wzbogacałem mieszankę aż do uzyskania 130 stopni (ok 2 pełnych obrotów śrubą!) jednak zauważyłem dwie rzeczy: silnik przy mocowaniu wydechu jest mokry po jednym baku a model jeździ na pełnym baku nie całe 7min.
Podpowiedzcie, czy dobrze zdiagnozowałem, że silnik łapie lewe powietrze?
Druga sprawa: mam problem z dorwaniem "czerwonego" silikonu, mam natomiast w domu biały, w specyfikacji pisze, że wytrzymuje do 180 stopni. Jak myślicie, nada się? Pod względem temperatury nie powinno być problemu ale nie chce zabrudzić silnika czy coś w tym stylu.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr cze 02, 2010 11:39 pm 

Wydaje mi się że:
1. Silnik jest źle wyregulowany.
2. Rura wydechowa niedokładnie przylega do kołnierza w silniku przez co część spalin ucieka bokiem,
3. W zależności od pojemności silnika 7 min. jazdy na pełnym zbiorniku to prawie norma (zazwyczaj w silnikach .21 wypalenie 125 ccm paliwa zajmuje od 6 min. do nawet 10 min. na zawodach).
4. Silikon inny niż "czerwony" nie nadaje się do uszczelniania elementów które pracują w wysokich temperaturach. Pomimo że jest napisane że spoko wytrzymuje 180 C to jego konsystencja już w granicach 160 C będzie bardziej lepka i żelowata.
5. Można sprawdzić czy silnik łapie lewe pow. np. przez gaźnik. Ja zdejmuje back plate'a, w granicach gaźnika nakładam płyn do mycia naczyń i dmucham w karter. Tylko kołnierz wlotowy musi być zatkany. Jak będzie jakaś dziurka która puszcza powietrze to się powinny pokazać bąbelki.

Pozdrawiam

PostNapisane: Cz cze 03, 2010 10:04 am 

Silikon wysokotemperaturowy ostatnio kupiłem w Liroy Merlin za nie całe 10 zł. Wytrzymuje 300 stopni.

Pozdrawiam

PostNapisane: Wt cze 15, 2010 7:22 pm 

Dziękuję za odpowiedzi. Udało się uszczelnić mocowanie wydech-silnik czerwonym silikonem i problem z "mokrym" silnikiem zniknął.
Mam jeszcze jedno pytanie: radiator przy silniku ma kolor metaliczny, standard bez koloru. Chciałbym się zapytać, jak ustawić termometr (Duratrax) bo czasami mam wrażenie, że źle mierzy temp. Obecnie mam ustawione 77E (cokolwiek to znaczy). Czytałem o różnych ustawieniach zależnie od zastosowanego radiatora.

p.s. Mam silnik 3.5cm po ok 9 litrach i wydaje mi się, że 7min to trochę mało (na jednym baku).

PostNapisane: Cz cze 17, 2010 12:27 pm 
Administrator forum

To jest emisyjność, dla głowic silnika anodowanych na różne kolory powinno się ustawić 77E, dla tych z matowego, piaskowanego alu emisyjność ustaw na 21E. To rozwiewa resztę wątpliwości http://www.engineeringtoolbox.com/emiss ... d_447.html http://www.infrared-thermography.com/material-1.html . W razie co wróć do fabrycznego 95E jest najbardziej uniwersalnym ustawieniem, do mierzenia plastików, temperatury pakietów nadaje się idealnie, aczkolwiek troszkę o kilka stopni przekłamuje temp silnika.