Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 23, 2026 10:08 am

Autor
PostNapisane: Wt lis 13, 2007 7:41 pm 

Witam,
Mam pewne wątpliwości, co lepiej zrobić dla większej prędkości, wsadzic mocniejszy silnik o wiekszym rpm czy zmienic przelozenia? Ktore rozwiazanie ma jakie wady i zalety? I na czym aku mocniej ucierpi?:) Mam jedno i drugie, kwestia co wybrac?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 13, 2007 7:51 pm 

Witam.

Powiem w paru słowach, bo zbyt głębokiej wiedzy na ten temat nie mam: jeśli chcesz wymienić przełożenia na wyższe przydałby się mocniejszy silnik (co nie znaczy szybszy). Przed zakupem Mamby (brushless) tez się zastanawiałem czy lepszy przy 8 celach szybszy 7700 i niższe przełożenie czy mocniejszy 5700, wolniejszy (8 cel) i wyższe przełożenie. Padło na 7700 ale wyżeszgo przełożenia nie zdązyłem sprawdzić , bo spalił mi się regiel :D
Acha, zbyt wysokie przełożenie dla silnika to wysoka temp dla silnika. Na przełożeniu 24/58 w Tamiya Johnson parzy w palce. Ale w szczotkowych silnikach wysoka temp nie przeszkadza silnikom (ich magnesom). Inaczej jest w bezszczotkowych. Tam nie powinno sie przekraczać 85-90C.
Jeśli piszę herezję proszę o sprostowanie.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 13, 2007 9:23 pm 

przy 60* zaczyna parzyc, a 85-90* to spaliny osiagaja(no ciut wiecej), wiec to chyba "troszku" za duzo jak na elektryka mi sie wydaje, choc specem od tego niejestem :D

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 13, 2007 9:51 pm 

Jakie spaliny sa takie zimne?

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 13, 2007 9:55 pm 

Kajman napisał(a):

temp dla spalin to max 130*, najmniej ok 100 i w gore, wiec tak jak pisalem 85-90 (i CIUT WIECEJ)...zgadza sie? :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 13, 2007 9:57 pm 

Odpowiedź nie jest prosta, zależy w którym punkcie charakterystyki silnika jesteś obecnie. jeśli przed punktem maksymalnej sprawności, to lepiej dać większe przełożenie. Jeśli za nim, to lepiej dać mocniejszy silnik.
Chodzi o to, że zwiększając przełożenie zwiększysz też pobierany prąd (i to silniej niż wzrost prędkości). Jeśli jesteś za punktem maksymalnej sprawności, to po prostu silnik będzie pracował w bardzo złych warunkach (mało mocy na koła, dużo na grzanie). W tej sytuacji silniejszy silnik da większe obroty i będzie pracował we właściwym miejscu charakterystyki.
Natomiast jeśli obecnie jesteś sporo przed punktem optymalnej sprawności, to możesz silnik mocniej obciążyć i "wylądujesz" w optymalnym miejscu.
Tylko skąd wiadomo gdzie jesteśmy na charakterystyce silnika?
Z tym jest problem, bo trzeba znać parametry silnika (m.in prąd maksymalnej sprawności) oraz aktualne obciążenie (w czasie jazdy - trudno zmierzyć).
Jeśli tego nie znamy, to pozostaje założenie, zgodne z intuicją _CUBE, że teraz masz optymalny silnik, więc do większego obciążenia (przełożenia) lepiej dać po prostu mocniejszy i szybszy silnik :-)

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 13, 2007 10:05 pm 

Tomasz Dolata napisał(a):
Kajman napisał(a):

temp dla spalin to max 130*, najmniej ok 100 i w gore, wiec tak jak pisalem 85-90 (i CIUT WIECEJ)...zgadza sie? :wink:

Lol, w normalnych autach to ok.700-900, w rc tak mało??

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 13, 2007 10:10 pm 

zbig napisał(a):
Odpowiedź nie jest prosta, zależy w którym punkcie charakterystyki silnika jesteś obecnie. jeśli przed punktem maksymalnej sprawności, to lepiej dać większe przełożenie. Jeśli za nim, to lepiej dać mocniejszy silnik.
Chodzi o to, że zwiększając przełożenie zwiększysz też pobierany prąd (i to silniej niż wzrost prędkości). Jeśli jesteś za punktem maksymalnej sprawności, to po prostu silnik będzie pracował w bardzo złych warunkach (mało mocy na koła, dużo na grzanie). W tej sytuacji silniejszy silnik da większe obroty i będzie pracował we właściwym miejscu charakterystyki.
Natomiast jeśli obecnie jesteś sporo przed punktem optymalnej sprawności, to możesz silnik mocniej obciążyć i "wylądujesz" w optymalnym miejscu.
Tylko skąd wiadomo gdzie jesteśmy na charakterystyce silnika?
Z tym jest problem, bo trzeba znać parametry silnika (m.in prąd maksymalnej sprawności) oraz aktualne obciążenie (w czasie jazdy - trudno zmierzyć).
Jeśli tego nie znamy, to pozostaje założenie, zgodne z intuicją _CUBE, że teraz masz optymalny silnik, więc do większego obciążenia (przełożenia) lepiej dać po prostu mocniejszy i szybszy silnik :-)

No tak tez cos mysle... Koledzy zmienili przełożenia aby na nakladkach w drifcie blaszaki sie lepiej dokrecaly,reszta nas podaza za nimi zeby na oponach roznic za duzych nie bylo. Choc nie jestem przekonany ze w drifcie przelozenia pomoga...
A jaki silnik wlożyć tak spokojnie zeby pakiety (3-4Ah)nie konczyly sie po 10min? 17x2, 17x4? Czy może 12x2 lub 11x1 tylko mniej spust wciskać? Czy może jakieś 20T?

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 14, 2007 10:59 am 

Patrz na ilość zwojów, a nie na ilość drutów - to ma marginalne znaczenie.
Bez eksperymentów się nie dowiesz. Musiałbyś wiedzieć jak rosną opory pojazdu przy wzroście prędkości (tego chyba nawet nie wie producent auta)
Jeśli mnie pamięc nie zawodzi opory toczenia rosną zasadniczo w w drugiej potędze prędkości, a opory powietrza w trzeciej :). Ale jak będzie dla całego auta? Chodzi o to, ze jeśli zwiększysz prędkość np. 2x to opory wzrosną np. 4x, czyli musisz z pakietu wziąć 4x więcej mocy, czyli prądu starczy na 4x krótszą jazdę.
Mam nadzieję, że oczywiste jest że przed zmianą przełożeń czy silników
trzeba zadbac o zmniejszenie oporów, czyli np. łożyska zamiast panewek itp. Kolega wstawił do zdezelowanego auta na panewkach silnik Orion po zbóju zamiast blaszaka i... Poza gorącym pakietem i silnikiem, oraz błyskawicznie siadającym pakietem niewiele zyskał na prędkości.

Ogólnie lepiej dobrać silnik tak, żeby jeździć na pełnym gazie (pod warunkiem, że odpowiada to optymalnemu obciążeniu silnika).
jazda z mniejszym gazem na zbyt mocnym silniku oznacza mniejszą sprawność (spójrz na charakterystyki sprawności silnika).

To niestety wciąż teoria, a nie konkretne wskazanie XYZ zwojów albo jeszcze lepiej silnik XYZ, ale bez podstawowych informacji pozostają nam eksperymenty i praktyczne doświadczenie osób, które już spróbowały konkretny silnik w konkretnym modelu.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 14, 2007 11:06 am 

najlepiej jakas slabsza bezszczotke.
Dla przykladu bawiąc sie w "ślizganie" na samych felgach na novaku gtb 5.5 i gp 3300 jezdzilem ponad 20 min.

Pozdrawiam !

Wojtek Forysiak

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 14, 2007 12:42 pm 

Wojciech Forysiak napisał(a):
Dla przykladu bawiąc sie w "ślizganie" na samych felgach na novaku gtb 5.5 i gp 3300 jezdzilem ponad 20 min.

Pozdrawiam !

jakie przełożenie końcowe mialeś ??

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 14, 2007 12:58 pm 

Bezszczotka owszem, szczególnie do driftingu. Po prostu jest dużo "twardsza" od szczotkowego, czyli jak dodajesz gazu to koła błyskawicznie zwiększają prędkość zrywając przyczepność do podłoża.
W swoim Twin daggerze dałem bezszczotkę (napęd tylko na tylną oś), efekt - nie daje się jeździć, auto wpada w poślizg, kręci bączki i jest niesterowne, nawet przy ustawieniu gazu na "soft". Na polnych drogach zrywa przyczepność nawet jak już jedziesz szybko i lekko dodasz gazu. A wsadziłem "tylko" 380-kę :).

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 14, 2007 2:42 pm 

Michał Bugajski napisał(a):

Pozdrawiam !

wiesz tego ci nie powiem bo nie wiem jaką mam odbierającą zebatke :roll: moge powiedziec ze wew przelozenie 2.5:1 atak 17 (auto b4)
Mam nadzieje ze chociaz troche pomoglem:)

Pozdrawiam

Wojtek Forysiak

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 14, 2007 6:41 pm 

Michał Bugajski napisał(a):

Pozdrawiam !

wiesz tego ci nie powiem bo nie wiem jaką mam odbierającą zebatke :roll: moge powiedziec ze wew przelozenie 2.5:1 atak 17 (auto b4)
Mam nadzieje ze chociaz troche pomoglem:)

Pozdrawiam

czyli pewnie w graniacach 10-13:1