Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 9:00 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn lis 21, 2011 2:15 pm 

Witam
mam pytanie dotyczące mojego sava x 4.6
wypalone jakieś 3-4l
na wszystkich filmikach savy po dodaniu gazu stają dęba
ale przy dobrym wyregulowaniu na 120-130 stopni u mnie jest to nie możliwe (100-110 jak stoi, 120 w trakcie delikatnej jazdy, 130 jak troszkę się go przyciśnie)
którymi śrubami kręcić, aby podnieść mu moc na starcie, nie podnosząc drastycznie temperatury? niskich czy wysokich obrotów?
Czasami jak go mocniej pocisnę, parę prostych na pełnym pędzie to temperatura skacze do 140 stopni, a jak go próbowałem podkręcić na start to nagle zaczęło skakać do 160 co raczej nie jest zdrowe dla silnika (może się mylę)
jaki jest margines, żeby nie zajeździć silnika?
z góy dzięki za pomoc i rady
pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn lis 21, 2011 3:30 pm 

Moja propozycja włóż silnik od swojej BEEMY i będzie stawac dęba.

A tak na poważnie to ile % ma twoje paliwo i jakiej firmy ?

HPI e10

ładowarka:Ansmann racing xbase 2.0 deluxe.

PostNapisane: Pn lis 21, 2011 6:18 pm 

A jakie masz przełożenie na zębatkach? Dlatego stają dęba ponieważ mają na ataku pewnie koło 15 zębów, a na odbiorze pewnie z 52 zęby o ile się nie mylę. Tylko prędkość będzie mizerna i mocno obciążasz układ napędowy co może spowodować uszkodzenia albo szybsze zużywanie się niektórych części. Silnik trzymaj w okolicach 120 stopni 130 powinien przetrwać ale może się skracać jego żywotność. Dodaj mu trochę paliwa na iglicy wysokich obrotów nie będzie się tak grzał.

PostNapisane: Pn lis 21, 2011 10:57 pm 

miki dobre ale się nie zmieści ;)

paliwo jet`s 20%

zebatki standard tak jak z HPI wyszedł
czyli jednak jest ok, bo jak patrzyłem na filmiki od HPI to wydawało mi się że coś jest nie tak że idzie gładko ;)

iglica wysokich jest chyba dobrze bo jak ją zacznę dalej odkręcać to zaczyna się dławić

A poweidzcie mi do czego, tak w gruncie rzeczy służy iglica niskich obrotów? Jak ją odkręcę to zwiększę moc na starcie? czy też ona ma duży wpływ na temperaturę silnika?

PostNapisane: Wt lis 22, 2011 1:03 pm 

A może 25% paliwo ?

Bo sam zobacz jak do BEEMY wlejesz jakieś szczyny to nie jedzie tak jak powinna a jak wlejesz PB98 to ładnie jedzie.

HPI e10

ładowarka:Ansmann racing xbase 2.0 deluxe.

PostNapisane: Wt lis 22, 2011 3:31 pm 

Może nie ma chyba większego wpływu na temperaturę jak wysokich obrotów. A jak by zwiększała moc to by była ustawiona na max :D . Ją się reguluje jak model pracuje nie stabilnie gdy stoi z braku paliwa lub jak gdy stoi 10 sekund i ruszysz pełnym gazem to go może zalewać raczej więcej mocy nie wyciągniesz. Jak koniecznie chcesz stawać na tylnych kołach musisz kupić mniejszy atak i większy odbiór. Nie zapomnij, że więcej nitro może nieco skrócić żywotność silnika ale tragedii pewnie nie będzie. :D

PostNapisane: Wt lis 22, 2011 11:21 pm 

Miki zmiany paliwa w dużej się nie odczuwa przy tak dużej mocy ;) 326 koni nie jest wrażliwe na paliwo tak jak 3 w modelu ;)

Wracjąc do modelu 25% nie chcę bo nie jeżdże na zawodach więc nie jest mi potrzebna aż taka moc, a chciałbym jak najdłużej się cieszyć sprawenym silnikiem ;)
Nie zalezy mi żeby stawał na tyle bo to przeszkadza przy starcie :D
Ale staram się go wyregulować jak najlepiej się da
Więc iglicę niskich obrotów się reguluje: przy niestabilnych obrotach na postoju lub ? (tego nie zrozumiałem, można jeszcze raz? :) )
A co może być przyczyną czegoś takiego: model pięknie jeździ, zatrzymuje go na 2 minuty, stoi włączony i potem przy próbie ruszenia się dławi, to to co opisałeś? wtedy właśnie ją wkręcić czy wykręcić? jak się dławi to chyba wykręcić chyba że to nie tego wina

aha przy okazji, można jeździć na standardowej świecy przy temperaturze jak jest teraz na dworze czyli 3-7 stopni
Keidy zastosować jakąś inną i jaką najlepiej na zimę do Sava?
Tak żeby mieć tą na wiosna/lato/jesień i jedną na zimę. Żeby uniknąć noszenia 15 różnych świec :)

dzięki za pomoc
pozdrawiam

PostNapisane: Śr lis 23, 2011 4:31 pm 

A więc z teraz ja muszę się upewnić czy zrozumiałem :lol: model po postoju dwie minuty przy zgaszonym silniku przy próbie odpalenia nie najchętniej odpala? Czy odpala normalnie i przy próbie ruszenia go z miejsca się dławi? czy tak? Mi chodziło o to, że jak rozgrzany pracujący model zatrzymasz on pracuje na wolnych obrotach przez jakieś 10s i dajesz do dechy nagle żeby ruszyć z miejsca i ciężko rusza to masz za bogato. A jeżeli nie pracuje równo na wolnych obrotach ( tak samo jak się paliwo kończy ) to masz za ubogo ale myślę że byś to zauważył porównując pracę modelu na filmach :D
Jak regulujesz to reguluj tak by temperatura nie przekraczała 120* C

Co do świec nigdy nie jeździłem na świecach Hpi natomiast gdy odpalasz model na zimno i na dworze jest też zimno model odpali (pewnie przy odpalaniu chwile trzymasz grzałkę na świecy) i po zdjęciu grzałki model natychmiast gaśnie i to się powtarza to masz za zimną świecę. Jeżdżę na innym silniku SH28 P6 i mam świece OS nr8 i jestem zadowolony dobrze było przy 25*C i przy -3*C

Ps: Całkiem zapomniałem że są filmy Hpi jak regulować model i tam jest dobrze pokazane sam uczyłem się na tych filmach :P

PostNapisane: Śr lis 23, 2011 8:17 pm 

Regulacja to jedno. Drugie ustawienie skrzyni biegów. Następna sprawa to zblokowanie sprzęgła przeciążeniowego (zębatka odbiorcza). Jeszcze jedna sprawa to ustawienie zawieszenia. Jak go obniżysz i zrobisz że będzie dobrze się trzymał drogi to na pewno nie stanie dęba. Coś za coś. Albo przyczepność albo jazda pokazowa.
Nie wiem jakie masz dyfry ale jeżeli starego typu (z dwoma łożyskami B032) to je będziesz szybko rozwalał.

Ps. Na filmach ładnie wszystko wygląda a rzeczywistość to inna sprawa. Jakby żelazka parowały tak jak na reklamie to by latały nad prasowaniem ;)

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

PostNapisane: Cz lis 24, 2011 3:57 pm 

chodziło mi o to że model stoi odpalony 1-2 minuty i potem się dławi przy ruszeniu
ale dzięki odpowiedziałeś mi :D
gdybym ustawił model tak jak pokazuje HPI to bym chyba miał temperaturę koło 150 stopni... :shock:
na modelu nie mam żadnych podkładek na amorach, a można jeszcze go jakoś obniżyć na jazdę po asfalcie bez kupowania dodatkowych części?

jak długo powinien lecieć na pierwszym biegu?
u mnie jest koło 2 sekund

jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc :)

PostNapisane: Cz lis 24, 2011 5:52 pm 

Jak się dławi po 2 minutach to racze normalna rzecz. Lepsza trochę bogatsza mieszanka bo przynajmniej dłużej ci posłuży.
Jak nie masz żadnych klipsów założonych czyli już jest na maxa zmiękczony. Możesz ewentualnie go obniżyć przestawiając amortyzatory.
Pozdrawiam.

Spektrum
GRP
Lightning stadium 2 pro / Serpent Cobra T

1/10 2WD
buggy brushless
GG:41248220

PostNapisane: Cz lis 24, 2011 9:47 pm 

Saillupus napisał(a):
chodziło mi o to że model stoi odpalony 1-2 minuty i potem się dławi przy ruszeniu

Masz za bogato na dole (czyli powinieneś wkręcić iglicę niskich obrotów). Właśnie ta iglica odpowiada za "zrywność" modelu. Im ubożej tym model zrywniejszy, jak przykręcisz za bardzo to zgaśnie przy próbie startu.

Saillupus napisał(a):
gdybym ustawił model tak jak pokazuje HPI to bym chyba miał temperaturę koło 150 stopni...

Ja ustawiłem max dla silnika (140, poprzedni silnik HPI, od SS'a) i dopiero teraz jest frajda z jazdy. Dymi solidnie, więc smarowanie jest.

Daj paliwo 25%. Łatwiej ustawić silnik i masz lepsze chłodzenie. Nie jestem ekspertem, ale to wyczytałem na tym forum.

PostNapisane: Cz lis 24, 2011 10:37 pm 

Oryginalny silnik HPI nie jest zbyt wyżyłowany. Jak zamontujesz lepszą jednostkę napędową (na przykład SH28p3 lub p6) to zobaczysz zmianę na lepsze.

140 stopni? To że dymi nie znaczy do końca że ma dobre smarowanie. Przy takich temperaturach następuje większe rozszerzenie elementów tłoka i cylindra co zaowocuje szybszą utratą kompresji.

Koledzy nie przesadzajcie z tym nitro. Procenty procentami ale też się liczy jego jakoś. Na dziadowskim, model nie tylko ma mniejszy zryw ale przede wszystkim silnik pracuje nie stabilnie i trzeba go ciągle ustawiać.
Przy dobrym paliwie i naprawdę dobrej regulacji twój model może cię zadziwić. Sam się bawię już wiele lat i potrafię w miarę dobrze ustawiać silnik. Ostatnio jednak ustawiał mi go mój znajomy (jeden z lepszych serwisantów w Polsce). Po jego regulacji model nadal trzymał temperaturę (120-130 stopni) a mimo to jego osiągi wzrosły około 25-30%.

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

PostNapisane: Cz lis 24, 2011 11:06 pm 

miałem silnik sh28p3 i na nim spokojnie szedł na dwa koła. Co do regulacji to własnie ustawienia iglicy od niskich obrotów zaowocowały dopiero taką mocą :)

PostNapisane: Wt lis 29, 2011 12:51 pm 

Wczoraj jeździłem i dokręciłem trochę niskie i odkręciłem wysokie, faktycznie pomogło, samochód szybciej ruszał i miał wiecej mocy
samochód utrzymywał temperaturę 120stopni
po większym gazowaniu dochodziła do 140 ale po zrobieniu 1-2 kółek na średnich obrotach spadała do 120 paru

ale przy 3 odpaleniu wystąpił problem, a mianowicie dziwny odgłos przy kręceniu roto i tylko na chwilę łapało za obrót korbowodem a tak to się luźno kręciło
do naprawy czy trzeba wymienić cały ten moduł do odpalania co jest przy silniku?
wolę się najpierw zapytać, niż wyciągać cały silnik i eksperymentować...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona