Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 11:07 am

Autor
PostNapisane: Wt sty 06, 2015 4:48 pm 

Witam, potrzebuje poradę specjalistów odnośnie wyboru silnika do modelu. Jak może ktoś wie zbudowałem sobie regulator szczotkowy, który spełnia swoją rolę ale silnik i zasilanie muszę zmienić bo silnik z wkrętarki i zasilanie z wkrętarki to nie jest to co powinno być. Dlatego postanowiłem kupić pakiet lipo 3s i teraz mam dylemat z napędem. Nie mam kasy na regiel i bezszczotke a skoro zbudowałem sobie regulator to może by kupić jakąś lepszą szczotke. Ale do rzeczy: http://rc-team.pl/silniki/15854-reedy-s ... -9626.html Znalazłem chyba jedyny silnik w cenie który mógłbym użyć. I pytanie jest takie czy ten silnik jest coś warty czy lepiej się w to nie pakować tylko uzbierać na bezszczotke? Bo teoretycznie ma on te 30k obrotów ale on jest wymiarów klasy 540 i nie wiem jak to chodzi. Filmików modeli z tym silnikiem nie mogę znaleźć.

Pozdrawiam, Tomasz :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt sty 06, 2015 5:05 pm 

A jakiasz model ?

http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=73327

PostNapisane: Wt sty 06, 2015 5:11 pm 

Ten Radon jest całkiem fajny, ale z bezszczotką to go nie można porównywać. Jak chcesz coś przejściowego to owszem, ale na dłuższą metę będzie brakowało mocy. No i ten silnik jest do 2s. Jak chcesz taniej to w dziale sprzedam jest taki do kupienia używany w dobrym stanie.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt sty 06, 2015 5:46 pm 

Jest to Kyosho ale nazwę modelu zapomniałem. Typowy buggy 2wd 1/10. Myślałem że ten RADON jest na 2-3s :/ 2s trochę za mało będzie na moje oko. Tutaj filmik z testu na silniku i baterii z wkrętarki (5s)
Płytę podwozia wykonałem od podstaw nową, bo oryginalna za mała, więc musiałem nieco poszerzyć i wydłużyć. Hmm 2S niby będzie troszkę lżejszy ale w takim razie musiałbym zamontować zębatkę atakującą z 23 zębów na ok 65, którą przypadkowo znalazłem w domu, ale wtedy siadła by moc. Nie widział ktoś jakiegoś filmiku jak sprawuje się ten silnik i jakie przełożenie dla niego jest najlepsze, bo.. no innej szczotki raczej nie znajdę a bezszczotka z reglem jak narazie przekracza mój budżet :D

PostNapisane: Wt sty 06, 2015 6:03 pm 

Chyba znalazłem filmik z tym silnikiem: Cóż, tragedii nie ma, nawet się rozpędza, ale jednak 3s by mu się przydał bo założe większą zębatkę i będzie mi się pół minuty rozpędzał :D Nie wiem co zrobić. Szybszego niż na tym moim filmiku mi nie trzeba bo i tak głównie będę po terenie jeździł, ale troszkę mocy trzeba żeby go nie dusiło tylko żeby miał zryw. Na tym moim silniku z makity i baterii 1300 starej wytrzymuje mi z 1-2 minuty jazdy więc tragedia, a sama bateria waży pewno z 700 gram.
W sumie dość szybki ten truggy na tym radonie. Moja makita 5s wolniejsza ale też nie wiadomo jakie przełożenie gość ma, ale jak na taką maliznę i to 2s to daje rade. Chyba na początek wezmę tą szczotkę a z czasem dokupię bezszczotkę, albo zbuduję nowy model na bezszczotce.