Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr maja 06, 2026 2:47 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz wrz 04, 2008 8:39 am 

no właśnie, ciekaw jestem czy znajde gdzieś u nas opinie o nich?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 04, 2008 2:16 pm 

Opinii szukaj raczej na lotniczych forach.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 04, 2008 5:13 pm 

OOo, to zasadzka, myślałem że na autach zaczęli i stoją. Chcę 1521 1.5D zakupić i podejrzanie nikt nie odradza...

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 04, 2008 6:23 pm 

Z tego co wiem to jest najwyzsza polka silnikow bezszczotkowych.

Szczerze mowiac nie wiem, czy ktos robi motorki analogiczne do 1521 1.5D. Smiem tez twierdzic, ze to lekka przesada, nawet do ciezkiego MT. Chyba, ze interesuja Cie ciagle backflipy, cotygodniowa regeneracja dyfrow itp ;) 70mm puszka czteropolowego motorka w zupelnosci wystarczy, a takowe ma lada dzien wypuscic Medusa (klon Neu za mniej niz 1/2 ceny).

DO E-maxx'a osobiscie nie wsadzilbym niczego dluzszego od 60mm silnika czteropolowego.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 04, 2008 6:54 pm 

Nadmiar momentu chcę w razie potrzeby na codzień regulować odcięciem prądowym (ew. obcięciem 2s), limit amper wygładzi każdy moment, a w razie potrzeby wyżycia się jedno podłącznie pc i mam gotowe do pracy ponad 1500W. Jestem zwolennikiem kupowania sprzętu z zapasem, jak największym, który leży i czeka gotowy na wyciągnięcie ręki, a na codzień jeździć zdławionym. Co przemawia przeciw takiemu rozwiązaniu?? Coś słyszałem o prądzie jałowym czy coś takiego, ale w onroad nei odczuwam tego za bardzo... Chętnie się doedukuję.
System powinien moim zdaniem prcować chłodniej i swobodniej niż pracujący na granicy słabszy. Rozważam jeszcze 2.5D ew. Poza tym emaxxy z tym setupem wcale aż tak nie szaleją, 60-70mph max o ile dobrze widzę. No i ciut obawia się sprawdzać nowe silniki teraz, jednak metoda prób i błędów na dłuższą metę wydaje się być droższa niż zakup raz a porządnie (o ile się nie ma pecha)....
BTW-w polsce znalazłem ledwie chyba 3 wątki z Neu na google :(

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 04, 2008 7:47 pm 

Odciecie napiecia nic Ci nie da. MGM chyba tylko ma regulacje pradu.

Jesli szukasz mocy lepiej zainwestuj w na prawde dobry pakiet. 1512 to na prawde pradozerne monstrum.

System bedzie pracowal chlodno tylko i wylacznie jesli wstrzelisz sie w optimum silnika. Jezeli wsadzisz takiemu potworowi za mala zebatke bedzie sie grzal jak przy zbyt duzej.

E-maxxem chcesz jezdzic 100 km/h? :roll: Gdzie? Kto bedzie Ci podnosil autko przy kazdym skrecie?

Jezdzilem truggy na 74mm silniku dwupolowym (odpowiednik 60mm czteropolowego). Totalny opad szczeki wszystkich naokolo. Brak pelnej mozliwosci wykorzystania mocy. Nie przesadz z tym Neu 1521. E-maxx z nim stanie sie finansowa studnia bez dna.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 04, 2008 8:19 pm 

Maciolus napisał(a):
Odciecie napiecia nic Ci nie da. MGM chyba tylko ma regulacje pradu.

Ale to o nią chodzi, ona zdejmuje moment obrotowy i moc. Napięciem moge ew. obroty sciągnąć na dól. Na razie w drogówce zdaje to egzamin, dlaczego nie w dużym? Bo C40L w emaxxie tona razie tylko wstęp, choći tak goni wiele drogówek.
BTW-jest nowa linia MGM :twisted: Czkam na wycenę 16025 lub 28025

Maciolus napisał(a):
Jesli szukasz mocy lepiej zainwestuj w na prawde dobry pakiet. 1512 to na prawde pradozerne monstrum.

Będzie musiało się nistety zadowolić 6 lub 7s2p do prędkości lub 3-4p a123 w teren,da to nam ok. 100-140A ciągłego przy 20-23V, co powinno na dłuższy czas wystarczyć mocowo chyba?

Maciolus napisał(a):
System bedzie pracowal chlodno tylko i wylacznie jesli wstrzelisz sie w optimum silnika. Jezeli wsadzisz takiemu potworowi za mala zebatke bedzie sie grzal jak przy zbyt duzej.

Zębatka niekoniecznie, łatwiej chyba odjąć 2-3s jeśli będę chciał spowolnić? Przełożenie i tak będzie dobrane do pełnej mocy, amperami będę zbijał moment, bez niego silnik się uspokoi.

Maciolus napisał(a):
E-maxxem chcesz jezdzic 100 km/h? :roll: Gdzie? Kto bedzie Ci podnosil autko przy kazdym skrecie?

Raczej traktujmy to jako chwilowy wyczyn, ot zrobić i zapomnieć lub czasem powtórzyć. Do skręcania dojdziemy w przyszłym roku po zakończeniu napędu ;) Zawsze system można przenieść do czegoś większego bez zmian jeśli ta opcja sie totalnie nie sprawdzi, ale wygląda na to że emaxx can do that(?).

Maciolus napisał(a):
Jezdzilem truggy na 74mm silniku dwupolowym (odpowiednik 60mm czteropolowego). Totalny opad szczeki wszystkich naokolo. Brak pelnej mozliwosci wykorzystania mocy. Nie przesadz z tym Neu 1521. E-maxx z nim stanie sie finansowa studnia bez dna.

Każdy rc byłby gdyby na codzień korzystać z takiej mocy. Na codzień kaganiec mocowy i tyle.
Ale stopniowo chcę kontynuować zakupy z Unlimited Engineering i Gorilla, zawias juz jest prawie cały z alu w katoniku (zostały amorki), bulkheady z American CNC (2x twardsze niż Integy itp), opony drogowe proline road rage 40 (podobno na asfalt wystarczą), 4 cvd też, one motor conversion też, wheelie bar też, zostaną do kupienia tylko dyfry, skrzynia, 2 wały i wanna (chyba że jeszcze o czymś zapominam?).
Uważam że na codzień 800-1000W w zupełności wystarczy żeby się b.dobrze bawić (bo żeby było dobrze wystarczy to i 600W)i nie zabije chyba modelu...? Sądzisż że przy tym kierunku nadal będzie zbyt szybko się zużywał?

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 04, 2008 8:46 pm 

Musze sie przyjzec nowym MGM.

6S4P A123 to prawie 1700 gram.

Sadze. ze 130A ciaglego dla takiego motorka to minimum. Chwilowy bedzie ponad 200A. (dodam, ze zdaje sobie sprawe, ze 1750W/22,2V=78,8A itd)

Zejdziesz z napiecia, pojdziesz w ampery - znacznie podgrzejesz ESC (ew. spalisz) a silnik i tak sie nie oziebi.

E-maxx can't do that IMHO.

Na poczatek raczej inwestowalbym w przeniesienie napedu niz w wahacze i inne bling bling bajery myslac o smiganiu na 1521. Oryginalne dyfry zmielisz za pierwszym razem, chyba ze wczesniej poukrecasz dogbon'y.

Poszedlem podobna droga z moja Tamijka. Nie bylo tuningowej czesci, ktorej bym nie mial. Co z tego jesli nie prowadzila sie dobrze, miala minimalne mozliwosci regulacji i spedzalem nad nia wiecej czasu niz smigajac.

Jesli pragniesz predkosci kup raczej onroadowe ppodwozie i od czasu do czasu wsadzaj w nie rozsadny zestaw bezszczotkowy z E-maxxa.

P.S. Tak na prawde trzymam za Ciebie kciuki ;) 6KM w autku. Szacunek.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 04, 2008 9:05 pm 

Onroada to tak na codzień mam tak ustawionego ze bez grzania regularnie 60km/h sie kula, 20-30 wiecej to też od reki dają ;)

4p tylko na dluugie wycieczki w las w cieżki teren lub jeśli się okaże że 2p nie styknie do osiągnięcia magicznych cyferek, emaxx can do that too ;) Na razie w USA chyba ok. 70mph jeżdżą. Nie każę mu wtedy skręcać ;)

Z napięcia chce zejść i z amper jednocześnie jeśli mocy tak strasznie za dużo będzie. O to chodzi żeby silnik na niecałe pół gwizdka chodził na codzień i było to mocne auto z drzemiącymi możliwościami. Po co przekładać silniki skoro można je utemperować na codzień?
Ty używasz limitów amperowych u siebie?? Dzięki nim mogłem 600tke hackera szczęśliwie używać na 4s w onroadzie :) Tak samo dzięki nim w 5 minut zmusiłem go do bujnięcia sie 78km/h po zdjeciu limitu :) Tak samo jeżdzę teraz 2.5T używanym w buggy w dorgówce i nic się nie dzieje a czasy jazdy są po 18 minut nonstop

Widziałem wykresy Neu, nie było takich amperaży, ok 150 to szczyt.
http://www.neumotors.com/20061222/Dyno_data.html tu nie ma mojego, ale zerknij jak się to buja, z loggerów też nie było aż tak dramatycznie...

Emaxx w USA can do that, chyba ma najwiecej dostepnych hoopup'ów dla maniaków siłowej rozbudowy. Jeśli nie to przekładka silnika z esc do jakiegos lepszego truggy, to 1 dzień. I zostaje mi fajny emaxx ;)

Zawias musi byc mocny, nie mam dogbonow, oryginalne półosie chwilę wytrzymają dla testów, potem leżąjuż stalowe cvd. Następne w kolejce są dyfry, tu jest mus zakupu najlepszych spiderów by żyło się spokojniej.
I w sumie aż tak wiele chyba nie zostaje...choć okaże się w praniu :roll:

EDIT: przestudiowałem instrukcję MGM, kurde mimo że podają w spec że ma current limiter, to w manualu ani słowa, smutek....

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 05, 2008 2:41 pm 

Na dlugie wycieczki w las to chyba byloby lepiej wlozyc drugi pakiet 2p do kieszeni :D

Nie mam regla z ograniczeniem pradu.

150A to szczyt, ale:
- dla fruwadelka, sztucznego smigla, itp, autka maja wieksze wymagania
- chyba nie chcesz za czesto wyrzucac nadmuchanych lipoli

Kup wiec pakiet z duzym zapasem.

Zostaje Ci jeszcze zabawa z EPA, ale podgrzeje Ci to regiel.

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 05, 2008 2:51 pm 

Cele tylko a123, stykną (muszą, plasteliny nie będę używał), w kieszeni nie lubie, lepiej rzadziej zmieniać ;) Emaxx na upartego (lekkie dremel work) pozwala na zmieszczenie 2x6-7 cel po bokach, pietrowo też się da.
EPA odpada. Regiel chcę z odcięciem, raz przyzwyczajony nie chcę schodzić na gorsze, dzwoniłem dziś do MGM, okazuje się że techniczną pomocą zajmuje się...szef :) Niestety nie dadzą rady zrobić limitera :( Nikt sie o niego nie pyta, wszyscy chcą tylko więcej i więcej mocy!
Jako że nie chcę półśrodków, napisałem jeszcze do Kontronika i Schulze, ale tu ceny mogą zabić. Ale sprawdzę to. Jeśli żaden nie spełni warunków (reverse, wodoszczelny, A limiter, 6s, wielopolowe silniki) to czekam i przemęczę się na tym co jest w tej chwili.... Chyba że może wiesz o jakimś takim reglu??
BTW masz chyba MM, ona nie ma limitera?

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 05, 2008 3:06 pm 

Tylko po co wozic tyle balastu?

To widze, ze ostry z Ciebie zawodnik :D

Ani MM, ani MMM nie ma limitera.

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 05, 2008 3:31 pm 

Maciolus napisał(a):
Tylko po co wozic tyle balastu?

To widze, ze ostry z Ciebie zawodnik :D

Ani MM, ani MMM nie ma limitera.

A to mnie zaskoczyłeś, dałbym głowę że KiT mówił że jeździ na limicie ustawionym.... Jeśli MMM nie ma też to lipa :( Quark SSB Mk03 ma, ale spłonął mi w ciągu 1 pakietu na słabym silniku :( Będziesz chciał się pobawić z limitem jak to wpływa na charakterystykę to mogę ci pożyczyć gienka 85, ciekaw jestem jakie byłyby opinie użytkownika MM, której nie miałem jeszcze okazji testować. Ile MM ma ciągłego/chwilowego prądu?

Kontronik ma taki fajny wynalazek od 13 do 63V ( http://www.kontronik.com/Powerjazz2006e.htm ), ale brak wsteka, a jest niezniszczalny praktycznie, woda, zwarcie, zmiana polaryzacji, cudo, tylko wstek...

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 05, 2008 4:40 pm 

CC nie maja limitu A.

Tu masz charakterystyki: http://www.castlespecialprojects.com/cs ... llers.html

MM V1 to chyba najtwardszy z produkowanych regli. Czegoz to ludzie z nim nie robia. Jak sie uprzesz to przy odrobinie szczescia pojdzie nawet na 6S LiPo w MT :) Wystarczy wiatraczek, BEC i kondensator :D MM V2 ma mniej FETow i z tego co czytalem gorsze charakterystyki pradowe, trudniej ja puscic na wyzszym napieciu. SW to jeszcze bardziej okrojona wersja. Wszyscy czekaja aktualnie na MMM Pro. Ma obslugiwac oficjalnie 5S i silniki sensorowe.

Co do MMM - jest na razie zawodna. Tajemniczo pada bec. Zaraz ide na poczte odebrac moja pierwsza MMM V2 - ciekawe jak dlugo przezyje ;) Mimo wszystko 300A przy 6S budzi szacunek (>6000W) :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 05, 2008 4:48 pm 

300A przez 10s :) TO sie nie liczy :) Ciągłe jest ważne. Myślałem że są znacznie mocniejsze. Daj znaka jak sie to odbywa i kręć film z pierwszych 20s podłączenia ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona