Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 29, 2026 11:16 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N mar 04, 2007 4:46 pm 

Darek Mołodecki napisał(a):
pakiet 5 cellowy czyli 6v a tunning przyjdzie pozniej . Na poczatku jesli nie jezdzis to unning przeszkadza wiem to z doswiadczen syna

pozwolę sobie nie do końca zgodzić się z tą opinią: jeśli start w zawodach to minimalny tuning to wymiana przedniego dyfra i wszystkiego, co się z tym wąże. W przeciwnym wypadku kończysz z napędem na tył :) choć i tak można. Prawda jest taka, że zawody dla modelu to jak poligon dla żołnierza: trafia wszystkie słabe punkty. Wracasz potem do domu, analizujesz i wymienasz co potrzeba.

pozdrawiam

micro RS4
Trinity Blade

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N mar 04, 2007 5:11 pm 

Tomek KR napisał(a):
Darek Mołodecki napisał(a):
pakiet 5 cellowy czyli 6v a tunning przyjdzie pozniej . Na poczatku jesli nie jezdzis to unning przeszkadza wiem to z doswiadczen syna

pozwolę sobie nie do końca zgodzić się z tą opinią: jeśli start w zawodach to minimalny tuning to wymiana przedniego dyfra i wszystkiego, co się z tym wąże. W przeciwnym wypadku kończysz z napędem na tył :) choć i tak można. Prawda jest taka, że zawody dla modelu to jak poligon dla żołnierza: trafia wszystkie słabe punkty. Wracasz potem do domu, analizujesz i wymienasz co potrzeba.

pozdrawiam

widzisz od wrzesnia jezdzimy na kazde zawody dla micrusow i przod caly nic ni robione (zadnej awari mechanicznej ) jedyne co zmienilismy to wlasna podłoga i mocowanie silnika i to dopiero na zawody w katowicach tak zero tuningu. Jesli sie zaczyna jezdzic czyli to poczatki przygody z wyscigami to tuning czyliprzyspieszenie modelu konczy sie bardzo czesto uszkodzeniem modelu bo brak jest umiejetnosci panowania nad szybszym modelem sprawdzone u inego zawodnika ktory z nami jezdzi

Odwiedź Tani Hosting dla Ciebie z generatorem stron

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 05, 2007 3:29 pm 

Darku, to w sprawie przedniego dyfra ja widzę tylko 2 możliwości:
- wy macie wyjątkowe szczęście z dyfrem
- my mamy wyjątkowego pecha z dyfrem :))

Z ciekawości zapytam na jakim silniku jeździ Twój syn oraz na jakiej zębatce na silniku? Jakie zastosowałeś serwo do skrętu? Może masz jakieś inne ciekawe rozwiązania w tym modelu ?

pozdrawiam,

Tomek

micro RS4
Trinity Blade

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 05, 2007 3:38 pm 

Tomek KR napisał(a):
Darku, to w sprawie przedniego dyfra ja widzę tylko 2 możliwości:
- wy macie wyjątkowe szczęście z dyfrem
- my mamy wyjątkowego pecha z dyfrem :))

Z ciekawości zapytam na jakim silniku jeździ Twój syn oraz na jakiej zębatce na silniku? Jakie zastosowałeś serwo do skrętu? Może masz jakieś inne ciekawe rozwiązania w tym modelu ?

pozdrawiam,

Tomek

silnik hpi czarny
zebatka 8 lub 9
serwo xray czyli 85mg

Odwiedź Tani Hosting dla Ciebie z generatorem stron

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 05, 2007 6:11 pm 

nie od początku śledziłem wątek, ale chciałbym coś od siebie napisać. Ja sigam się HPI micro rs4 już drugi rok. Pewnie powiecie, że mój modl to już nie HPI ale sie mylicie. Po wielu wypróbowanych płytach podłogowych, wiem, że nie trzeba drogiego tuningu lecz trochę pracy przy wykonaniu płyty dolnej i przeróbki górnej. Mój model miał dyfer z przodu i z tyłu zębatkowy do zawodów w Katowicach i przez dwa lata nie miałem problemu z dyfrem z przodu, ani z tyłu. Dopiero jak były problemy z dyframi przednimi nie było części zapasowych. Dałem swój dyfer podopiecznemu a sam zastosowałem one way i półosie wzmocnione, bo nie miałem wyjścia. Uszkodzenia dyfra wynikają ze słabej umiejętności jazdy. DLATEGO żeby uniknąć uszkodzeń nie powinno się zakładać do czarnego silnika zębatki większej niz 9. Model który jest wolniejszy na prostej jest łatwiejszy do opanowania. Wolniejszym modelem można wygrać z szybszymi, ponieważ oni tylko na prostej są szybsi a potem ladują poza torem. Jeżeli ktoś opanuje model na tyle że nie przeszkadza innym i nie wylatuje z toru, nie wywraca się to wtedy stopniowo zębatka większa. To ograniczy koszty i pozwoli wykorzystać model w 100%.
Dla przykładu modelem micro standart wykręcam o dwa, trzy kółka mniej niz najlepszy zawodnik w open, bo prawie zawsze mieszczę sie w torze i nie wypadam, natomiast moc w open powoduje że poza 4 zawodnikami większośc sobie nie radzi i rozbija modele. Wolniej. dokładniej znaczy szybciej.

Co warto zmienić
pół ośki z przodu( tylko tam są w hpi)
dokupić serwo sawer z mocowaniem zwrotnic
zastosować serwo podobne do Hitec 81 ( nie musi być na metalu)
metalowa zębatka 9 na początek.(metalowa żeby się nie zgrzała od silnika, bo trudno założyć radiator bez przeróbki płyty górnej)
mały regulator polecam od Wojtka Bukryja
opony na tył do wykadziny z przodu standard lub średnie zależy od toru
Płyta dolna może zostać orginalna
pakiety IIIII wzdłoż modelu klejone taśmą, wtedy małe serwo na górną płytę-obnizoną do wys. pakietu , dorobioną z włók. szklanego. na górę również regul. i odbiornik.
pakiety IIIII w poprzeg modelu( na podwyrzszeniu żeby nie tarły paska) wtedy nawet serwo duże bez uszek klejone do płyty dolnej, płyta górna też obniżona do wys. serwa lub pakietu zależy co wyrzej wtedy na górę odbiornik(chyba że jest mały i zmieści się na dół) i malenki regulator.
Tak dostosowanym modelem mozna spokojnie startować.
Pozdrawiam Grzegorz.

GG 8022719

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2