Jak zapewne wiecie rozpoczęły się Mistrzostwa Europy w klasie IC-10. Obecnie odbywają się treningi ale chcialem zwrócić uwagę na nowości techniczne. Skrzętnie ukrywane do tej pory modele Shepherd i Capricorn ukazały się na tej imprezie w pełnej okazalości ale.... własnie. Zacznę od Capricorna.
Podwozie do bólu przypomina Kyosho i Xraya. Tak bardzo że amortyzatory wraz ze sprężynami zostaly zaadoptowane z RRR, a zbiornik z NT1. Również śmiem twwierdzić że przedni dyfer również jest z tego drugiego. Shepherd takze na swój pokład zaadoptował zbiornik z NT1. czyżby Hudy stworzył kultowy zbiornik?? Ogólnie widać tendencję do stosowania dużej ilości duralu, oczywiście śmiem twierdzić że jest to lotniczy 7075 który jest bardzo lekki i wytrzymały. Powraca tendencja do usztywniania tylnego zawieszenie poprzez stosowanie tylnego górnego wachacza sztywnego który zmniejsza flex samego zawieszenia.Czy to się sprawdzi- zobaczymy. Ostatnim modelem który mial takie rozwiązanie był Serpent 710 który moim zdaniem był przelomem w konstrukcjach modeli. Kolejną sprawa jest przenoszenie środka ciężkości w kierunku przedniej osi, czyli centralizowanie go w środku modelu. Dotychczas tylko Serpent stosował takie rozwiązanie.
Reasumując: nie powaliły mnie te ,,nowości,, za wyjątkiem Serpenta 733 który odważył się wprowadzić coś nowego i wzorowal sie na swoich doświadczeniach i wiedzy. 733 nie jest zlepkiem wszystkich modeli, jest w 100% oryginalny sam w sobie i to własnie temu Teamowi będe kibicował.
Wyraziłem swoje zdanie i proszę mi niczego nie zarzucac - mam do tego prawo
P.S. Daniele Ileasi już startuje modelem Shepherd,pogniewał się na Kyosho?? Zobaczcie jak to wygląda, brakuje tam tylko drutu do związania tego wszystkiego. Czekam na pierwsze wyścigi.
Wszystko można śledzić na stronie
www.redrc.net