Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 25, 2026 4:54 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt maja 17, 2011 6:51 pm 

potwierdzam, we fluxie ta częsć jest metalowa, w zwykłym tez gdyż oba modele dzielą tą samą instrukcję(bardziej flux dzieli ją od zwykłego) a na liście części metalowych widnieje ten element

Były:
HotBodies Lightning Stadium Sport RR
HPI FIRESTORM FLUX+SIDEWINDER SV2 4600KV+2S LiPo 5000mAh
Jest:
GS Storm CL-1 Pro+Xerun150A 2000kV+4S 5000mAh 30C LiPo+Savox SC0251MG+Sanwa M11

Moje galerie: http://picasaweb.google.com/105732534019667433035

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr maja 18, 2011 10:52 am 

Mateyos, jak sie Twoje combo sprawuje sv2 + kv 4600 na 3s? miales porownanie ze starym sc ?

Latam:
BIG LAMA
Psa straszę:
E-Fly Mp190
Piotr Jędrzejko

PostNapisane: Cz maja 19, 2011 8:19 pm 

kup dużo łożysk i nowe amortyzatory , przód łatwo złamać

PostNapisane: Pt maja 20, 2011 10:56 am 

starego nie miałem bo kupiłem samo podwozie....dlatego ponieważ chciałem latać na 3S a fabryczny na 3S sie grzeje i wyłącza. Model jest niesłychanie szybki, regiel sie nie grzeje ale silnik juz tak i po 5-8 minutach jazdy trzeba robić sobie przerwę, na razie kombinuje jak wcisnąć przy silniku wentylator 40x40, jak sie uda to dam znac :D

Były:
Jest:

PostNapisane: Pt maja 20, 2011 12:43 pm 

pigzip napisał(a):
kup dużo łożysk i nowe amortyzatory , przód łatwo złamać

Jak walniesz przy pelnej predkosci w przeszkode.. Od skaknia, latania nie wazne czym przygmocisz w glebe (doslownie nie asfalt, kostka itp) Firek wytrzyma.

Mateyos napisał(a):
starego nie miałem bo kupiłem samo podwozie....dlatego ponieważ chciałem latać na 3S a fabryczny na 3S sie grzeje i wyłącza. Model jest niesłychanie szybki, regiel sie nie grzeje ale silnik juz tak i po 5-8 minutach jazdy trzeba robić sobie przerwę, na razie kombinuje jak wcisnąć przy silniku wentylator 40x40, jak sie uda to dam znac :D
.

Czekam az wyjdzie wodoszczelna wersja elektroniki od HPI (z sw v2 ;) ) i chyba dokupie ;] A gdzies widzialem alu mocowanie z radiatorem i miejscem na wiatrak do firka. Jak znajde wkleje linka. A probowales mniejsza zebatke atakujaca zalozyc? 17-18?

Latam:
BIG LAMA
Psa straszę:
E-Fly Mp190
Piotr Jędrzejko

PostNapisane: So maja 21, 2011 10:27 am 

Cytuj:
Jak walniesz przy pelnej predkosci w przeszkode.. Od skaknia, latania nie wazne czym przygmocisz w glebe (doslownie nie asfalt, kostka itp) Firek wytrzyma.

Przy uderzeniu w stojące e-revo przy 60-70kmh nie wytrzymał :D

Miałem atak 19T, mam 17T-właściwie tak samo się grzeje ale zaczął płynniej rozwiajac moc, już nie jest takim wariatem :D
Sv2 jest obecnie bardzo tani i warto się zastanowić czy nie brać, można go zawsze uszczelnic, osobiści myślę nad półką nad pakietem do zamocowania regla, półka z blaszki inpostowej przykręcona do mocowania tylnej wieżyczki wahaczy.

Chłodzenie zrobię następująco: wykonam z kartonu/papieru dolot powietrza od boku silnika(tam gdzie jest nieosłoniety) z mocowaniem pod wentylator 40x40 a sam wentylator bedzie z dala od silnika, w okolicy wierzyczki wahaczy. Miałem już wentylator nad silnikiem i wytrzymał dokładnie 15sekund... w radiatory na razie nie bede się bawił bo przy seryjnej tylnej osłonie silnika i tak jaet mało miejsca a wentylator 40x40 i sporej grubości mysle że bedzie dobrze dmuchał ;)

Były:
Jest:

PostNapisane: N maja 22, 2011 9:24 pm 

one są słabe jak walnie bezpośrednio prosto to wytrzyma ale jak pod kątem to nie

udeżył w kamień wielkości 300g cukru i wachacz, przód i zwrotnica do wymiany, prędkość jego była na oryginalnym szczotkowym 28 km/h a opony były łyse więc jeszcze wolniejszy, regiel oryginalny to w ogule spalił się po 2 pakietach a silnik jakoś koło 5 pakietów wytrzymał

dyfer też strzela i bardzo słaby skręt, nie mówie o sile, za kikanascie minut po wyjęciu z pudełka robięsię takie luzy, że przy 20 kmh ciężko go utrzymać na chodniku o szerokości 1metr

teraz jest bezszczotka to strzela co pakiet . przy drógim pakiecie przestałem wymieniać

a model ma niecałe 30 pakietów 3000mah (producent fullymax podaje 4500 25/50c ale tyle mi nigdy nie weszłe tylko zwykle wchodzi 1800-2200 bo się puźniej grzeje i ma corac mniej mah

był on kupiony na poczętku grudnia 2010

jest tam silnik 3800 kv zębatka oryginalna 19 zęb na 2s silnik i 35 amp
regiel speed passion citrix na90/480 amp ale po 8 sekund... na silniku na 90 amp się włącza zabez term,
jeszcze wcześniej spalił się wiatraczek bo zaraz po włączeniu więc kupiłem nowy mocniejsz i na 12v

PostNapisane: Pn maja 23, 2011 10:32 am 

pigzip napisał(a):
one są słabe jak walnie bezpośrednio prosto to wytrzyma ale jak pod kątem to nie

udeżył w kamień wielkości 300g cukru i wachacz, przód i zwrotnica do wymiany, prędkość jego była na oryginalnym szczotkowym 28 km/h a opony były łyse więc jeszcze wolniejszy, regiel oryginalny to w ogule spalił się po 2 pakietach a silnik jakoś koło 5 pakietów wytrzymał

dyfer też strzela i bardzo słaby skręt, nie mówie o sile, za kikanascie minut po wyjęciu z pudełka robięsię takie luzy, że przy 20 kmh ciężko go utrzymać na chodniku o szerokości 1metr

teraz jest bezszczotka to strzela co pakiet . przy drógim pakiecie przestałem wymieniać

Ja nie rozumiem tego wogole. Ok, uderzysz z predkoscia 70km/h w stojace e-revo czy cokolwiek to jest pewne ze cos sie sypnie. Jak wlasniesz w kamien z taka predkoscia tez cos moze sie sypnac. Na przednich wahaczasz mam luz taki ze przednie kola 5mm to przodu i tylu sie ruszaja. Ale to wniczym nie przeszkadza. Najwazniejsze zeby tyl mial dobra przyczepnosc. Na reglu ustawiasz przyspiesznie tak zeby wmiare lagodnie startowal, inaczej model pojdzie na bok. A zakrety przy duzych predkosciach robisz na hamulcu (w ryglu sv mam drag break na 30%). Uroki napedu 2wd. Wymienilem tylne amorki po tym jak mnie 1:8 nitro monster rozjechal na torze. Treaz mam duze amorki 110mm na niebieskich sprezynach (twarde). Oponki tylne dwa komplety: yokochame gealoandery oraz dirtowe compund D. I trakcja jest swietna.

Silnik szczotkowy mielismy na jednym forku przez pol sezonu. Zaliczal slupki od znakow, drzewa, lawki, pies go pogryzl i nic (poza dziurami w budzie)

pigzip napisał(a):
a model ma niecałe 30 pakietów 3000mah (producent fullymax podaje 4500 25/50c ale tyle mi nigdy nie weszłe tylko zwykle wchodzi 1800-2200 bo się puźniej grzeje i ma corac mniej mah

był on kupiony na poczętku grudnia 2010

tu jest cos nie tak, spokojnie powinno w niego wchodzic 4000 mha przy odcieciu na 2,8v. Druga sprawa rygiel masz 90 amp ten pakiet nowy ma 110 amp dosc waskie gardlo, jak masz teraz slabszy pakiet to nie daje nawet 90 amp, dlatego sie grzeje. Przy 5000 mha bral bym pakiety 30c, 25 c przy 5200 mha i wiecej.

pigzip napisał(a):
jest tam silnik 3800 kv zębatka oryginalna 19 zęb na 2s silnik i 35 amp
regiel speed passion citrix na90/480 amp ale po 8 sekund... na silniku na 90 amp się włącza zabez term,
jeszcze wcześniej spalił się wiatraczek bo zaraz po włączeniu więc kupiłem nowy mocniejsz i na 12v

NIe jestem specjalista w elektronice ale czy ten silnik nie jest poprostu za slaby? Jakiej on jest wielkosci?. Buszowalem w google i takie silniki sa zawyczaj mniejsze uzywane do samolotow/ helikow.

Jak firka naprawie... polamalem gearbox xD ale to moja wina za krotkich srobek uzylem i sciąlem gwinty mocowania. Umieszcze filmiki z firakmi na torze.

Latam:
BIG LAMA
Psa straszę:
E-Fly Mp190
Piotr Jędrzejko

PostNapisane: Pn maja 23, 2011 5:52 pm 

mi też coś nie pasuje w wypowiedzi użytkownika pigzip. Firestorm to naprawdę mocna maszyna, przesiadłem się na niego ze spoliny w skali 1/8 i spodziewałem się wielu nieciekawych przygód..ale okazało sie że jeżeli omija się krawężniki, kamienie wielkosci 300gram cukru i inne modele to wytrzyma bardzo dużo :P
Regle speed pasion to wg mnie bardzo niska półka jakościowa ale wcale nie taka tania, w końcu za te pieniądze można mieć sidewindera, który jest wg mnie najlepszym napedem do tego modelu.

Były:
Jest:

PostNapisane: Wt maja 24, 2011 3:52 pm 

model jeżdzi 39.6 km/h silnik zimny
jest na 35amp

a walnąłem przy 30 km/h

pakiet już po pierwszym razie się grzał na silniku na 12 amp szczotkowym
to są poprostu słabe pakiety i już

PostNapisane: Wt maja 24, 2011 10:48 pm 

A moze cos takiego do chlodzenia?
LINK

Tylko zastanawiam sie jak to sie podlancza hmmmm... Pisze, ze do odbiornika ale wolne jest tylko "B" ktore slzy chyba do zasilania.

A propo skidplate:

E-Firestorm Flux Przedni skidplate+zderzak .

wczorajszy upgreat jeszcze nie testowany w warunkach bojowych.

Latam:
BIG LAMA
Psa straszę:
E-Fly Mp190
Piotr Jędrzejko

PostNapisane: Śr maja 25, 2011 7:48 am 

No no, poszalałeś :) Sam robiłeś? Czy nie obawiasz się, że z takim solidnym zderzakiem przy mocnym uderzeniu siła może przenieść się za bardzo w podwozie i np połamać się w miejscu styku skid-plate z podwoziem ?

Aczkolwiek mi osobiście bardziej podoba się taki zderzak. $13 plus przesyłka, więc ewentualnie zaprojektować i zlecić wykonanie na CNC.

PS. No mogłeś umyć budę przed fotami:) A i koła Ci się coś rozjechały... :-)

E-firestorm FLUX
Outfrontframes HARDENED Diff Outdrive Cups, CVD HPI #100605
Turnigy LiPo 2s1p 5000mAh
FlySky FS-GT2 2.4GHz

PostNapisane: Śr maja 25, 2011 8:45 am 

acc007 napisał(a):
No no, poszalałeś :) Sam robiłeś? Czy nie obawiasz się, że z takim solidnym zderzakiem przy mocnym uderzeniu siła może przenieść się za bardzo w podwozie i np połamać się w miejscu styku skid-plate z podwoziem ?

Sam zrobilem :D z zasbow, ktore znalzlem w piwnicy :D Rurka alu i chyba uchwyt na reling kuchenny z alu.

acc007 napisał(a):
Aczkolwiek mi osobiście bardziej podoba się taki zderzak. $13 plus przesyłka, więc ewentualnie zaprojektować i zlecić wykonanie na CNC.

Moj jest mocowany jak ten od integy. Skoro chlopaki stwierdzili ze wytrzyma to miejmy nadzieje ze tak jest. Calosc jest bardzo lekka. Szerszy od tego z integy lepiej bedzie wachacze chronil. Wygodnie mozna teraz model podniesc. Przy mocnym uderzeniu powienien sie wyginac i absorbowac.

Zobaczymy jak sie bedzie w warunkach bojowych sprawował :D

acc007 napisał(a):
PS. No mogłeś umyć budę przed fotami:) A i koła Ci się coś rozjechały... :-)

Etam wkoncu off-road ;p Pozatym PowerTape nielubi wody. Plastiki od serwa przeszczepilismy do innego firka (jako ze moj czeka na gearboxa ;) ) a czyms trzeba bylo jezdzic. Ale dzisiaj Firek juz bedzie full sprawny. Na dniach zrobie jeszcze oslone silnika tak zeby mozna bylo chlodzenie zalozyc

Latam:
BIG LAMA
Psa straszę:
E-Fly Mp190
Piotr Jędrzejko

PostNapisane: Śr maja 25, 2011 9:08 am 

A jaka grubość skidplate masz, że mówisz że się wygnie?

Z niecierpliwością czekam na relację z chłodzenia - moje lipo 2s 5000mah wyjeżdżam do odcięcia, jakieś pół godziny na oko, ale fakt że silnik mega gorący (a dodając do tego obecne temperatury na dworze...)

Ja w ramach modyfikacji w miarę nowego modelu (przejechałem chyba 4 czy 5 pakietów póki co) na razie zakupiłem hartowane kubki do dryfa (te z OutFrontFrames), olej 30k, kupiłem sobie castle usb link (pozmieniałem ustawienia, ale jeszcze nie potestowałem) i zamówiłem CVD (HPI 100605) - jak je dostanę, to zmienię od razu z kubkami dryfa. A póki co bawię się stockowym fluxem :)

E-firestorm FLUX
Outfrontframes HARDENED Diff Outdrive Cups, CVD HPI #100605
Turnigy LiPo 2s1p 5000mAh
FlySky FS-GT2 2.4GHz

PostNapisane: Śr maja 25, 2011 12:02 pm 

Cytuj:
Na dniach zrobie jeszcze oslone silnika tak zeby mozna bylo chlodzenie zalozyc

Nie zastanawiałeś się czy wciśniesz to na silnik(chodzi mi o miejsce między silnikiem a górnym mocowanie osłony silnika-u mnie na zębatce 17T jest około 1milimetra a chodzenie CC jest na cały silnik), no chyba że w poziomie ale wtedy bedzie wciągać piach, poza tym będziesz musiał zrobic baaardzo długa osłone silnika ;)

Swój skid zrobiłem z blaszki inpostu...w ogóle wszystko co metalowe robie z tych blaszek-cienkie ale wyjątkowo wytrzymałe. Ten pałąk co domontowałeś do skida raczej bym odczepił-skid siedzi na czterech śrubach i jak uderzysz krawędzią tego pałąka to ramie siły będzie większe-tym samym w najlepszym wypadku zerwiesz gwinty a w najgorszym połamiesz element do którego zamocowany jest skid. Sam skid nie powinien wystawać poza obrys modelu-ważne by częśc energi przy uderzeniu zniwelowały same opony dlatego u mnie skid jest max 2cm oddalony od wahacza, nie więcej.

Zdjęcia wrzucę...jak znajde kabel od aparatu :P

Pozdro

Były:
Jest:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona