Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 25, 2026 2:05 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr kwi 13, 2011 11:06 pm 

Ten firestorm to straszny złom co chwile coś się wyciera, pęka, albo łożyska lecą

Wie ktoś czy wachacze od mt2 podejdą do firestorma bez przeróbek

http://www.rc-modele.pl/yeah-racing-hpi-alloy-rear-lower-arm-set-p-2265.html?osCsid=c141be5e78318f9d4c60aa991a545b61

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr kwi 13, 2011 11:31 pm 

Nie podejdą.
Złom bo złamałeś wahacz? :lol:

PostNapisane: Cz kwi 14, 2011 8:16 am 

nie złamałem tylko wytarły się, a model ma dopiero 30 pakietów

dyferencjał strzelił

za plastiki dałem już ok 200zł

kielichy wytarły się i zrobiłsię taki luz, że całe autko się trzęsie po dodaniu gazu

regiel citrix na 90a grzeje się przy 35a

łożyska wymieniane wszędzie 2x

buda popękała

koła się odkręcają co pół pakietu

nie licze spalonego odbiornika - niewiem jak to się stało

2- regulatorów

i 2 serw

PostNapisane: Cz kwi 14, 2011 8:56 am 

No a jakieś przeglądy , serwisy we własnym zakresie robisz :?:

Wiesz , E-Firestorm to nie to samo co model typu SAVAGE itp. , co na spotach widzimy jak skaczą na chopach po 4 metry i jadą dalej.

PostNapisane: Cz kwi 14, 2011 9:32 am 

miałem 2 firestormy fluxy.skakałem w parku,"latałem" modelem po asfalcie itp i nigdy się nic z żadnym nie stało.zdarzyło się,że coś pękło ale to normalne jak model wyskakiwał i spadł nierówno np na jedno koło. najważniejsze : nie jeżdzić modelem po śniegu,wodzie i sprawdzać temperaturę silnika. To że nadwozie popękało to normalne,zależy od stylu jazdy.Kilka wywrotek i lexan pęka.

http://img822.imageshack.us/i/124caster3.jpg/

PostNapisane: Cz kwi 14, 2011 1:41 pm 

Jak przeczytałem "buda popękała", "koła się odkręcają" to już wszystko wiem :lol:

PostNapisane: Cz kwi 14, 2011 3:08 pm 

patrząc na twoją liste to musiałeś jeździć jak było zimno. Na mrozie plastiki często pękają :roll:
jak wytarły się kielichy to kup sobie CVD, jeździłem firkiem na 5.5t z lipo i po wymianie na CVD nic się nie działo :roll:

KYOSHO DBX VE / xerun 120A / team orion 2800kv / KYOSHO / 3s life

RC MAFIA TEAM

PostNapisane: N maja 15, 2011 10:50 pm 

Firek akurat jest jednym z bardziej wytrzymalych enty-lvl modeli RTR SC.
A Twoje problemy wynikaja w głównej mierze z niedorośniecia do tematu.

Na bezszczocie faktycznie u firka slabym elementem sa kielichy: przy dyferncjale i przy kolach (oczywiscie mowimy o tyle). Na szczescie Firek do najnowszych konstrukcji nie nalezy i te problemy sa juz rozwiazane. Jedno to wal+kielich CVD (Dzisiaj zreszta go zamontowalem). Hartowane kielichy do dyfra sciagsz sobie z USA. W tydzien przyjda. U mnie od roku w uzytku i brak sladu uzytkowania.
FOTO

Z tego co widze wersji flux nie miales wiec odpada Ci trzecia niedorobka "fabryczna". Slabe mocowanie slinika, brak mozliwosci dokupienia plytki przedniej silnika. Niestety przywalilem, skaczac na hopce, centralnie silnikiem i przekosilem gwinty w obudowie silnika. Poprawilem to, wywiercilem w płycie, do ktorej sie mocuje silnik, dodatkowy otwor i przykrecilem na trzech srubach z podkladkami sprezynujacymi.
FOTO

W momencie jak zalatwisz sprawe z kielichami, pozbywasz sie problemu "bicia" kol. Co za tym idzie nie strzeli Ci dyfer, lozyska i czesc palstikowe, ktore katowales dziurami w kielichach.

Kolejna sprawa odkrecajace sie kóła. Idz Pan do Obi albo gdziekolwiek i kup nowe nakretki samohamowne, to cakiem tanie i proste rozwiazanie (5,5 chyba, nie mam przy sobie instrukcji). Plus jak nie bedzie drgan od dziur w kielichach to mniejsze prawdopodobienstwo ze beda sie odkrecac.

Co do wszelakich odkrecajaych sie srubek, jest taki magiczny klej do srubek "ThreadLock". Wszelkie miejsca gdzie styka sie sruba metalowa z gwinetm metalowym nalezy takie lepiszcze uzyc zeby sie nie odkrecalo nic samo.

Buda... peka i bedzie pekac, przy tym co te modele przechodza to niema jeszcze materialu stosowanego powszechnie, zeby wytrzymal.
Polecam PowerTape i tym podobne.
FOTO

Elektronika (Serwa, rygle, silniki, odbiornik) Jesli sie trafilo na bubel reklamacja, zdaza sie. Nie znam Pańskich regli, nie wiem jaki silnik jest uzyty ale te podzespoly musza byc odpowiednio dobrane. Jak narazie nie wykazal sie Pan wiedza modelarska wiec zgaduje ze cos bylo nie tentego. Jak sie silnik i regiel rozgrzewa za bardzo to znaczy, że za bardzo sa obciazone. I tu albo problem w samym doborze komba / pakietow. Abo zle dobrana zebatka atakująca. Jeszcze kwestia jakosci tych elementow ale to juz inna sprawa.
Kolejna wazna rzecz. Elektronika musi sie trzymac podwozia nie moze sobie "latac". Zeby zmniejszyc ilosc drgan ktore przechodza na elementy elektroniczne polecam je przyklejac na tasmie obustronnie przylepnej typu "pianka". Jesli tasma okazuje sie za slaba mozna wprowadzic pewna modyfikacje:
FOTO
FOTO

A na koniec allu wachacze + ponad 100 tunning czesci do firka.

pozdrawiam

Latam:
BIG LAMA
Psa straszę:
E-Fly Mp190
Piotr Jędrzejko

PostNapisane: Pn maja 16, 2011 8:07 am 

Witam,

Khargulec czy zamontowałeś CVD dokładnie to samo z HPI do którego dałeś link? Ja mam firka wręcz dziewiczego, na razie 2 pakiety przejechane, ale już myślę o CVD po lekturze forum. Myślałem na razie o zestawie MIP 10106 - aczkolwiek w wielu miejscach piszą że to do Blitza, niby prawie to samo, ale "prawie" robi różnicę... MPI na swojej stronie też nie zaznacza że to do firka.

Z drugiej strony - czy poza tym co opisałeś poradziłbyś jeszcze jakie modyfikacje do fluxa? Co poza kielichami zużywało Ci się najszybciej?

E-firestorm FLUX
Outfrontframes HARDENED Diff Outdrive Cups, CVD HPI #100605
Turnigy LiPo 2s1p 5000mAh
FlySky FS-GT2 2.4GHz

PostNapisane: Pn maja 16, 2011 10:03 am 

zdecydowanie zmienic wałki tak jak pisałeś, częśc 100319(1) dorobić z metalu albo dorobić/kupic porządny szeroki przedni skid

Były:
HotBodies Lightning Stadium Sport RR
HPI FIRESTORM FLUX+SIDEWINDER SV2 4600KV+2S LiPo 5000mAh
Jest:
GS Storm CL-1 Pro+Xerun150A 2000kV+4S 5000mAh 30C LiPo+Savox SC0251MG+Sanwa M11

Moje galerie: http://picasaweb.google.com/105732534019667433035

PostNapisane: Pn maja 16, 2011 11:34 am 

Radzisz szerszy skid plate niż oryginalny 85210(2) ?

E-firestorm FLUX
FlySky FS-GT2 2.4GHz

PostNapisane: Pn maja 16, 2011 7:28 pm 

CVD, zalozylem dokladnie takie jak w linku ktory podalem. Dzisiaj odbylo sie dziewicze objezdzanie. Bez problemu, zupelnie ineczej model jezdzi zdecydowanie na +. Jedyne co mi nawalilo to za slabo przyklejone oponki...

Z dodatkowych upgreatow polecam oponki. Standardowe nadaja sie glownie na na afalt. Na pylasty suchy tor TE, zdecydowanie najlepsza przyczepnosc. UWAGA na asfalcie po jednym pakiecie sa do smieci sa miekkie i sie szybko scieraja. Bloto kamyczki, all round TE na asfalcie tez daja rade i sie nie scieraja.

Dodatkowo planuje przedni zdezak dorobic, jak pisal kolega wczesniej. I jeszcze wymienic tylnie wachacze i huby na aulu. Ostatnio wymienialem tylne wachacze bo mialem kolizje z ropedzonym Bulletem, i niestety stwierdzam, ze czesci ktore dostalem sa z innego plastiku. Bardziej sperzysty wieksze luzy. Caly tył planuje w alu zrobic. Przednie zawiesznie zostawiam bo praktycznie niema to znaczenia przy 2wd.

Latam:
BIG LAMA
Psa straszę:
E-Fly Mp190
Piotr Jędrzejko

Ostatnio edytowano Pn maja 16, 2011 7:37 pm przez Khargulec, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn maja 16, 2011 7:30 pm 

dokładnie, albo szerszy albo metalowy, gdyz nie osłania on dostatecznie wspomnianej cześci 100319 (1). urwałem ja przy pierwszym upadku, potem dorobiłem z tworzywa i porzy upadku modelu na dziób znowu sie połamało. albo zrobic ten element z metalu(lub kupić) albo zamontowac szerszy skid albo metalowy bo fabryczny jest taki że mogłoby go w ogóle nie byc

Były:
HotBodies Lightning Stadium Sport RR
HPI FIRESTORM FLUX+SIDEWINDER SV2 4600KV+2S LiPo 5000mAh
Jest:
GS Storm CL-1 Pro+Xerun150A 2000kV+4S 5000mAh 30C LiPo+Savox SC0251MG+Sanwa M11

Moje galerie: http://picasaweb.google.com/105732534019667433035

PostNapisane: Pn maja 16, 2011 9:15 pm 

Mateyos, a z czego masz w swoim modelu część zaraz za 100319(1) - czyli 86881 (front brace)? U mnie wygląda to na metal. Oczywiście kwestia skida metalowego nie budzi wątpliwości, ale ciekawi mnie czy w każdym modelu było tak samo.

Khargulec - gdzie kupiłeś CVD? W rctrax? Nie widzę zbytnio tego na sieci... Jeszcze ebay pozostaje i sprowadzenie z US.

E-firestorm FLUX
FlySky FS-GT2 2.4GHz

PostNapisane: Pn maja 16, 2011 9:48 pm 

Walki sciagalem stąd. 86881 (front brace) jest metalowe w wersji Fulx w weekend zobacze jak w wersji 10T. Ale wedlug mnie nie ma sensu nic na przod ladowac poza zderzakiem.

Latam:
BIG LAMA
Psa straszę:
E-Fly Mp190
Piotr Jędrzejko

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona