Wpadło mi w ręce podwozie do revo więc zważywszy na swoje wcześniejsze plany zakupu jakiegoś fajnego elektryka postanowiłem dokonać konwersji do BL.
Z uwagi na ograniczone fundusze, z resztą nie chodzi mi w tej zabawie o wpompowanie kasy na zakup jakiś gotowych i nietanich elementów zaplanowałem konwersję budżetową. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Do konwersji przerobiłem skrzynię biegów poprzez zablokowanie drugiego biegu, koło zębate pierwszego biegu wyrzuciłem.
Mam zamiar zamontować centralny dyferencjał co poprawi trakcję a jednocześnie rozwiąże problem zębatek biegu wstecznego.
To wszystko popędzę na regulatorze z HobbyKing HK 150A i silniku KB45-08XL 1600kv. Trochę się z silnikiem zapędziłem bo ma oś 6mm i okazało się, że będzie problem z zębatkami - rozważę zatem dwa rozwiązania: rozwiercanie zębatek na 6mm lub szlif wału na 5mm.
Mam nadzieję, że stosunkowo niski kv spowoduje, że model będzie dobrze spisywać się w cravlingu (nie zależy mi na wielkiej szybkości).
W galerii będę zamieszczać zdjęcia z kolejnych etapów prac. Z jednej strony wiele osób planuje konwersję więc może to być swego rodzaju podpowiedzią. Z drugiej, jeśli macie jakieś uwagi, sugestie do poprawy moich przeróbek to proszę o ich zamieszczenie w tym wątku.
http://picasaweb.google.com/skimir/REVOCONVMały komentarz:
1. Podstawa rynienki na pakiety oraz podstawa regulatora. Podstawę rynienki wykonałem z blachy alu 5mm i odciążyłem ją otworami 10mm. Co do podstawy regulatora mam wątpliwości czy nie będzie on narażony zbyt na syf spod kół. Może jakąś bardziej złożoną zabudowę wykombinuję.
2. Przeróbka oryginalnego łoża silnika nitro.
3. Wstępnie wykonane łoże silnika BL. Trzeba będzie jeszcze wykonać otwory umożliwiające regulację położenia silnika.
4. Łoże silnika BL w modelu.
5. Rynienka na pakiet - powinna pomieścić 5800mAh 4S 30C. Aluminium oklejone. W środku jeszcze dokleję paski mikrogumy celem zabezpieczenia pakietu przed obijaniem.
6. Rynienka w modelu - dorobię szersze rzepy przytrzymujące pakiet.
To tyle na dziś.
Kolejne etapy jak dojdzie regler i silnik