Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 22, 2026 1:49 pm

Autor
PostNapisane: Śr lis 29, 2006 4:57 pm 

Witam

Czy ktoś używał w M18 solid axle ( brak dyfra z przodu ) na dywanie lub w innych warunkach Jęśli tak to jakie wynikają korzyści z zastosowania

pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 29, 2006 7:25 pm 

Nie stosowałem takiego rozwiązania ale prawdopodobnie pociągnie ono za sobą powstanie dużej podsterowności. Na soatnich zawodach miałem właśnie zbyt podsterowny model ze względu na zbyt twarde opony z przodu. Założenie solid axle jeszcze by sprawę pogorszyło. A jaki masz problem z modelem, że myślisz o solid ?

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 30, 2006 9:39 am 

teoria (książka do set-upu Hudego) twierdzi, że sztywną oś z przodu stosuje się kiedy jest mała przyczepność (czyli raczej nie na dywanie). natomiast w warunkach dużej przyczepności powinno się jeździć na one-way`u. tyle teorii. ja jeździłem na na sztywnej osi z przodu i moje wrażenia potwierdzają to, co czytałem na temat tego rozwiązania - model daje wrażenie niezwykłej łatwości panowania nad modelem - szczególnie przy hamowaniu - możesz hamować w każdej sytuacji - na prostej i w zakrętach - model nigdy nie wykręca "bąków" - jeździ się przyjemnie, ale nie zawsze efektywnie. raczej na asfalt, a nie na dywan.

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 01, 2006 2:51 pm 

Dziękuje za informację. Nie mam problemu z modelem jednak będę zamawiał model i części do niego i zastanawiałem się nad tym czy warto zamawiać ten element. Jeśli chodzi o zachowanie modelu na asfalcie to wydaje mi się żę również nie będzie potrzebne bo wszystkie nasze tory są dość duże ( biorąc pod uwagę wielkość modelu za duże dla micro ).
A jeśli mówimy o zachowaniu modelu czy to jeszcze pytanie o stablizatory czy ktoś używał i czy mają znaczący wpływ na zachowanie modelu - tak jak w E-10TC
Nawiązując do pytań o sprzęt to czemu nikt przy wynikach zawodów nie publikuje nazw modeli, silników itd. tak jak dzieje się to na zawodach za granicą . Bardzo często można również znaleźć wszelkie ustawienia modeli które wygrały zawody Czy wynika to z niechęci zawodników do udzielania takich informacji. Jak zauważyłem w każdej klasie jeździ coraz więcej zawodników którzy są w jakiś sposób powiązani z dystrybutorem sprzętu a to jest również promocja dla marki jak również pomoc w wyborze dla nowych zawodników.

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 01, 2006 5:40 pm 

nie wiem czy jest sens zamawiać specjalnie tego typu dyfer - nie łatwiej po prostu skleić kropelką zwykły, plastikowy dyfer planetarny? no, chyba, że solid axle jest tańszy niż zwykły dyfer...

co do stabilizatorów - zbędny gadżet - luzy w zawieszeniu są zbyt duże, w stosunku do skoku zawieszeń, aby stabilizatory miały szansę zadziałać....