Marcin Merwart napisał(a):
"The Mamba bearings are self-contained, no maintenance bearings. You do not need to oil them, clean them, etc.

They also are 100,000 hour bearings meaning you would have to run the motor continuously for around
11 1/2 YEARS before they would need replacement. Please let me know if you have any other questions. I'm more than happy to help."
jak dla mnie - zbyt piękne, żeby mogło być prawdziwe...
być może w idealnych warunkach, tzn. niezbyt wysokie obroty, przyjazna temperatura (ok. 20 stopni), stałe obciążenie, brak zanieczyszczeń itd byłoby to możliwe, ale nie w sytuacji, gdzie czasami silnik się przegrzeje, pracuje pod zmiennymi obciążeniami przy obrotach rzędu 50 - 100 tys. obr./min. i w kurzu (nawet na torach płaskich go nie brakuje, nie mówiąc już o off-roadzie...
ja swojego pierwszego silnika nie smarowałem od samego początku i już zauważam większy luz na wale w stosunku do nowego silnika, kupionego niedawno - luz jest w granicach tolerancji, ale jednak jest wyraźnie większy...
cóż - decyzję pozostawiam Tobie - może warto byłoby sprawdzić w praktyce zapewnienia producenta? ja się tego nie podejmuję