Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 05, 2026 11:43 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn mar 15, 2010 9:08 pm 

Witam serdecznie .Jak w temacie mam mały problem .Chciałem ustawić silnik Force 26 bo wydawało mi się ze nie ma takich osiągów jaki ma mieć .Zmieniłem na ustawienia fabryczne .Wszystko ładnie odpaliłem i biorę się za ustawianie wysokich obrotow.Za przykład zabrałem film HPI small blok .Wszystko ładnie ustawiłem silnik pracował spokojnie w momencie dodawania gazu dusiło go ale się rozpędzał moim zdaniem do maxa .Dymił lekko.
Jednak nie miał takiego zrywu szybkiego po naciśnięciu gazu silnik stopniowo się rozpędza do wysokich obrotów tak z 3 s .Wiec zabrałem się za ustawianie low speed .Wyregulowałem nawet dobrze moim zdaniem , nie rusza tak ze koła się kręcą a model stoi ale jest lepiej .Model tez pięknie dymi i już go nie dusi . Mój problem polega na tym ze musiałem śrubę z high speed wkręcić na około 3 mm i podobnie z low speed .I właśnie nie wiem czy tak może być bo nigdzie nie wyczytałem. Druga sprawa z ruły wydechowej nawet na średnich obrotach pryska tak jakby olej koloru żółtawego czy to normalne .Bo nie wiem ani co to jest .Proszę o pomoc .I przepraszam może pytanie głupie ale myślę ze po to jest forum i dział dla początkujących .Pozdrawiam Michał.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn mar 15, 2010 9:42 pm 

Cześć.
To, że wkręciłęś śróbki o 3mm o niczym nie świadczy. Każdy silnik potrzebuje innej rególacji.
Z wydechu zawsze będzie lecieć niespalony olej, przecież to 2-sów :wink:
Jeśli wydaje Ci się, że jednak za bardzo 'pluje' tym olejem, to silnik może mieć jeszcze za bogatą mieszankę, czyli dostaje za dużo paliwa w stosunku do powietrza i w razie potrzeby musisz wkręcić śróbkę od wysokich obrotów (HSN) o 1/8 obrotu. Pamiętaj, że nie mozesz z tym także przesadzić, ponieważ możesz go zatrzeć.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi.
Pozdrawiam.

PostNapisane: Wt mar 16, 2010 8:20 am 

Jak napisał kolega wyżej każdy silnik jest inny.
Bez termometru i doświadczenia trudno go ustawić. Każdy silnik ma swoją poprawną regulacje i temperaturę pracy. Przeważnie w zakresie od 110-125 stopni.
Jak będziesz miał za bogatą mieszankę (za zimny silnik) to nie dość że nie będziesz miał osiągów to możesz urwać korbowód.
Jak za ubogą (za gorący) to super osiągi lub będzie ci się dusił ale z powodu zbyt małej ilości oleju możesz go zatrzeć lub błyskawicznie zniszczyć. Silnik zamiast wytrzymać 20-30 litów może ci wytrzymać tylko kilka.

Jeżeli nie czujesz się na siłach samemu go wyregulować to poszukaj jakiegoś modelarza w swoim rejonie lub przyjdź na spotkanie. Nie sztuką jest coś zniszczyć sztuka jest się czegoś nauczyć.

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

PostNapisane: So mar 20, 2010 11:14 am 

Nabyłem właśnie termometr i tu mam pytanie czy ta temperatura 110-120 stopni ma być w czasie gdy silnik wolno pracuje czy jak na full obrotach pracuje. Druga sprawa to czy silnik na niskich obrotach tzn na postoju ma wypuszczać jakiś dym. Bo tego się nie doczytałem nigdzie . U mnie w momencie dodania gazu dopiero zaczyna kopcić. Mierzyłem temperaturę z góry prostopadle do świecy nie wiem czy właściwie i było 79 stopni jak podkręcam iglice wysokich obrotow to coraz mniej dymi nie wiem jak bardzo mam dymić.

Ostatnio edytowano So mar 20, 2010 12:46 pm przez major6663, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So mar 20, 2010 12:39 pm 

Górny zakres temperatury (125 stopni C) przy pełnym gazie, tak jak napisałeś najlepiej jest jak osiąga wtedy temperaturę rzędu 110-120 stopni.

PostNapisane: So mar 20, 2010 12:59 pm 

Silnik podczas postoju na jałowych obrotach nie powienien w ogóle dymić. Jedynie przy dodawaniu gazu.

PostNapisane: So mar 20, 2010 4:44 pm 

Ustawiłem silnik tak ze jak pracuje na full obrotach to ma 120 stopni około .Ale na wolnych tylko 70 nie wiem co jeszcze poradzić temu. Jednakże teraz pojawiły się problemy z odpaleniem silnika trzeba się namęczyć dość żeby odpalić go. Na podwórku jest +
15 stopni to moim zdaniem silnik powinien odpalać ładnie .Grzeje go suszarka do 60 st i odpala za pierwszym razem.
Dodam iż świeca jest dobra to znaczy żarzy się lekko. Niestety nie wiem jaka to jest świeca czy zimna czy ciepła ale silnik kiedyś odpalał dość ładnie.

PostNapisane: So mar 20, 2010 6:15 pm 

Może to być wina właśnie świecy. Idź do jakiegoś sklepu, daj im starą i powiedz żeby dobrali Ci jej odpowiednik :D

PostNapisane: So mar 20, 2010 7:31 pm 

Hehe ze sklepem będzie problem bo umnie nie ma sklepów rc ale mam druga swiece :)

PostNapisane: So mar 20, 2010 8:11 pm 

Tak to bywa z silnikiem nitro.
U mnie na zimno odpala z kopa (zimno czyli pierwsze uruchomienie przy temperaturze otoczenia). Jak się nagrzeje musze odpalać na full gazie.
Może u ciebie też tak jest????

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

PostNapisane: So mar 20, 2010 9:33 pm 

U mnie nie. Jak się nagrzeje to ładnie odpala. Jutro sprawdze moze na full gazie odpali jak jest zimno nie prubowałem jeszcze

PostNapisane: N mar 21, 2010 5:31 pm 

Odpalanie wcale się nie poprawiło na drugiej świecy .Zauważyłem już tez ze jak silnik zgaśnie podczas jazdy to odpalenie jest prawie niemożliwe zaraz musze odczekać chwilkę az silnik ma tak 60 stopni. I znowu kolejny problem ustawiam silnik na obrotach jałowych żeby sprzęgło nie łapało i tak sobie chodzi chwilkę az nagle gaśnie albo obroty same się zmniejszają albo wzrastają .Dokonuje regulacji na rozgrzanym silniku . Sprawdzałem przewody paliwowe i filtr w baku i za bakiem a także czy śrubka idle się nie luzuje sama ale nic nie wywnioskowałem. Podsumuje wszystko wychodzi na to ze ustawienie silnika chyba jest niemożliwe bo co odpalenie to inaczej działa. Czy wszyscy macie takie problemy jak ja czy to tylko ja tak mam.

PostNapisane: N mar 21, 2010 6:01 pm 

A na jakim paliwie jeździsz? Jeśli jest to Big Bang, to słyszałem, że trzeba regulować silnik dość często...

PostNapisane: N mar 21, 2010 6:36 pm 

No nie stety to big bang mam jescze 1 L a potem kupie Jet'sa czytałem ze dobre paliwo

PostNapisane: N mar 21, 2010 8:51 pm 

Ja na Twoim miejscu kupiłbym już teraz Jetsa, a to które masz zostawił sobie np do mycia silnika. Ja tak zrobiłem i myśle , że na tym nie straciłem :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona