Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 1:54 am

Autor
 Tytuł: wybór serwa
PostNapisane: Śr lip 13, 2005 9:17 am 

Mam zamiar zmienić serwo skrętu w mojej OFNIE na szybsze. "Przyglądam" się HiTec-925MG (0,08sek, 6,8kG/6V).
Może ktoś wie coś na jego temat (używał go), albo ma jakieś lepsze (lub po prostu inne) sugestie? :-)

Jacek

RC SMOKI KRAKÓW

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr lip 13, 2005 9:20 am 

keczalop napisał(a):
Mam zamiar zmienić serwo skrętu w mojej OFNIE na szybsze. "Przyglądam" się HiTec-925MG (0,08sek, 6,8kG/6V).
Może ktoś wie coś na jego temat (używał go), albo ma jakieś lepsze (lub po prostu inne) sugestie? :-)

Zdecydowanie za słabe , proponuje 13 kg , prędkość poniżej 0,13 sek nie gra juz roli. HS 945

PostNapisane: Śr lip 13, 2005 9:43 am 

Artur Dzierzęcki napisał(a):
keczalop napisał(a):

Zdecydowanie za słabe , proponuje 13 kg , prędkość poniżej 0,13 sek nie gra juz roli. HS 945

Dzięki. Pytałem, bo spotkałem się z opinią doświadczonego kierowcy, że dla baggusa ok.7kg wystarczy, a czym większa prędkość, tym lepiej (nawet przy 0,08 stosuje przedłużone ramie serwa dla zwiększenia prędkości!!!). No i w tej chwili sam nie wiem co o tym myśleć :-(.

Jacek

RC SMOKI KRAKÓW

PostNapisane: Śr lip 13, 2005 9:51 am 

Prędkość serwa w tych modelach nie jest najważniejsza. Ważna jest jego moc, moim skromnym zdaniem żle robisz przedłużając ramię serwa, zmniejszasz jego moment poprawiając prędkośc. Celowo firmy takie jak Sanwa, Futaba, Kopropo maja w swojej ofercie serwa tej samej grupy z momentem ( mocą ) i prędkościa. To są Twoje pieniądze i Twój wybór.
Modelem nie tylko skręca sie kołami a nadmierna prędkość serwa kół moze być niekorzystna.

PostNapisane: Śr lip 13, 2005 10:05 am 

Prędkość serwa w tych modelach nie jest najważniejsza. Ważna jest jego moc, moim skromnym zdaniem żle robisz przedłużając ramię serwa, zmniejszasz jego moment poprawiając prędkośc. Celowo firmy takie jak Sanwa, Futaba, Kopropo maja w swojej ofercie serwa tej samej grupy z momentem ( mocą ) i prędkościa. To są Twoje pieniądze i Twój wybór.
Modelem nie tylko skręca sie kołami a nadmierna prędkość serwa kół moze być niekorzystna.

Przedłużone ramię stosuje człowiek, od którego mam te informacje, nie ja :-).
Czy faktycznie 0,13sek. wydaje Ci się optymalną prędkością?
Co do tego, że nie samymi kołami się skręca absolutnie się zgadzam, natomiast wydaje mi się, że nie można mówić o nadmiernej prędkości serwa, a jedynie o kwestii wjeżdżenia się i nabrania odpowiednich nawyków ;-). Oczywiście dla kogoś, kto jeździł na serwie 0,25 nagły przeskok na 0,10 będzie dramatyczny, ale myślę, że po paru godzinach (?!) jazdy przyzwyczai się, a chyba lepiej być pięknym i bogatym niż chorym i brzydkim ;-) (czytaj: móc zrezygnować z nadmiaru niż cierpieć z niedoboru :-) ). Zgadzasz się ze mną?

Jacek

RC SMOKI KRAKÓW

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 13, 2005 10:29 am 
IWAN

Ja mam HS925MG
Jest to bardzo dobre serwo i naprawde je polecam, ale tak jak Artur napisał nie do bagusa spalinowego.
Bardzo dobrze sprawdza się w elektryku torowym, gdzie potrzebne jest szybkie serwo a nie musi ono być takie mocne.
Na Twoim miejscu posłuchał bym rady fachowca, Artur ma ogromne doświadczenie w modelarstwie, w bagusach również zdobywał tytuły mistrzowskie.

PostNapisane: Śr lip 13, 2005 10:32 am 

keczalop napisał(a):

Przedłużone ramię stosuje człowiek, od którego mam te informacje, nie ja :-).
Czy faktycznie 0,13sek. wydaje Ci się optymalną prędkością?
Co do tego, że nie samymi kołami się skręca absolutnie się zgadzam, natomiast wydaje mi się, że nie można mówić o nadmiernej prędkości serwa, a jedynie o kwestii wjeżdżenia się i nabrania odpowiednich nawyków ;-). Oczywiście dla kogoś, kto jeździł na serwie 0,25 nagły przeskok na 0,10 będzie dramatyczny, ale myślę, że po paru godzinach (?!) jazdy przyzwyczai się, a chyba lepiej być pięknym i bogatym niż chorym i brzydkim ;-) (czytaj: móc zrezygnować z nadmiaru niż cierpieć z niedoboru :-) ). Zgadzasz się ze mną?

Zrób jak uważasz , ja stosuje Sanwę ERG-VB ( 13kg ) i ERG-VR i nie przeszkadza mi to szybko skręcać .

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 13, 2005 10:34 am 

Mateusz Sworobowicz napisał(a):
Ja mam HS925MG
Jest to bardzo dobre serwo i naprawde je polecam, ale tak jak Artur napisał nie do bagusa spalinowego.
Bardzo dobrze sprawdza się w elektryku torowym, gdzie potrzebne jest szybkie serwo a nie musi ono być takie mocne.
Na Twoim miejscu posłuchał bym rady fachowca, Artur ma ogromne doświadczenie w modelarstwie, w bagusach również zdobywał tytuły mistrzowskie.

Mateuszu , w bagusach nie mam niestety żadnych tytułów , startowałem dopiero na dwóch imprezach i udało mi sie je wygrać. Nie trzeba być mistrzem żeby pewne rzeczy wytłumaczyć. Ale dziękuję Ci za te słowa.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 13, 2005 10:38 am 

Widzę, że nie mam wyjścia jak tylko skorzystać z Waszych rad ;-).
A tak poważnie to wielkie dzięki za sugestie i uznanie za fachowość :-). Ostatnie 2 pytania (jedno zdecydowanie do Artura):
1. Czemu używasz Sanwy a nie HiTec?
2. Gdzie można kupić HiTec a gdzie Sanwę? Oczywiście mam na myśli Polskę ;-)
Pozdrawiam :-)

Jacek

RC SMOKI KRAKÓW

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 13, 2005 10:39 am 
IWAN

Dobra, za to w innych klasach owszem :lol: Nie często bywam na off-roadach
Chodziło mi raczej o doświadczenie, z tego co pamiętam startowałeś już w większości klas, i czego się nie dotknełeś to prawie zawsze wygrywałeś.
Uwierz mi kolego rad Artura naprawde warto słuchać.

To może je jeszcze odpowiem na częśc z tych pytań:
Serwa Hiteca można dostać tu: http://www.arthobby.pl/index_radios.htm
Sanwy nie wiem gdzie w polsce dostaniesz.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 13, 2005 10:47 am 

keczalop napisał(a):
Widzę, że nie mam wyjścia jak tylko skorzystać z Waszych rad ;-).
A tak poważnie to wielkie dzięki za sugestie i uznanie za fachowość :-). Ostatnie 2 pytania (jedno zdecydowanie do Artura):
1. Czemu używasz Sanwy a nie HiTec?
2. Gdzie można kupić HiTec a gdzie Sanwę? Oczywiście mam na myśli Polskę ;-)
Pozdrawiam :-)

Zycie mnie nauczyło że jakość idzie w parze z ceną. Najlepszymi serwami nie tylko w mojej opinii są serwa Kopropo, Sanwa i Futaba. Stosowałem kiedyś serwa Hi-teca i :
- cena serw z wyższej półki wcale nie jest tak bardzo atrakcyjna
- serwis prawie zawsze wciśnie Ci kit że to Twoja wina
- padaja silniki i elektronika
Kupiłem Sanwę bo jest w rozsądnej cenie , gwarancja jest na rok , znam juz firmę gdzie je kupiłem i wiem jak działa sprawa reklamacji - polecam.
Dokładnie tak samo jest z serwami Kopropo, oczywiście w żadnej firmie gwarancji nie podlegają zębatki .
Sanwa - Riku
Kopropo - Defena

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 13, 2005 10:55 am 

Dzięki wielkie :-)
Co do przełożenia "cena-jakość" mam te same zasady co Ty :-) (biedny 2 razy traci).

Mam jeszcze pytanie o to czy obecnie ktoś bawi się jeszcze w samodzielne robienie 'bud" do modeli (urodziłem sie w zamierzchłych czasach, kiedy nie było innego wyjścia ;-) ), ale chyba utworzę z tej okazji nowy temat. Co o tym myślicie?

Jacek

RC SMOKI KRAKÓW