Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 24, 2026 10:00 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz wrz 08, 2005 9:10 pm 

Otuż mam taki problem, że kiedy mój M18 jedzie szybko i nie ruszam kierownicą to jedzie prosto, ale kiedy chce podjechać gdzieś wolno zachwuje się jakby był nie wytrymowany i jedzie lekko skręcajc lub slalomem. Czym to może być spowodowane? Czy ktoś z was też spotkał się z takim czymś w swoim modelu?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 08, 2005 9:16 pm 

stary to normalka ze mikro jak jedzie wolno to jedzie inaczej a jak jedzie szybko to tez inaczej. Moj mikrus jak jedziesz powolutku to zakreca w rozne strony ale jak jade tak jak na wyscigu jedzie prosto. Pamietaj ze jest to model do scigania wiec ma jezdzic dobrze jak jezdzi szybko. Tyle w tym temacie.

II Vice mistrz Polski 2005 na asfalcie w klasie Mikro Open
Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 09, 2005 7:21 am 

a ja bym powiedział, że nie jest to normalka... szkoda, że nie pokazałeś nam tego na MP w Rudzie.

* czy dzieje się tak niezależnie od tego jak daleko model jest od Ciebie? tzn. czy jest 2 metry czy 30 metrów - sytuacja wygląda tak samo?

* gdzie na modelu masz umieszczony odbiornik względem regulatora obrotów i silnika?

* jakiego regulatora używasz?

* czy masz na silniku przylutowane kondensatory? powinieneś miec trzy: między plusem a obudową, między minusem a obudową i między plusem a minusem - to powoduje, że silnik generuje znacznie mniej zakłuceń dla odbiornika.

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 09, 2005 2:06 pm 

Model się tak zachowuje niezalerznie czy jest blisko czy daleko. Mój regiel to SX6 leży on międy silnikiem a serwem, a odbiornik leży w polowie na serwie i w połowie na reglu. A do silnika nie mam przylutowanych żadnych kondensatorów. A jakie powinny być te kondensatory?

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 09, 2005 2:34 pm 

Ceramiczne 0.1uF

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 09, 2005 2:36 pm 

no właśnie - to może być trochę za blisko (chodzi mi o odległość między reglem a odbiornikiem), ale trudno coś specjalnego wymyślić w mikro - ja regiel mam z boku, obok silnika, a odbiornik leży na podłodze między serwem a silnikiem, opierając się praktycznie o silnik - chodziło mi o maksymalne obniżenie środka ciężkości modelu. w sumie regiel mam odsunięty nieco, ale kto wie, czy silnik nie robi jeszcze większych zakłóceń? nieważne, odkąd mam kondensatorki model zachowuje się poprawnie...
jakie kondensatorki? jakiekolwiek ceramiczne - jak najmniejsze - nie jestem elektronikiem, ale słyszałem, że pojemność kondensatora nie gra tu specjalnej roli...

pomyślałem też o innej przyczynie dla której Twój model tak się zachowuje - może to być spowodowane ciężką pracą "układu kierowniczego" - wówczas obiawy byłyby dokładnie takie, jak opisujesz - przy małej prędkości, kiedy model nie jest poddawany wstrząsom serwo nie powraca do neutralnej pozycji, bo jest opór, natomiast przy dużej prędkości pojawiają się wibracje i wstrząsy, które w znacznym stopniu niwelują opór na układzie kierowniczym, co ułatwia serwu powrót do neutrum po wykonanym skręcie. najczęściej za opór taki w M18 odpowiedzialny jest drążek łączący ze sobą zwrotnice przedniego koła (ten, który trzyma przednie koła żeby były równolegle) - jeśli za niskok opuścisz przednie zawieszenie (downstopy) to będzie on szorował o płytę. nie wiem jakie masz zainstalowane u siebie w modelu przednie górne wahacze - czy są to seryjne, z 12-stopniowym casterem, czy opcjonalne, z 6-stopniowym. ważne jest też jak zamontowałeś takie specjalne podkładki dystansujące ten drążek od zwrotnic - w seryjnym, 12-stopniowym ustawieniumiędzy drążkiem a zwrotnicami nie powinno być podkładek - jedna podkładka powinna się znajdować między lewą zwrotnicą a drążkiem biegnącym do orczyka serwa. jednak 12-stopniowy caster nawet bez podkładek może powodować szorowanie o płytę przez drążek pomiędzy zwrotnicami przy maksymalnym opuszczeniu downstopów.

spróbuj odkręcić drążek od orczyka i sprawdź ręcznie, czy w układzie kierowniczym nie ma zbyt dużych oporów.

istnieje też ryzyko, że masz uszkodzone serwo.

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 09, 2005 2:41 pm 

kab66 napisał(a):
Model się tak zachowuje niezalerznie czy jest blisko czy daleko. Mój regiel to SX6 leży on międy silnikiem a serwem, a odbiornik leży w polowie na serwie i w połowie na reglu. A do silnika nie mam przylutowanych żadnych kondensatorów. A jakie powinny być te kondensatory?

Masz taką samą konfigurację jak ja. Ja u siebie nie stwierdzam żadnych złych objawów. Mam przylutowane kondensatory do silnika (ceramiczne 0.1uF). Jeżeli nie pomoże przylutowanie kondensatorów sprawdź to co napisał Rafał.

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 09, 2005 3:17 pm 

Może jest to wina terenu po jakim jedziesz jak jedziesz szybko to modelik przelatuje 3 mm - 4mm dziury w chodniku a jak jedzie wolno to wpada i podskakuje. Wiem że jest tak mniej więcej na kostce brukowanej.

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 09, 2005 3:28 pm 

Michał1226 napisał(a):
Może jest to wina terenu po jakim jedziesz jak jedziesz szybko to modelik przelatuje 3 mm - 4mm dziury w chodniku a jak jedzie wolno to wpada i podskakuje. Wiem że jest tak mniej więcej na kostce brukowanej.

tak... kostka brukowa i tłuczony kamień - to środowisko dla M18.... :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 09, 2005 3:39 pm 
Administrator forum

Panowie,

Problem jest w serwie - o ile sie nie mylę jest to micro serwo firmy HITEC.
Niektóre z nich a zwłaszcza te w których zmieniono zębatki z plastikowych na metalowe zachwują sie bardzo dziwnie.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 09, 2005 5:26 pm 

Ja mam HS-81 z plastikami i zmieniałe je z 5 razy, ale aktualnie chodzi dobrze i wszystkie zęby ma na swoim miejscu :lol: . Ale podejżewam, że może być to wina przedniego dyfra który chdzi mi sporo ciężej od tylniego np. kiedy w tylnim zakręce jerdnym kołem to kręci się ono bez problemu a kiedy zakręce przednim ma ono takie opory że koło odrazu przestaje się kręcić. Czy jast to normalne ?

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 09, 2005 9:28 pm 

A próbowałeś dotrzeć dyfer morze to pomorzechyba wiesz jak to sie robi :wink: (krecisz silnik byle nie za szybko i trzymasz jedno koło i na odwrót tylko nie krec silnika wysoko bo spalisz trybiki)

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 12, 2005 11:00 am 

Jeżeli mnie pamięć nie myli to kolega KAB brał udział w zawodach w RŚ. Wydaje mi się, że po takiej imprezie to nie bardzo jest już co docierać.

Zamień przedni dyferencjał z tylnym i sprawdź zachowanie się modelu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona