Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 02, 2026 9:31 pm

Autor
PostNapisane: Śr sty 18, 2012 9:35 pm 

Witam

Mam 2 pytania :
czy w SAVAGE 4,6 _
- kubki kół , dyferencjałów i skrzyni biegów należy smarować , czy pracują na sucho ? jeśli tak to czym ?
- zębatki w skrzyni biegów należy smarować , czy pracują na sucho ? jeśli tak to czym ?

z jednej strony wypadało by nasmarować aby się nie wycierały , ale z drugiej to do smaru zaraz będzie się przyklejał kurz .

w instrukcji nigdzie nie jest to zaznaczone ( inne elementy które należy nasmarować są wyraźnie zaznaczone )
Może ktoś z doświadczenia może coś doradzić ??

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So sty 21, 2012 11:34 pm 

z tego co wiem to tych kubków nie powinno się smarować, ponieważ przyklei ci się piasek, a co do skrzyni to w moim t-maxx'ie jest nawet naklejka aby nie nalewać żadnego oleju, smaru itp.

PostNapisane: Wt lut 07, 2012 5:33 pm 

ja mam sava i kupiłem gumki ochronne na oski i psiknąłem do środeczka wazeliny w sprayu tak jak do skrzyni lecz skrzynie wpierw uszczelniłem wazelina w sprayu ma to do siebie ze bardzo dobrze natłuszcza tak jak oliwa techniczna ale ta nie rozbryzguje się a powiem szczerze ze nie smarowane łożyska jakie by nie były krócej wytrzymują ja w swoim saviku jestem po wymianie oryginalnych łożysk na pewnej stronie angielskiej wyczytałem o tym własnie tylko tam koleś pisał o smarze w sprayu nie daje się tego dużo ale widać różnice w działaniu mam lekki problem co do dyfrów bo oryginalnie jest tam troszkę smaru lecz nie jest to pomyślnie zrobione z tego względu własnie uszczelniłem obudowę dyfra czerwonym silikonem a do środka dałem zamiast smaru oleju hydraulicznego oczywiście bardzo mało żeby nie wyciekał przez łożyska i nie robił zbędnego oporu nie wiem czy zrobiłem to dobrze jestem mechanikiem a modelarstwem zajmuje się od niedawna bo to mój pierwszy model spalinowy

PostNapisane: Pt lut 10, 2012 2:02 pm 

w moim t maxx'ie na skrzyni jest napisane do not oil, i raczej tam bez powodu nie jest ;) , miałem kiedyś model buggy w którym zrobiłem tak jak ty pisałeś, kupiłem gumki ochronne i psikłem troszkę wazeliny w sprayu i kiedy wybrałem się nim na teren to po jeździe wszystkie półosie musiałem powyciągać i wymyć bo wyglądały strasznie :D . Co do gumek to się zgodzę można dać, ale moim zdaniem jakiekolwiek smary są tam zbędne.

PostNapisane: So lut 11, 2012 11:16 am 

W Savie się nie smaruje. Kubki smaruje się w większych modelach np. Baja 5T.

PostNapisane: N mar 11, 2012 9:48 am 

Do smarowania kubków może się nadać suchy smar teflonowy. Problem jest taki że bardzo szybko się zużywa i co jazdę trzeba nakładać od nowa, ale generalnie trzeba dbać żeby kubki były czyste, bo jak dostanie się tam syf to działa jak pasta ścierna.

jax-savageX4.6 napisał(a):
mam lekki problem co do dyfrów bo oryginalnie jest tam troszkę smaru lecz nie jest to pomyślnie zrobione z tego względu własnie uszczelniłem obudowę dyfra czerwonym silikonem a do środka dałem zamiast smaru oleju hydraulicznego oczywiście bardzo mało żeby nie wyciekał przez łożyska i nie robił zbędnego oporu nie wiem czy zrobiłem to dobrze jestem mechanikiem a modelarstwem zajmuje się od niedawna bo to mój pierwszy model spalinowy

Po pierwsze używaj znaków interpunkcyjnych bo ciężko coś z tego zrozumieć.
Pytanie. Obudowę dyfra czyli cały gearbox, czy tylko dyferencjał bo nie jestem pewien o co konkretnie Ci chodziło. Jak obudowę dyfra to:
Dyferencjały zalewa się specjalnym olejem silikonowym, o odpowiednio dobranej gęstości, właśnie po to żeby regulować opory dyferencjału. Jest to właściwie jedna z najważniejszych rzeczy jak chodzi o regulacje modelu. Dyfry są tak zbudowane że nie powinien z nich wyciekać ten olej.

A jeśli cały gearbox to nie wiem. Ja bym tak nie zrobił, nie ma to trochę sensu imo.