Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 4:03 am

Autor
PostNapisane: Cz kwi 15, 2010 4:05 pm 

Witam, mam podstawowe pytanie czy w którym aucie jest szybsze przyspieszenie i prędkość, chodzi mi o tak w przybliżeniu czy autko nitro jest odczuwalnie szybsze od petrol, autko będę kupował (petrol) tak do 1500zł w tej cenie to tylko jakiś carson

Sorry jak pomyliłem działy

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz kwi 15, 2010 9:33 pm 

Czy każdy model nitro przyspiesza tak samo???
Czy ma taką samą prędkość maksymalną???
Podobne pytania możesz sobie zadać w konteście petroli.

Zastanów się nad tym i pomyśl, od czego te parametry mogą zależeć, a wtedy powinieneś sam sobie odpowiedzieć na zadane pytanie, albo uznasz, że na to pytanie nie da się prosto (a może wogóle...???) odpowiedzieć.

Pozdrawiam

Marcin

P.S.

I proszę Cię, nie kalecz tak boleśnie naszego pięknego języka ojczystego... :?

FG MONSTER JEEP
Carson Gas Blaster

PostNapisane: Pt kwi 16, 2010 12:05 am 

Powiem to tak, przez 3 lata bawiłem się wyłącznie modelami nitro w różnych skalach i wszelakiej maści. Nie chciałem słyszeć o petrolach a poza tym nie było kasy tyle żeby 3000zł nagle wywalić na model 1:5. W tym roku jednak zimą kupiłem sobie za skromne pieniądze FG monstera u niemca i przyznaję że jak się nim przejechałem to zupełnie inna przyjemność. Inna moc pod spustem gazu, jednak nitro wypadają słabiutko przy tym, mój modelik waży 15kg a zbiera się żwawiej niż savage który bywał na podjum. Poza tym koszty jazdy inne, wlejesz Pb95 1L i jazdy jest 45 minut a w nitro :? :? :?
Jesli chodzi o prędkość max to w przypadku modeli firmy FG akurat można założyć przekładnię 2speed i wtedy latasz szybciej niż każde nitro (max prędkość ponad 120km/h), przy takiej masie modelu to już pocisk śmiercionośny także zabawka nie dla małolatów. Modele podstawowe jak Baja z HPI czy Carsony prędkość w granicach 75km/h

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

PostNapisane: Śr maja 12, 2010 8:56 pm 

hmm....ale kto by smigal 120 km/h off-road'em ??? moze jak masz on-road opony ale po takim czyms masz wieksze szanse ze rozwlisz model :D

PostNapisane: Pn maja 31, 2010 6:45 am 

Stawiam na petrolka. Nie śmierdzi tak, i dźwięk pracy silnika zupełnie inny :D Nie wspominając o powerze jaki masz pod "pedałem" gazu.

PostNapisane: Pn maja 31, 2010 11:29 am 

dokładnie,kolega demo ma racje,jak ja kupiłem swoje pierwsze w życiu nitro (używane) to jak waliło benzyną i brudem że masakra...a brudem dlatego że chyba ostatni właściciel nie wiedział jak lać paliwo :lol: zresztą silnik mi cieknie ale nie wiem skąd ale ważne że chodzi :D

PostNapisane: Pn maja 31, 2010 4:54 pm 

No ja nie wiem o czym w piszecie ? o jakim brudzie o jakim smrodzie ? Zapach spalin i głos nitro to sama przyjemność.

.
HyPeR|MaD. napisał(a):
dokładnie,kolega demo ma racje,jak ja kupiłem swoje pierwsze w życiu nitro (używane) to jak waliło benzyną i brudem że masakra...a brudem dlatego że chyba ostatni właściciel nie wiedział jak lać paliwo :lol: zresztą silnik mi cieknie ale nie wiem skąd ale ważne że chodzi :D

To nie umiesz rozebrać i wyczyścić modelu ? No z takim użytkowaniem modelu to sobie długo nie pojeździsz. Modelarstwo to nie tylko jazda ale też czyszczenie,rozkręcanie,przeglądy itp. "zresztą silnik mi cieknie ale nie wiem skąd ale ważne że chodzi" To mnie osobiście rozbawiło . Jasne z takim podejściem to na prawdę gratuluję a potem pretensja do nie wiadomo kogo ze mu silnik padł po 10L

http://picasaweb.google.pl/Marcin37225323423423423

Kontakt GG 119865

PostNapisane: Pn maja 31, 2010 5:18 pm 

To nie umiesz rozebrać i wyczyścić modelu ? No z takim użytkowaniem modelu to sobie długo nie pojeździsz.Modelarstwo to nie tylko jazda ale też czyszczenie,rozkręcanie,przeglądy itp.zresztą silnik mi cieknie ale nie wiem skąd ale ważne że chodzi To mnie osobiście rozbawiło . Jasne z takim podejściem to na prawdę gratuluję a potem pretensja do nie wiadomo kogo ze mu silnik padł po 10L.

Kupiłem ten model od jakiegoś Irlandczyka bez instrukcji i to jeszcze firma HSP behemoth 1/10....szrot bo kiedyś nawet się na tym nie znałem i kupiłem takiego rozklekotanego.Chodził 10 min dopóki zębatki się poz ścierały i silnik złapał na płycie luz" !?! mówię wam szrot totalny nawet nie opyla mi się go robić czyli nowy silnik podłoga bo gwinty już się wyrobiły to kosztuje 10 funtów a nowy VX 18 jakieś 50 i co wywalę te 60 i dodam że już kupiłem nowy komplet zębatek>20 funtów i teraz jak będę to grosz mi na pewno jakiś wpadnie lub pożyczę to może kupie ten nowy silnik ale ja to już mogę nazwać złomem.

Ja teraz wole inwestować w moją baje tym razem czyszczenie to już u mnie norma :D

PostNapisane: Pn maja 31, 2010 5:35 pm 

jak się dba tak się ma...
W modelach nitro minusem jest cena paliwa
np 1 litr jetsa kosztuje ok 39 zł a litr PB ze stacji benzynowej jakieś 4. 50zł
Widziałem w modelcarsie jak jeździł petrol który miał przejechane 100 litrów
Silnik nitro powinien wytrzymać 30 litrów jak korbę będziesz zmieniał
Podsumowując koszty eksploatacji petrola będą mniejsze niż obsługa samochodu nitro
który lepszy? Na to pytanie ci nie odpowiem ponieważ petrolem nie miałem okazji pojeździć ale sam się czasami zastanawiam czy nie kupić sobie za parę lat petrola.

Do Zobaczenia na zawodach