Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 29, 2026 10:04 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: N cze 10, 2012 3:50 pm 

Po dość krótkim temacie z zapytaniem o części do XRaya postanowiłem iść za głosem rozsądku oraz podpowiedzi i wrócić do pomysłu zakupu Asso.

Problem w tym, że nie mam jeszcze jasnej wizji, która opcja będzie najlepsza i ile docelowo chcę wydać na początku na kompletny model RTR, ładowarkę (muszę wymienić bo stara nie obsługuje Li-po) i pakiet lub dwa litowo polimerowe. Zakładam, że będzie to gdzieś kwota od 1 do 1.5k co powinno w zupełności wystarczyć na złożenie modelu nawet pod zawody.

Pierwszy wariant to po prostu kupno RC18T2 lub RC18B2 RTR w wersji bezszczotkowej, odpada główkowanie nad doborem silnika, regulatora, aparatury i jest pakiet na start zanim ściągnę coś dodatkowego. Tylko, że nie ma tam części, na których mi najbardziej zależy, czyli aluminiowe dodatki w postaci amortyzatorów, półosiek, które przynajmniej teoretycznie powinny być trwalsze. Druga rzecz to paski. Nie miałem modelu z paskami i mam obawy, że będę miał z nimi problemy. W sumie z tego powodu wolałbym nawet kupić starą wersję ale zależy mi również na eliminacji słabości układu kierowniczego i nie wiem czy kupić starą wersję + zestaw tuningowy do układu kierowniczego, czy w ogóle jest to gra warta świeczki i czy może paski mają jeszcze jakąś przewagę nad wałem napędowym, o których po prostu nie mam zielonego pojęcia.

Drugi wariant to kupno RC18T2/B2 w wersji KIT i dokupienie całej reszty, jakiejś sensownej aparatury, silnika z reglem, serwa i pakietu. Pomysł podoba mi się ze względu na te kilka dodatkowych części i możliwość poskładania samemu całego modelu. Mam jednak problem z wyborem odpowiednich podzespołów. Kusi z jednej strony kupno silnika i regla Reedy, które Asso montuje w wersja brushless, ale czy nie opłaca się wziąć czegoś innego od konkurencji za mniejsze pieniądze? No i wariant ten wydaje się dużo droższy przy wyborze tych samych podzespołów, które wchodzą w skład RTR.

Model ma służyć głównie nauce jazdy. Nie chcę aby była to kolejna zabawka, tylko model jak najbardziej zbliżony do tych biorących udział w zawodach, zarówno pod względem osiągów jak i trwałości.

Jeśli jest jakiś inny sensowny wariant z chęcią o nim usłyszę - o ile nie jest to propozycja kupna innego modelu... :lol:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N cze 10, 2012 6:39 pm 

Od zawodnika, artr tylko dokupujesz fajniejsza apkę i śmigasz elegancko.

viewtopic.php?f=13&t=61048&p=395962#p395962

Przewaga nad wałkiem jest taka że nowa wersja jest dobrze wyważona. Sam model jest też niepsutliwy. Dokładne info możesz dostać od Maćka Nowaka. Zna te modele "na pamięć".

PS. To nie jest reklama. Ja na twoim miejscu tego by kupił.

PostNapisane: N cze 10, 2012 6:51 pm 

Widziałem obydwie aukcje. Rozważałem możliwość kupna ale nie chcę brać kota w worku i kolejnej używki.

Michaellus napisał(a):
Przewaga nad wałkiem jest taka że nowa wersja jest dobrze wyważona. Sam model jest też niepsutliwy. Dokładne info możesz dostać od Maćka Nowaka. Zna te modele "na pamięć".
Ale wałek ma chyba niewiele do wyważenia, chyba, że podczas skoku, kiedy zbyt nerwowo będziemy operować gazem, ale wtedy i tak moment obrotowy rotora w silniku i wałka napędowego powinny być pomijalnie małe. Chyba, że chodzi o wyważenie całego modelu w wersji RTR... Ale gdy wsadzę inny, cięższy lub lżejszy pakiet, albo zmienię silnik? Trochę szczotkowy ten argument, brzmi raczej jak jakiś marketingowy slogan wyrwany z kontekstu. Poza tym doczytałem, że paski stawiają dodatkowy opór więc mają negatywny wpływ na czas pracy na akumulatorze oraz tempo nagrzewania się silnika.

PostNapisane: N cze 10, 2012 9:43 pm 
Administrator forum

Nie kupuj modelu od Mateusza, bo nie będę miał się z kim ścigać na treningach :P (tak poza tym to wypasiony model i ustawiony po części przeze mnie także nie jest to lipa :lol: ). A tak na serio to niedługo będzie na rcauto mój test nowej bazy mikrusów od Asso, co prawda na przykładzie wersji SC ale podwozie to samo. B2/T2 jest naprawdę lepiej wyważony- głównie chodzi mi o wyważenie prawo/lewo- typowo pod lipola, ani grama nie trzeba dokładać i każde koło jednej osi ma ten sam nacisk na glebę. Lata super, jedyne co to mało miejsca na elektronikę. Najlepszy silnik to Novak (spokojnie to nie moja firma :P) ale by go założyć trzeba się namęczyć- 10,5T jest w sam raz. Można mniejsze ezruny itp, coś koło 7000kV styknie do tragusa/bagusa. W artykule rozpisałem się na maxa, także o podwoziu nie ma co za dużo mówić, bo tam będzie wszystko. Jak chodzi o zawieszenie to jest całe żywcem wzięte ze starego assota i jest super. Należy kupić alu układ kierowniczy i zderzaczek zamocować szerszy (coś ala RPM do starej wersji) by cieszyć się niezniszczalnością (albo upić komplet golenii amortyzatorów od wersji rc18R czyli 4 sztuki przednich- tylnych nie da się złamać chyba, ze ktoś inny Tobie przywali). Jak już coś wiesz o sprzęcie i chcesz koniecznie nówkę to kupuj kita, bo za kasę RTR-a złożysz prawdopodobnie nieco lepszy zestaw. W standardowym B2/T2 gdy używa się silnika z mega nadmiarem momentu ( właściwie tylko Novak takim dysponuje) trzeba dobrze ustawić sprzęgło poślizgowe lub w wypadku braku tej umiejętności kupić kulowe dyfry, bo (Novak) potrafi (*na wykładzinie jadąc na przyczepnych piankach) ukręcić kielichy (są takie śmieszne wkładane w dyfer na sprytny zatrzask/kwadrat i tego nie wytrzymują).

PostNapisane: N cze 10, 2012 10:52 pm 

Maciej Nowak napisał(a):
Nie kupuj modelu od Mateusza, bo nie będę miał się z kim ścigać na treningach :P
Tak też uczynię. ;)

Maciej Nowak napisał(a):
A tak na serio to niedługo będzie na rcauto mój test nowej bazy mikrusów od Asso, co prawda na przykładzie wersji SC ale podwozie to samo.
Maciej Nowak napisał(a):
W artykule rozpisałem się na maxa, także o podwoziu nie ma co za dużo mówić, bo tam będzie wszystko.
Z chęcią się zapoznam.

Maciej Nowak napisał(a):
B2/T2 jest naprawdę lepiej wyważony- głównie chodzi mi o wyważenie prawo/lewo- typowo pod lipola, ani grama nie trzeba dokładać i każde koło jednej osi ma ten sam nacisk na glebę. Lata super, jedyne co to mało miejsca na elektronikę.
Brzmi rozsądnie.

Maciej Nowak napisał(a):
Najlepszy silnik to Novak (spokojnie to nie moja firma :P) ale by go założyć trzeba się namęczyć- 10,5T jest w sam raz.
W jakim sensie namęczyć? Trzeba coś docinać, wiercić w podwoziu, czy po prostu nie mieści się pod budę?

Maciej Nowak napisał(a):
Można mniejsze ezruny itp, coś koło 7000kV styknie do tragusa/bagusa.
Rozważałem ale model 5000kV. 7000kV wydaje mi się za szybki jak na potrzeby mikrusa (o ile dobrze kojarzę ~80km/h jest na tor mało przydatne), lepszą opcją wydaje się model wolniejszy ale o większym momencie obrotowym.

Maciej Nowak napisał(a):
Jak chodzi o zawieszenie to jest całe żywcem wzięte ze starego assota i jest super. Należy kupić alu układ kierowniczy i zderzaczek zamocować szerszy (coś ala RPM do starej wersji) by cieszyć się niezniszczalnością (albo upić komplet golenii amortyzatorów od wersji rc18R czyli 4 sztuki przednich- tylnych nie da się złamać chyba, ze ktoś inny Tobie przywali).
Alu układ kierowniczy do wersji drugiej? Do tej pory widziałem tylko do wersji pierwszej. O zderzakach będę pamiętał, szkoda byłoby stracić wahacze po jednym dzwonie. ;)

Maciej Nowak napisał(a):
Jak już coś wiesz o sprzęcie i chcesz koniecznie nówkę to kupuj kita, bo za kasę RTR-a złożysz prawdopodobnie nieco lepszy zestaw.
Niestety kojarzę podstawy ale brak mi jeszcze obeznania w rzeczach dostępnych na rynku. Na papierze wszystko ładnie wygląda ale czy się przegrzewa i nie spali po kilku biegach trzeba się dowiedzieć z innych źródeł niż opis producenta.

Maciej Nowak napisał(a):
W standardowym B2/T2 gdy używa się silnika z mega nadmiarem momentu ( właściwie tylko Novak takim dysponuje) trzeba dobrze ustawić sprzęgło poślizgowe lub w wypadku braku tej umiejętności kupić kulowe dyfry, bo (Novak) potrafi (*na wykładzinie jadąc na przyczepnych piankach) ukręcić kielichy (są takie śmieszne wkładane w dyfer na sprytny zatrzask/kwadrat i tego nie wytrzymują).
Hmmm, to RC182 ma w standardzie sprzęgło poślizgowe i standardowe dyferencjały? Zdawało mi się, że w tej skali standardowo montuje się właśnie kulkowe i bez żadnego sprzęgłą, tak na pewno było w starej wersji.

PostNapisane: Pn cze 11, 2012 12:13 am 
Administrator forum

Pod budę Novak się mieści, ale trzeba stoczyć zębatkę atakującą w miejscu gdzie przechodzi nad nią pasek, bądź zamocować silnik w łożu na inne dziury i wpuścić silnik głębiej w podwozie (by był równo z dolnym poziomem płyty, co powoduje, że trochę trzeba materiału z wanienki wypilnikować :) ) . Na sali w Pozku jeżdżą 4 asso 18T2 w tym 3 z novakiem i we wszystkich jakoś sobie z tym poradzili, co nie zmienia faktu, że trzeba pokombinować własnoręcznie bo fabryka dała ciała :).

Co do zderzaczka- to ma on chronić głównie golenie amortyzatorów- wahacza z przodu nigdy jeszcze nie uwaliłem ale każde mocniejsze uderzenie przodem bez zderzaczka powoduje przyjęcie uderzenia przez amortyzator i golenie łamią się w okolicy gwintu- w miejscu łączenia z kulką.

Co do sinika powiem tak: Można jechać na 5000kV i będzie si, aczkolwiek polecałem tak i zostałem posądzony, że sam jeżdżąc z potworem 9000kV robię to specjalnie by inni mnie nie objechali. Od tego czasu polecam dobrać silnik tak by był jak najmocniejszy i jednocześnie taki z możliwością wstrzelenia się w przełożenie gdzie się nie będzie grzał.

Co do prędkości to do 60 można ciągnąć bez obaw o stabilność- potem model zaczyna tracić znamiona kontroli nad kierunkiem jazdy :P. Bez obaw jak u nas 4 takie http://www.youtube.com/watch?v=Z8CgZMt1 ... ure=relmfu wyjeżdżają na tor to jest wesoło o to chodzi w mikro by było szybko za mniejszą kasę :).

PostNapisane: Pn cze 11, 2012 3:16 pm 

Skoro nie z poznania to może z opola?

http://ossm.pl/viewtopic.php?t=1319

Wózek również od zawodnika, którego osobiście pozdrawiam. Maciek może potwierdzić sprzedającego ten wózek.

PostNapisane: Pn cze 11, 2012 3:19 pm 

sebas86 napisał(a):
Zdawało mi się, że w tej skali standardowo montuje się właśnie kulkowe i bez żadnego sprzęgłą, tak na pewno było w starej wersji.

Jak napisałeś w starej wersji były kulowe. W nowej są satelity. satelita ma to do siebie że zawsze przełoży palnik na koła. Przy kulowych nadmiar mocy może po prostu spowodować się jego slizganie i nie wyniknie z tego jakaś krzywda dla kielichów ( ślizgający się dyfer słychać na filmiku :P )

PostNapisane: Pn cze 11, 2012 3:26 pm 
Administrator forum

No niestety, trochę za słabo skręcony- to była pierwsza jazda po sezonie letnim więc tylko zdjęty z półki i na tor :P.

PostNapisane: Pt cze 15, 2012 7:47 pm 

Postanowiłem się rozejrzeć za starą wersją RC18T FT KIT, ale nigdzie nie mają na stanie, tylko mało mówiąca informacja, że dostępne na zamówienie. Aż żałuje, że pół roku temu jak się zastanawiałem to jednak nie wziąłem... :? Myślę, że stara wersja będzie lepsza, z układem kierowniczym i wyważeniem sobie poradzę, a przerabiać mocowania czy piłować czegokolwiek nie mam zamiaru, no i domyślne dyfry są wygodniejsze w regulacji.

Jak byście mieli namiar na sklep lub osobę, która chciałaby sprzedać nową, nieruszoną wersję RC18T FT KIT to będę bardzo wdzięczny.

PostNapisane: Pt cze 15, 2012 7:59 pm 
Administrator forum

To bym namawiał, jeśli ta kopia asso z twojego podpisu jest jeszcze w miarę w całości i jest to wierna kopia kupić konwersję Exoteka TEK18T i wtedy będziesz miał coś co jest fajowe oraz tańsze od nowego asso. http://www.exotekracing.com/rc18t-tek18t-conversion/

PostNapisane: Pt cze 15, 2012 8:16 pm 

Niestety nie jest to wierna kopia, gdyby tak było pewnie zamówiłbym moda na ebayu. Modyfikacja też mi się podoba i to jest kolejny powód dla którego chciałbym starszą wersję, będzie podstawka pod przejście za jakiś czas bo z tym mi się nie spieszy (wolę najpierw kupić jakąś lepszą aparaturkę).

PostNapisane: N sie 05, 2012 9:28 pm 

Maciej Nowak napisał(a):
A tak na serio to niedługo będzie na rcauto mój test nowej bazy mikrusów od Asso, co prawda na przykładzie wersji SC ale podwozie to samo.
Coś ruszyło w temacie? Od czasu do czasu zaglądam na główną w nadziei, że zobaczę artykuł ale dopatrzyć się nie mogę. :)

PostNapisane: N sie 05, 2012 9:44 pm 
Administrator forum

Reszta w rękach admina :), zbliża się sezon halowy to w końcu się pojawi.

PostNapisane: Pn sie 06, 2012 10:52 am 

mam pytanie, czy gdy wsadze li pola do seryjnego rc18b2 nie spali to jego silnika? wersja brushed
i czy w poprzedniej wersji kola tez byly mocowane na piny?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona