Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 02, 2026 10:27 pm

Autor
PostNapisane: Pn maja 05, 2014 11:03 am 

Jak w tytule ;)

Wziąłem się za serwis mojego Mad Rata a przy okazji chcę wymienić silnik na bezszczotkowy.

Najpierw mam pytania co do serwisu:
1. Co potraktować smarem, a co "oliwa", czy może wszystko ma być na sucho?

2. Jeśli smary i "oliwa" to jakie?

3. Jaki olej do amortyzatorów? Czy to normalne, że po wduszeniu tłoka, nie cofa się? (bez sprężyny) Jak an razie przód wydawał się ok, za to tył skakał...(wina zbyt sztywnych sprężyn, czy amora?)

No a teraz co do silnika bezszczotkowego.
1. mogę przeznaczyć maks 400zł na cały zestaw - co możecie polecić?
2. czy oprócz wymiany silnika i jego kontrolera, muszę dokonać jakichś zmian w napędzie?

Jak na razie więcej pytań nie mam... Pewnie pojawią się jakieś na większym stopniu zaawansowania prac;)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr maja 07, 2014 3:43 pm 

1. Robiłem remont 3 tygodnie temu mojego Macnuma, czyli prawie taki sam model. Rozebrałem przede wszystkim dyfer, wyczyściłem wszystko i nałożyłem zwykłego smaru. Wszystko jest ok. Na zębatki odbiorcza i atakująca również dałem troszkę smaru, ale ponoć nie trzeba... Innych rzeczy nie smarowałem.

2. Ja użyłem zwykłego smaru w puszcze, to nie ma aż tak dużego znaczenia :)

3. Amortyzator bez sprężyny powinien powoli odbijać, ale nie do końca. Jeśli tył za bardzo skakał, to może to być zbyt rzadki olej lub zbyt twarde sprężyny (albo jedno i drugie)

4. Jeździsz modelem po wodzie?

5. Nie musisz nic więcej zmieniać, chyba, że jeszcze nie masz baterii LiPo :) Ewentualnie serwo, jeśli jest zbyt słabe.

PostNapisane: Śr maja 07, 2014 3:51 pm 

qla-king napisał(a):
Jak w tytule ;)

1. mogę przeznaczyć maks 400zł na cały zestaw - co możecie polecić?

Zestaw tzn.
- ładowarka do LiPo,
- pakiety LiPo,
- silnik bezszczotkowy
- regulator

czy coś z tego można wykreślić ? I czy zakup krajowy czy zagraniczny (polecam ten).

PostNapisane: Śr maja 07, 2014 4:01 pm 

Wtrącę się, lubię takie tematy bo w końcu też mam mad rata.

1. Smarem potraktuj wszystkie zębatki w przekładni. Rozbierz dyfer i sprawdź czy masz całe łożysko oporowe. Ja u siebie nałożyłem w kubki sporo towotu by tam nie leciał syf. potraktuj oliwką łożyska. Na pewno dobrze im to zrobi.

2. towot lub smar do przekładni oliwka najlepiej specjalna do łożysk ale ja kapnąłem trochę wd40

3. na pewno nie nie jest to do końca normalne. Może nie masz już oleju ? Lub jest go mało? Rozbierz i sprawdź. Fabryczny olej to 200 cst czyli ok 20 wt (bardzo żadki).

Silnik:

Nie kupuj zbyt mocnego silnika. Sam na samym początku stwierdziłem że fajnie będzie wsadzić tam silnik 5.5T i przekładnia po 2 metrach została uszkodzona.
Do rekreacyjnej jazdy by pakiet dość długo wytrzymał celował bym w sensorowy napęd min 9.5T. Sam teraz wsadziłem 13.5T ale wspomagam go boostem.
Jeśli nie chcesz sensorowej jednostki to radzę kupić coś do castle 4polowe. Jednostki z napędem na tył lepiej jak będą miały płynny start bez efektu cuggingu.

PostNapisane: Pt maja 09, 2014 9:38 am 

cina81 napisał(a):

Zestaw tzn.
- ładowarka do LiPo,
- pakiety LiPo,
- silnik bezszczotkowy
- regulator

Ładowarkę do LiPo mam, pakietów nie liczę, chodzi tylko o silnik bezszczotkowy i regulator.

Co do zakupów za granica - nie mam konta w Paypalu i w ogóle jakoś nigdy się tym nie interesowałem... Jeśli ktoś by mnie wspomógł swym doświadczeniem to by było miło;)

No właśnie, sensorowe, bezsensorowe... jakieś znaczące różnice? W jaką rozsądną moc celować, czy faktycznie jak napisał Michał Głąb 9.5T będzie optymalny?
Którą zmienić zębatkę by prędkości były większe? (rozumiem, że im mniejsza tym szybciej?)

No i co to ten efekt cuggingu?;]

Czyli podsumowując dotychczasowe rozważania-
Amorki - kupić olej i zalać i zobaczyć jak to jeździ.
Smarowanie - wiem wszystko - pewnie jak rozbiorę dyfer, to będe pytał jak go złożyć ;)

Został wciąż wybór optymalnego zestawu silnik+ regulator.

i tu mam kolejne pytanie: czy jesli regulator ma możliwość ustawienia odcięcia napięcia na baterii LiPo, to czy potrzebuje jeszcze brzęczyk który informuje o tym? Czy to jest już wystarczające?

PostNapisane: Pt maja 09, 2014 9:49 am 

Sensorowe sporo łatwiej uszkodzić, nie są wytrzymałe na wode, śnieg itp., jeśli zamierzasz jeździć w takich warunkach to tylko bezsensorowe. Chyba, że jeździsz tylko po suchym to sensorowe będą lepsze. 9,5T będzie ok ;)

Cugging to szarpanie przy ruszaniu, w sensorowych raczej nie występuję.

Dyfer w tych modelach łatwo się składa, zapamiętaj tylko jak go rozłożyłeś i nie będziesz miał żadnego problemu :) Ja za pierwszym razem zrobiłem bez kłopotu. Tylko nie dokręcaj zbyt mocno śrubek od obudowy, bo zauważyłem, że wtedy ciężej się tryby w środku kręcą. :shock:

Żebyy model był szybszy możesz wsadzić albo większą atakującą albo mniejszą odbiorczą :)

Regulatory bezszczotkowe, przynajmniej tak mi się wydaje, są seryjnie ustawione na odcięcie LiPo.

PostNapisane: Pt maja 09, 2014 10:07 am 

Piotrek coś pomyliłeś modele. W mad rat jest defer kulowy. Jest on o wiele bardziej skomplikowany niż satelitarny. W instytucji znajdziesz jak go złożyć. Gdy skrecisz dyfer to tak zrob by kręcił się bardzo luźno. Później po 1/4 obrotu go dokrecaj póki nie uzyskasz zadowalającego oporu. Dobrze jest końcówkę śruby posmarować lekko klejem do gwintow.

Osobiscie wsadzilem do swojego 13.5t, podnioslem timing na reglu do 16 stopni i zasuwa aż miło.

Ja uważam że mimo ustawionego odcięcia dla li po bezpieczniej jeździć z buzzerem .

PostNapisane: Pt maja 09, 2014 11:06 am 

W kwestii zakupów z zagranicy to się nie stresuj, też od nie dawna kupuję i jest OK. Załóż konto na PP i na ebay.com i szukaj tego co potrzebujesz. Czasem jest długi czas oczekiwania na paczkę, zależy skąd idzie (jedna z USA szła 6 tygodni ... ale doszła).

PostNapisane: Pt maja 09, 2014 2:13 pm 

PIOTREK_383 napisał(a):
Sensorowe sporo łatwiej uszkodzić, nie są wytrzymałe na wode, śnieg itp., jeśli zamierzasz jeździć w takich warunkach to tylko bezsensorowe. Chyba, że jeździsz tylko po suchym to sensorowe będą lepsze. 9,5T będzie ok ;)

...

Żebyy model był szybszy możesz wsadzić albo większą atakującą albo mniejszą odbiorczą :)

Tego modelu w wodzie nie przewiduje używać, raczej na suche, w planach jest kupno czegoś 4x4 wodoszczelnego od razu, ale najpierw tego muszę ogarnąć;)

Zębatki są ujednolicone czy każdy producent ma swoje widzimisie?

Możecie mi polecić jakiś optymalny setup silnik + regiel? czy po prostu jaki zestaw kupię do 400zł będę zadowolony?:D

PostNapisane: N cze 22, 2014 5:44 pm 

Zębatki są mod.0.8, mod1.0 i p32 (tego ostatniego nie jestem pewien - niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę).
Przelicz prędkość obrotową twój silniczek powinien wykręcać 31-35 tysięcy obrotów z używanego pakietu.
Regiel dobierz pod amperaż silnika + 25% rezerwy, czyli jak silnik potrzebuje szczytowo 38A, to regiel weź 50/60A - elektronika nie lubi być przeciążana.

Jeśli zasilać będziesz 7,4V, to silnik powinien mieć jakieś 4000-4500kV. Najlepiej jakiś 4-polowy.

BTW kupisz dobry zestaw to też powinieneś być zadowolony.

PostNapisane: Pn cze 23, 2014 6:51 pm 

Michał Głąb napisał(a):
2. towot lub smar do przekładni oliwka najlepiej specjalna do łożysk ale ja kapnąłem trochę wd40
Kiedyś trafiłem na info, że WD40 nie powinno się stosować do smarowania, ma tam niby jakiś środek smarny ale i tak jest za suchy. WD40 jest dobre do konserwacji (bo wypiera wodę), ale lepiej użyć oleju do łożysk.

Cytuj:
2. czy oprócz wymiany silnika i jego kontrolera, muszę dokonać jakichś zmian w napędzie?
Wymień panewki na łożyska jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Kup od razu zębatkę ataku tak aby pasowała pod silnik, który kupisz (fabryczna pod 9.5 IMO będzie ciut za mała ale to zależy również od combo, które kupisz) - instrukcja silnika powinna mieć tabelkę z zalecanymi przełożeniami. No i kup porządne opony, oryginalne są o kant d. Co Ci z mocy jak przeniesienie będzie kiepskie. ;)

Ataku i odbioru bym nie smarował, u mnie chodzi na sucha i jest ok. Kilka rys się pojawiło bo raz zapomniałem założyć tego koreczka po regulacji sprzęgła i przemieliło trochę piachu. Gdyby był smar miałbym sporo czyszczenia, a bez czyszczenia idealny środek ścierny.

PostNapisane: So cze 28, 2014 4:47 pm 

mistrz173 napisał(a):
Regiel dobierz pod amperaż silnika + 25% rezerwy, czyli jak silnik potrzebuje szczytowo 38A, to regiel weź 50/60A - elektronika nie lubi być przeciążana.

Inna sprawa, że najczęściej dane producenta nie mają nic wspólnego z rzeczywistością, dlatego najlepiej jest się kierować opiniami i kupować sprawdzony w boju sprzęt.

PostNapisane: Śr lip 02, 2014 10:28 am 

Co racja, to racja. Z tańszych opcji to sprawdzone są produkty:
HOBBYWING (EzRun, Xerun, QuicRun)