Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 3:13 am

Autor
PostNapisane: N maja 12, 2013 4:45 pm 

Witam! Jestem jak się domyślacie początkującym modelarzem i jak się pewnie domyślacie potrzebuje pomocy :)

Problem polega na tym, że sprzęgło zaczęło ostatnio bardziej oporowo "chodzić" (podejrzewam, że dostał się piasek) jeździłem w dosyć błotnistych warunkach.
Chciałbym się dowiedzieć czy mam się tym nie przejmować, czy mam rozłożyć sprzęgło i je wyczyścić? Jak najłatwiej je rozkręcić, z tym podejrzewam że będę miał problem bo przecież gwint jest przyklejony na T-L.

Drugi problem polega na tym, że silnik się przegrzewa po około 5 minutach jazdy na fabrycznych ustawieniach iglic (dochodzi do ponad 130* raz było nawet 140*C !!), wiem że ten temat był już wiele razy wałkowany, czytałem to na innych forach. Silnik jest dotarty (przepalił od początku około 4-5 baków), pierwsze baki wypalił zimą. Wykluczam możliwość zwietrzałego paliwa, ponieważ testowałem samochodzik wczoraj na świeżym paliwie 16% JETS. Co do przedmuchu jeszcze nie sprawdzałem czy nie mam przedmuchu przy iglicach. Świecę dokręciłem mocno. (świeca to O.S. no.10). Może po prostu silnik za mało przepalił i to dlatego? Proszę o pomoc!

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N maja 19, 2013 6:01 am 

1. łożysko na sprzęgle rozkręc przemyj ew. wymień lub spręzyna na sprzegle czesta usterka rozkrecanie? blokujesz śrubokretem tą wieksza zębatkę na silniku i imbusem odkrecasz
2. nieszczelnosc sprawdz dokrecenie swiecy dokrecenie "głowy silnika" i najczęsciej uszczelka pod tłumikiem ( mi wczoraj wydmuchało i te same objawy ale już dorobiłem i dziś można śmigać) i oczywiscie dokreć tłumik być moze tylko ci sie odkręcił ten silnik jest naprawde łatwy do ograniecia

HPI FIRESTORM 10T SPALINKA 1:10

PostNapisane: Pn maja 20, 2013 10:09 pm 

Ok problem ze sprzęgłem już rozwikłany - problemem była sprężyna, zerwała się, udało mi się ją połączyć ale na wszelki wypadek kupie drugą. Kiedy skręcę wszystko jak już zdobędę klej i skręcę wszystko jak należy, sprawdzę co z tym grzaniem się (ostatnio wymieniałem głowicę silnika bo gwint przekręciłem świecą :/ i pewnie za słabo skręciłem).

Czy uważacie że sposób szukania przedmuchu wodą jest dobry? Znalazłem to tutaj: http://prorevo.pl/lpowietrze.html ?