Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 3:41 pm

Autor
PostNapisane: Cz mar 08, 2007 10:44 pm 

Mam pytanie odnośnie udziału na zawodach modelu SCALPEL 1/18. Na pewno już niebawem będą startowały, a jak one mają się do przepisów klasy OPEN? Wystający tylny spoiler ponad kabinę, szersze opony itp ???
Zbliżają się MP i dobrze było by, aby tacy niedoinformowani jak ja, coć na ten temat się dowiedzieli.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 21, 2007 6:55 pm 
Administrator forum

Bogdan,

Poważnie zastanawiam się nad wprowadzeniem klasy E-18Micro 2WD do ligi micro. Ograniczenia to:

max 4 cele
silnik TYLKO szczotkowy do 300-tki max

W przypadku braku ilości zawodników do stwożenia grupy - jeżdżą eliminacje i finały z E-18Micro Open

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 21, 2007 8:32 pm 

Według mnie nie ma sensu wprowadzanie nowej klasy. Zawody w Łomiankach udowodniły, że Scalpel na 4 celach i silniku z zestawu czyli 300 zachowuje sie podobnie jak M18 na 6 celach. Jedyne ograniczenie to RWD=4 cele i po sprawie.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 21, 2007 9:37 pm 
Administrator forum

Scalpel Scalpelem - ale można w ten sposób klasą 2wd wrócic do korzeni modelarstwa czyli konstruowania własnych modeli. i tu znów powołam sie na czechów - chłopaki trzaskaja modele 2wd i smigają w swojej klasie.

A przeciez płyte wyciąc z laminatu, zawiche tez z laminatu na wzór 12-tki zrobic, kupujesz tylko tylny kompletny dyfer kulowy lub zwykły od HPI i masz model 2wd - mniejsze opory a potworna nauka jazdy no i w modelarni młodi maja co robic i to z sensem.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 21, 2007 10:01 pm 

Moim zdaniem racja leży po środku. To znaczy propozycja Przemka jest jak najbardziej na miejscu,a po Łomiankach widać że SCALPEL nawiązuje równożędną walkę w openie, więc można wprowadzić go do tej klasy i on nie da sobie w kaszę dmuchać.
Marek również ma bardzo dobry pomysł, ale w nowej klasie musiało by się zadeklarować przynajmniej z piętnastu zawodników, żeby na zawodach zjawiło się około dziesięciu startujących w tej nowej klasie. I jeszcze byłoby dobrze gdyby ani open, ani standard "frekfencyjnie" na tym nie ucierpiały.
Ale pomysł z nową klasą ciekawy i na pewno rozwojowy :D .

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 21, 2007 10:42 pm 

Osobiście jest mi obojętne czy będe jeździł Scalpelem w open czy w 2wd. Pytanie tylko czy jest sens już teraz tworzyć nową klasę, myślę że trzeba poczekać na rozwój wydarzeń i jak napisał Bogdan dopiero kiedy zbierze się odpowiednio liczna grupa zawodników 2wd wtedy można myslec o nowej klasie. A na razie 2wd do opena z ograniczeniem do 4 cel. Co do bezszczotek to jest mi to obojętne bo po zawodach w Łomiankach gdzie jeździłem Scalpelem na Mambie 6800 założyłem szczotkowy silnik z zestawu. Mamba po pierwsze na pełnej mocy była nie do opanowania a po drugie przy tak niskich przełożeniach (na poziomie 1:2,5) niemal w ogóle nie miałem hamulca, model ledwie zwalniał, o normalnym hamowaniu nie było mowy. Na szczotkowym silniku jeździ mi się dużo lepiej.