Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr lut 18, 2026 1:09 pm

Autor
PostNapisane: Pn lut 01, 2016 9:01 pm 

Drogą kupna nabyłem silnik Losi 3.4, który to na zachodnich forach uznawany jest za jedną z najlepszych dostępnych konstrukcji silników o osiągach big block. Szczerze miałem dość zabaw z konstrukcją silnika oznaczonego HPI 107824 co wyrażałem w innych postach i nieustającą jego regulacją ...

Jakże było ogromne moje zdziwienie po samym ujrzeniu silnika, wszystko widać zrobione jest z wysokiej jakości materiałów począwszy od głowicy a na cylindrze i tłoku kończąc. Widać, że to jakość o jakiej silnik HPI z jakim miałem styczność może zapomnieć. Przystąpiłem więc do montażu silnika i okazało się, że :

- podstawy silnika pasują z modelu HPI
- kompletne sprzęgło w tym koło zamachowe pasuje również z silnika HPI oraz zębatkę atakującą również użyłem tę którą miałem
- szarpanka nigdzie nie zawadza i mieści się to wszystko na swoim miejscu
- tłumik również wykorzystałem z HPI
- muszę zdemontować plastikową osłonę chroniącą przed zabrudzeniem i wpadaniem kamieni na płytę modelu z racji, że silnik Losi 3.4 ma wydech z tyłu i kolanko dość znacząco wystaje z obudowy silnika

Po dokładnym montażu, sprawdzeniu aparatury udałem się do podziemnego garażu w celu wykonania testu sprzętu i .... moje oczy i moje uszy doznały olśnienia ... i tak oto :

- silnik zapala bez problemu przy temperaturze 5 - 6 stopni za maksymalnie czwartym szarpnięciem !
- łatwość regulacji jest niewiarygodna, kręcenie HSN i LSN jest natychmiast wyczuwalne i w osiągach i na termometrze i na ucho, to nie to co HPI, gdzie żeby trafić w punkt trzeba było palić parę zbiorników, a i tak silnik dalej robił co chciał
- silnik gorący zapala bez problemu co w HPI jest awykonalne, 80 stopni w HPI = zapomnij o rozruchu
- nie ma żadnych efektów w postaci gaśnięcia przy wyższej temperaturze
- i najważniejsze ... osiągi ... silnik chodzi tak, że pali gwałci niszczy i plądruje ! używam paliwa Byron 25% nitro oraz świecy OS nr 5, miota sprzętem niewiarygodnie, silnik pracuje równo i stabilnie, nie grzeje się, model jest znacznie szybszy od samego dołu

Konkluzja
Tanie jest dla bogatych, to święta maksyma, nowy silnik fabryczny do mojego modelu to 450 zł, ten kosztuje 900 zł, ale żałuję bardzo, że niepotrzebnie 3 silniki HPI kupiłem, które doprowadzały mnie do białej gorączki z nerwów, że wiecznie coś jest nie tak i sprzęt nie chodzi jak należy pomimo dobrych świec i paliwa wiecznie było coś nie tak, tutaj się płaci, ale dostaje coś co w końcu daje czystą radość i przyjemność z jazdy.

Oto zdjęcie jak wygląda całość
https://drive.google.com/file/d/0B2povAOhV6RtTHRJVWNvN2s0VlE/view?usp=sharing

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt lut 09, 2016 11:28 am 

O fajnie ze sie ktos odezwał z tym silnikiem

Nawet nie wiedziałem ze niby on taki dobry, miałem kiedyś(2lata temu) model Nowy Losi Ten-T truggy 1/10 z tym silnikiem, silnik podczas docierania zaczął mi sie mocno blokować, moj miał system R.O.S.S czyli zdalny starter automatyczny, zanim sprzedałem model wypaliłem jakoś 3L a silnik jeszcze było czuć ze obciera czyli jeszcze sie nawet dobrze nie dotarł tłok z tuleją.

Lałem do niego Tornado 20%, ale miałem wrazenie ze on duzo pali jak na taka pojemność, palił "na dotyk", temperature ustawiłem na 115st.c ale podczas jazdy potrafiła sie podnieść do 145st.c , po docieraniu miałem świece HobbyKing "medium hot" oryginalna jest losi R3, moj miałem wrażenie ze był jakiś słaby, ale ten model jest dosyć ciezki przez ten starter automatyczny tak myślałem zeby to zamienić na szarpankę - masz oryginalną czy jakąś innej firmy?

Teraz najlepsze znowu kupiłem ten model nowy, mam go juz chyba z 2msc a nie odpaliłem go jeszcze, teraz kupiłem paliwo Rapicon 25% mam jeszcze RB 25% (tyle ze nie wiem w jakim jest stanie - dostałem z innym modelem), planuje teraz go docerać na innej swiecy a oryginalną zostawić sobie na właściwą jazde, żeby zobaczyć jak bedzie sie zachowywał.

Co do modelu to juz wiem ze czeka mnie wymiana sprzegła to jest takie dwuklockowe z sprężyna obejmująca i ono jest lipne sprężyna sie zerwie zaraz po docieraniu(tak miałem w poprzednim) tylko jest jeden problem trzeba "rzeźbić" bo flywheel jest mniejszy niz normalnie, dzwon zebatki także mniejszy i nic normalnie nie pasuje, poprzednie flywheel przerobiłem na 3kocki alu - powierciłem dziury powbijałem piny klocki "zmniejszyłem" i sie zmieściło, nawet dawało rade bezawaryjnie.

Kupiłeś nowy ten silnik? co do jakości to moge potwierdzić jakość jest lepsza i wyglada lepiej niz inne, mocą to jakoś nie powalał mnie, ten model chyba bardziej jest na predkość skonfigurowany (83km/h wyciskał, model bez skrzyni) no zobacze jak ten się będzie sprawował jak sie za niego zabiorę.

PostNapisane: Pt lut 12, 2016 11:14 am 

Otóż silnika nowego nie kupiłem, trafiłem na mega okazję, mianowicie ktoś komu ten silnik zawadzał lub przestał się tym bawić wystawił to angielskim ebayu i wylicytowałem ten silnik za dokładnie 120 zł razem z wysyłką :) Sama szarpanka i filtr powietrza kosztowały 300 zł, ale to bez problemu. Szarpankę kupiłem oryginalną, widać też, że będzie trwalsza aniżeli ta od HPI, a różnica w cenie to może 20 zł na korzyść HPI. Jak napisał poprzedni właściciel przejechał on 2 litry paliwa i faktycznie tłok mi się cały czas blokował i ciężko chodzi do tej pory, nie mogę przekręcić kołem zamachowym z wkręconą świecą absolutnie ! A przejechałem ja już nim 2,5 litra paliwa :)

ROSS widziałem, ale nie chcę tego montować i kupować, zawsze to jak napisałeś trochę wagi +, a to ma jednak duży wpływ na trakcję i zachowanie modelu.

Co do prędkości tego nie mierzyłem, ale nie jestem na to mega nakręcony, WR8 3.0 to odwzorowanie auta rajdowego więc istotne jest dla mnie pokonywanie zakrętów, łuków, kontrolowane poślizgi. Jeżdżąc skupiam się bardziej na technice pokonywania szykan, slalomów, czy zrobieniu idealnego nawrotu jadąc bokiem dookoła np. studzienki kanalizacyjnej :-) I tutaj jak najbardziej na + dla HPI, bo konstrukcja zawieszenia i przeniesienie napędu przez dyferencjały są doskonałe !
Zależy mi na sprawnym przyspieszaniu, ale vmax ma dla mnie drugorzędne znaczenie :) Młodsi fani RC nakręceni są widzę na prędkości trans kosmiczne :)

PostNapisane: Pn lut 22, 2016 8:19 pm 

No i chyba zbytnio nachwaliłem się jaki to zrobiłem udany zakup ....

Mianowicie spotkała mnie sytuacja jak na zdjęciu pod linkiem poniżej
https://drive.google.com/file/d/0B2povA ... sp=sharing

Silnika po zakupie od brytyjskiego sprzedawcy nie rozbierałem (a to był błąd), nie widziałem jego stanu od środka, być może miał już ukruszony tłok z którejś strony. Stało się to po wypaleniu około 3 litrów paliwa, temperatura na zewnątrz była około 7 stopni, na głowicy była 90-95 stopni.

Co mogło spowodować, że urwał się korbowód ? Zauważyłem jedną rzecz... tłok po obydwu stronach ma malutkie otwory, jedna z nich (ta niewidoczna na zdjęciu) ma otwór do którego jak zakładam wkłada się klucz, żeby odkręcić mocowanie korbowodu ? Nie wiem jak to właśnie odkręcić i z tamtej strony właśnie widzę, że ten malutki otworek ma gwint z którego wystawał drucik, wygląda tak jakby może coś się stamtąd wykręciło i to spowodowało tak potężne straty w postaci pękniętego tłoka i urwanego korbowodu. Na krótko zanim silnik stanął spalił jedną świecę, ale to wiadomo, opiłki metalu wpadły do świecy i ją załatwiły. Jak zatem panowie odkryć co spowodowało tę straszną katastrofę ? Cylinder wygląda bardzo dobrze, nie ma żadnych rysek na nim, góra tłoka także wygląda bardzo dobrze. Za wszelkie sugestię będę bardzo wdzięczny. Zamówiłem już nowy tłok, cylinder i korbowód, silnik rozebrałem na części pierwsze i dokładnie z niego usunąłem pozostałe opiłki metalu. Jak część do mnie dotrze pozostaje mi docierka, ale trochę nie chce czekać zanim będzie na powietrzu 15 stopni, myślę, że zrobię ją przy około 11-12 stopni i też się raczej nic stać nie powinno ?

PostNapisane: Śr lut 24, 2016 9:00 am 

ehh mrozi krew w zyłach taka awaria tym bardziej ze mam ten sam silnik..

ile wyniosły te częsci tak z ciekawości?, odpukać

PostNapisane: Śr lut 24, 2016 9:23 am 

275 zł razem z przesyłką

Obstawiam, że przyczyną mogło być zmęczenie materiału, a dokładniej wyrobienie trzpienia trzymającego tłok od góry przy korbowodzie. Na zdjęciu widać, że jest dość duża przestrzeń po której górne mocowanie korbowodu zbyt mocno latało i przy tych obrotach doprowadziło to do tej awarii. Zobaczę jak przyjdzie nowa część ile tej przestrzeni tam jest, jak odległość będzie mała to oznaczy że ten fragment spowodował tę usterkę.

PostNapisane: N lut 28, 2016 11:36 am 

Moja kolej..

uszkodziłem silnik w kyosho GXR-18 mi takze pękł korbowód, rozwalił tłok, tulej jakby jest nie naruszona, umnie pekniecei powstało takze w gornej części, ale "oczka/mocowania" są całe rozerwał sie przed oczkiem, wydaje mi sie ze to wada kateriału, ale zastanawiam sie czy nie miałem za mocne paliwo 25% do tego silnika? czy stało sie tak przez za mocne paliwo czy poprostu pech/wada konstrukcyjna?

Teraz tak sie zastanawiam czy uzywać tego paliwa(25%) do losi bo silnik w sumie nie wiele większy?

PostNapisane: Pn lut 29, 2016 8:17 pm 

A możesz zrobić foto swojego uszkodzenia ?

Powiem Ci, że 25% nitro to nie jest za mocne paliwo dla tego silnika. Ile litrów przejechał ten silnik i w jakich okolicznościach zdarzyło Ci się to urwanie ? (ile było stopni na zewnątrz i ile na głowicy)

Ciągle zastanawiam się nad swoim przypadkiem i myślę, że na pewno zmęczenie materiału i chyba jednak także zbyt mocne skręcenie HSN. Dokręciłem śrubkę konkretnie, model szedł naprawdę jak burza i może zbyt małe smarowanie też się do tego przyczyniło. Na razie czekam na nowy zestaw naprawczy no i na ebay kupiłem kolejny silnik Losi 3.4 używany od brytyjskich przyjaciół :) Tym razem dokładnie go rozbiorę zanim go użyję i zrobię dokładną inspekcję. Jakkolwiek by nie było z silników Losi nie zrezygnuję.

PostNapisane: Wt mar 01, 2016 7:08 pm 

Wygląda to tak:
http://tufotki.pl/r1MbV

Na dworze hmm.. nie wiem ale cos w przedziale 5-10st.C
chwilę przed testowałem go na paliwie model technics 16%, poźniej zalałem tornado 20%(miało ze 2lata ale było szczelnie zamknięte) na nim lepiej jeździł, podregulowałem miał 110st.C wiec jeszcze delikatnie podciagnałem ale osiagnał 169st.c wiec odkreciłem HSN i robiłem przebierzki zeby schłodzić (pełny gaz) i 50m(asfalt) i tak chyba za 5razem na pełnych obrotach "cyk" i koniec, jak odkreciłem radiator to wylazł on razem z tuleją(przyczepiła sie do niego) tak jakby sie zapiekła ale rozdzieliłem łatwo, jakby spuchło coś, tłok wyszedł bardzo łatwo z tulei nie zablokował się.

PostNapisane: Wt mar 01, 2016 7:24 pm 

To wg mnie zatarłeś silnik...

PostNapisane: Śr mar 02, 2016 8:04 pm 

to tak wyglada zatarcie?

myslałęm ze jest bardziej spektakularne, tłok zatrzyma sie z tulei porysuje sie a tu nic, korbowód sie urwał ale wszystko wygalda ok

PostNapisane: N mar 06, 2016 10:26 pm 

No to nowa korba i powinno dzialac jeszcze troche :-)

Traxxas X-MAXX loading ... 8S

PostNapisane: Pn mar 07, 2016 7:10 pm 

hmm juz wiem czemu tulej przykleiła sie do radiatora podczas wyciagania, bo jak pękł korbowód to tłok sie juz nie trzymał i klepnął w radiator od spodu i zaklepał go w tulei i to na 100% nie żadne zatarcie

a zauwazyłem ze wał miał lekki luz przód tył i to podejrzewam ze sie przyczyniło w duzym stopniu, zdjęłem koło zamachowe i poprawiłem(nasunąłem dalej)

PostNapisane: Pn mar 14, 2016 10:49 am 

A dlaczego luz na złączu korbowód wał miałby mieć znaczenie przy urwaniu korbowodu przy samej górze ? Według mnie to nie miało wpływu, bardziej 170 stopni o których pisałeś, bo przy takiej temperaturze zwyczajnie smarowanie już nie działało, biorąc pod uwagę jeszcze, że na zewnątrz miałeś 7 stopni to taka temperatura załatwiła sprzęt. Oczywiście na pewno zmęczenie materiału także miało znaczenie.

Kupujesz nową korbę i będziesz próbować tak jeszcze polatać ?

PostNapisane: Pn mar 14, 2016 7:46 pm 

patrz co wymysliłem, bo kupiłem silnik(za grosze) ale miał słabą juz kompresje, nie paliłem go przed zabiegiem naprawy ale było słabo nie wiem czy chciałby pracować jakoś w miarę.

viewtopic.php?f=21&t=75188