Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N maja 24, 2026 12:41 am

Autor
PostNapisane: Wt kwi 27, 2010 6:37 pm 

Witam,
Niedawno kupiłem używanego MT2 G3.0 z Roto Startem 2.
Dostałem paliwo, naładowałem podgrzewacz, aku do Roto...
Spróbowałem odpalić. Wpompowałem paliwo przez dmuchnięcie do rurki od wydechu.
W pewnym momencie paliwo dalej nie szło przy mocniejszym dmuchnięciu cofało się do poprzedniego poziomu , ale tłok nie był zalany za bardzo, bo roto start się nie blokował i nie wyskakiwał bezpiecznik, ale z drugiej strony widziałem paliwo w cylindrze gdy później wykręcałem świecę celem sprawdzenia, bynajmniej mi się tak wydawało że to paliwo.
Włożyłem podgrzewacz zacząłem kręcić i nic.
Przywróciłem ustawienia fabryczne (wcześniej były ustawienia poprzedniego właściciela, ale do paliwa 16%) i spróbowałem jeszcze kilka razy z wpompowaniem paliwa przez zatkanie wydechu i wstrzyknięciem paliwa pod świecę (roto start się jedynie zablokował, ale spróbowałem jeszcze raz i już się nie blokował, ale nie odpalił), znów spróbowałem z dmuchnięciem.
Przepustnica była w różnych konfiguracjach (1/4, 1/2 neutralna).
Nic nie pomogło.
Używam paliwa Jet's 20%, tak jak mówiłem podgrzewacz, roto naładowane, świeca prawna (mam jeszcze R5 też sprawna i też nie działa, w samochodzie jest R4).
Koło zamachowe chodzi ciężko gdy tłok jest w górnym położeniu, czyli kompresja niby jest.
Przeczytałem wszystkie tematy ze słowem "odpalanie" w tytule i nic konkretnego, pasującego do moich kryteriów się nie dowiedziałem.
Czego spodziewam się po napisaniu tematu:
Porady - czego jeszcze spróbować itd.
Mam jeszcze jedno pytanie:
Jak pozbyć się całego paliwa z cylindra? Bo ono cały czas tam zalega.
Czekam na odpowiedzi.
Z góry dziękuję i Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt kwi 27, 2010 7:40 pm 
Administrator forum

Nie dmuchaj w wężyk, tylko zatkaj wydech i zakręć roto, wtedy paliwo samo zostanie zassane (ten sposób jest bardziej humanitarny i w dodatku skuteczny)
Jak się pozbyć nadmiaru paliwa?? - Wykręć świecę, odwróć model i zakręć roto. Nadmiar zostanie wychlapany.
Sprawdź, czy masz dobrze działającą świecę. Jak nie to zmienić na nową ( polecam O.S. No8).

PostNapisane: Wt kwi 27, 2010 8:01 pm 

Cytuj:
Nie dmuchaj w wężyk, tylko zatkaj wydech i zakręć roto, wtedy paliwo samo zostanie zassane (ten sposób jest bardziej humanitarny i w dodatku skuteczny)

Napisałem w pierwszym poście że już próbowałem.
Cytuj:
Jak się pozbyć nadmiaru paliwa?? - Wykręć świecę, odwróć model i zakręć roto. Nadmiar zostanie wychlapany.

Rozumiem że to działa jeżeli w ogóle chcę się paliwa pozbyć? Bo ty napisałeś jak zaradzić zalanemu silnikowi. A ja wiem jak, do tego napisałem że nie udało mi się nawet aż tak zalać sinika żeby roto nie dał rady zakręcić, być może problem leży przy pompowaniu paliwa.
Cytuj:
Sprawdź, czy masz dobrze działającą świecę. Jak nie to zmienić na nową ( polecam O.S. No8).

Mam dwie świece i na dwóch próbowałem, wyglądają na sprawne - napisałem w pierwszym poście.
Pozdrawiam.
EDIT.
Próbowałem odpalić wpompowując paliwo przez roto start i zatkanie tłumika. Nie odpalił oczywiście, ale wypompowałem paliwo przez odkręcenie świecy i zakręcenie roto i na szmatce którą przytkałem głowicę (oczywiście odwróciłem model) była tylko mała kapka, może kilka kropli. Czy to nie jest za mało?

PostNapisane: Wt kwi 27, 2010 8:44 pm 

Weź opalarkę i podgrzej nią silnik do ok 60*c i powinien zapalić od razu. Ja zawsze tak robię przy LSS i odpala z pierwszego szarpnięcia. Pamiętaj, że warunki pogodowe mają bardzo duży wpływ na działanie silnika i nie chodzi mi tu tylko o temperaturę ale także o ciśnienie.
Ja zawsze pompuję dmuchnięciem w wężyk

PostNapisane: Wt kwi 27, 2010 8:50 pm 

Ok. dzięki.
Spróbuję jutro.
Miałem to w planach.
Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to bardzo proszę, będę wdzięczny.
Pozdrawiam.

PostNapisane: Śr kwi 28, 2010 7:21 pm 

Próbowałem i nic, natomiast wyciągnąłem nowe wnioski:
1. Nawet jakbym chciał nie dam rady zalać silnika (tak żeby się zablokował) - o czym to może świadczyć?
2. Gdzieś są nieszczelności - paliwo wycieka gdzieś z gaźnika, chyba z okolic przepustnicy. Lecz kompresja jest, może nie najlepsza, ale jest.
Planuję sprzedać silnik jako niesprawny, dołożyć u kupić nowy (T-15 z szarpanką z poprzedniej wersji MT2). Chyba że da się coś jeszcze zrobić?
Mieszkam w Brzegu, i nie mam za bardzo do kogo się z tym zwrócić.
EDIT:
Przepraszam że post pod postem, ale chcę odświeżyć.