Tak to jest duża wada konstrukcyjna rc18.
Co należy zrobić by się tego pozbyć??
1. Aluminiowy układ kierowniczy- jest trochę lepiej, sam używałem, ale też żadna rewelacja.
2. Serwo-saver mod

utwardzenie oryginalnego servo savera- jest kilka sposobów, w tym mojego autorstwa.
3. Drag Link
http://di1.shopping.com/images1/pi/33/d ... cial+E.jpg na zagranicznych forach piszą, że daje więcej niż alu układ (i to rozwiązanie jest tańsze) niestety niedostępne w PL. Można też wykombinować samemu coś podobnego montując kawałek odpowiednio wyprofilowanego lexanu bezpośrednio pod głowy śrub mocujących standardowy element konstrukcyjny nad wałem, wtedy będzie działać w podobny sposób do drag linka, aczkolwiek z pewnością nie tak precyzyjnie.
4. Konwersja exoteka, gdzie mamy totalnie "bezluzowy"

układ kierowniczy na łożyskach, aczkolwiek nie da się tego systemu zamontować do standardowej wanienki podwoziowej.
Reasumując:
Według mnie najlepsze rozwiązanie nie ingerujące w podwozie to 3. Plus koniecznie Serwo-saver mod.
Albo na standardową plastikową "sprężynkę" założyć zewnętrzną sprężynę z serwo savera
http://sklep.rcracing.pl/product_info.p ... ts_id=1103 (to jest najlepsze rozwiązanie, osobiście je stosuję, aczkolwiek gdybym nie był w przeszłości zmuszony kupić całego serwo savera nie wydał bym 50zł specjalnie na taką sprężynkę).
Albo wykonać mój mod do którego potrzeba 1 zawleczkę od karoserii, pilnik i trochę wprawy by odpowiednio:
a) Wyprofilować zawleczkę (polecam imadełko modelarskie i kombinerki, aczkolwiek to zależy od pomysłu wykonawcy, w każdym razie ma powstać +- okrągły otwarty pierścień o średnicy nieco mniejszej niż standardowej "sprężynki" serwo savera).
b) Wyryć pilnikiem rowek po środku plastikowej "sprężynki".
c) Umieścić w nim odpowiednio wyprofilowany kawałek zawleczki.
Tak spreparowany element dużo ciaśniej wchodzi na swoje miejsce, oraz pracuje przy działaniu większej siły niż standardowy, przez co model błyskawicznie, bez "lagów" reaguje na polecenia kierownicą.