Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr lut 18, 2026 12:48 pm

Autor
PostNapisane: Cz lis 07, 2013 5:19 pm 

2 listopada byłem w Zawadzkim na zawodach. Bardzo mi się spodobało i na pewno pojadę na jeszcze jakieś. Od zawodników dużo się dowiedziałem nowych rzeczy.
Mam do was pytanie w sprawie kół piankowych. Zakupiłem używane z allegro, wyglądają na nowe. Są w dwóch kolorach felg. Białe i żółte. Naciskając opony palcami da się wyczuć większa twardość białych. Twardsze dać na przód czy tył? Czy nie ma to większego znaczenia? Trzeba coś specjalnego z nimi jeszcze robić?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz lis 07, 2013 7:07 pm 

Napisz do jakiego modelu to koła. Z piankami jest trochę zabawy. Nowe koła toczy się w tokarce do odpowiedniej średnicy i lekko zaokrągla brzegi, nowe przeważnie są za duże i źle się jeździ. Przed każdym wyścigiem należy je posmarować płynem do opon, przy czym nie wszystkie płyny działają z oponami piankowymi. np. CS high grip działa super natomiast CS ultra grip wcale. To ile minut przed startem należy je posmarować i czy całe czy np. tylko wewnętrzne połówki to zależy od wielu czynników takich jak rodzaj wykładziny, stopień jej nagumowania, twardość opon, ustawienie modelu. Cała ta wiedza przychodzi z czasem. Trzeba podpatrywać i pytać najlepszych. W większości modeli twardsze opony wędrują na przód. Po wyścigu koła można wyczyścić np. break cleanerem. jeżeli są nierówno zużyte to zamienić stronami a najlepiej przetoczyć. jeżeli odchodzi guma od felgi to należy podkleić. Z każdym kolejnym wyścigiem opony się coraz bardziej rozciapują i najlepszym wyjściem byłoby zakładanie nowych na każdy bieg co niestety kosztuje dlatego dobrze jest przygotować kilka kompletów i zmieniać je co bieg lub co dwa i odłożyć na kolejny dzień zawodów, wtedy całkowicie odparuje z nich płyn i będą niemal jak nowe. W ciągu sezonu i tak zużyje się tyle samo kompletów, tyle że będzie trochę wiecej żonglowania nimi.

PostNapisane: Pt lis 08, 2013 10:17 am 

Model to rc18b2. Z zmianą opon to nie dam rady tak jak piszesz. Zbyt duże koszty, a ma to być dla mnie zabawa.

PostNapisane: Pt lis 08, 2013 7:33 pm 
Administrator forum

W trucku wygląda to trochę inaczej (zasady te same ale mniej drastyczne zużycie), kupujesz nowe pianki AE w wersji LP najlepiej i śmigasz przekładając z prawej na lewą po każdym biegu, przody kleisz CA po zewnętrznej by nie rolował i tyle w temacie. Możesz użyć dwuskładnikowych pianek BSR i wtedy nie trzeba kleić, chyba, że posmarujesz przody całe płynem no to masz już lipę i będzie rolował. Generalnie bardziej polecam pianki AE LP (low profile) były najlepsze dosyć miękkie- znawcy określali je jako Pink i starczą na sezon jak będziesz dbał o nie tak jak pisze Grzegorz (podklejanie krawędzi, nie jeżdżenie po bandach itp)- trucki ważą poniżej 500g a mięsa na tych oponach jest sporo tak samo powierzchnia styku opony z podłożem w stosunku do skali modelu jest potężna stąd ich wytrzymałość. Tak jak pisze Grzegorz w miarę jak będą się zjeżdżać będą coraz precyzyjniej dawały się ujeżdżać ale różnica nie była drastyczna i jak jeździsz na jednych to nie poczujesz (bo nie masz porównania do nowych o wysokim profilu).

Moich pianek nie toczyłem nigdy od nowości, wyrównywałem je tylko po każdych zawodach i jeździłem do momentu w którym nie zaczynałem jechać już na feldze- to jest fajna klasa, że te pianki w tej klasie są od początku do końca w pełni nadające się do śmigania. Jakbyś chciał się bawić to pianki w różnych twardościach do trucków produkuje firma Team Scream z tego co pamiętam to stosowali tam przody Magenta (albo Pink?) i tyły White i mocno je toczyli.

Co do opon to jak masz dwa komplety to żółte prawdopodobnie to BSR bo kiedyś kupiliśmy z chłopakami w Poznaniu dużą ich ilość a jak sprzedaliśmy mikrusy to poszły w świat (zobacz czy jedne opony nie są złożone z dwóch różnej twardości pianek jeśli tak to to są BSR) a białe to na 99% AE tylko nie wiadomo czy zwykłe czy Low Profile. AE powinny być bardziej miękkie ale źle przechowywane na sucho mogą stwardnieć mocno- po pierwszym posmarowaniu płynem zobaczysz że są mięciutkie i przyczepne.