Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr maja 13, 2026 5:55 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt gru 02, 2005 1:51 pm 

A jak smarować taki silnik? I czym?

Pozwoliłem sobie założyć nowy temat. Krzysiek

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 17, 2006 1:19 pm 

Pytanie bardzo długo już pozostaje bez odpowiedzi, więc chciałbym poprosic doświadczonych modelarzy, czy moglibyście jeszcze raz nam początkujacym wyłuszczyć jak dbac o silnik (zwłaszcza niezrozbieralny)?

Wiem, że temat był juz poruszany na tym i innych forach wiele razy ale po lekturze tego wszystkiego żadna spójna koncepcja sie nie wyłania. :?

Mamy więc:

1) spray do czyszczenia silnika, taki jak np. ten.
a) Niestety nie udało mi sie znaleźć czegos takiego do kupienia w Polsce, chociaz jestem pewien, że gdzieś musi być :?
b) Co konkretnie mam tym popsikac? Zaglądając do swojego Stingera przez otworki wentylacyjne widzę częśc uzwojenia, komutator i cos co go dotyka więc to pewnie będą szczotki. I mam to wszystko tak po prostu obpsikac tym sprayem?

2) Comm drops, czyli jakis magiczny olej do komutatorów, o którym dowiedziałem się, że:
a) nalezy go stosowac, żeby zwiekszyc żywotnosc komutatora
b) nie nalezy go stosować, bo potem brud lepi się do komutatora i zmniejsza jego żywotność. :?

3) Olejem (np. do maszyn do szycia) smarowac panewki lub łozyska.
Hmm, nalezy po prostu kropnąc kropelkę w te miejsca, w których wychodzi oś wirnika i czekać az wpłynie do środka?

Byłbym wdzięczny gdbyby odpowiedzi na te (i inne w tym temacie) pytania udało sie zebrac w tym wątku.

Dziekuję.

PS. Dla formalności wspomnę tez o znalezionym na forum opisie czyszczenia poprzez uruchomienie silnika zanurzonego w benzynie. Nie wątpie w skutecznośc tej metody, zwłaszcza że była to porada osoby o ogromnym doswiadczniu. Niemniej jednak ryzyko związane z ta operacją przekracza poziom ryzyka które skłonny jestem w codziennym życiu podejmować, więc pozwoliłem go sobie pominąć w powyższej wyliczance.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 17, 2006 11:51 pm 

witam
dobrym sposobem na konserwacje silnika jest czyszczeniem cieplego silnika sprerzonym powietrzem poniewaz te spreje ktore stosuje sie do silnkow uszkadzaja je w malym stopniu ale jednak niszczy sie powloka lakieru ktory jeest na zwojach co powoduje obnizenie sily silnika.

co do komutatorow to najlepiej od czasu do czasu komutator posmarowac klejem grafitowym, ktory tworzy cienka warstwe grafitu (warstwe ochronna) koszt takiego kleju wynosi ok 13 zl w sklepie elektronicznym.

a co do smarowania lorzysk i tulejek olejem do maszyn to niezadobry patent poniewaz ten olej jest lepki wes kropelke tego oleju na palec rozetrzyj go to poczujesz ak sie lekko kleja palce, najlepszym chodz drogim jest olej "capstan bearings oil" jest to olej do panewek precyzyjnych (jezeli ktos by chcial foto tego oleju moge zrobic)
brod lub kusz wypiera na zewnatrz czyli zero zbednych tarc, pozatym jest idealny do docierania panewek i lozysk.

jezeli ktos uwaza ze jestem w bledzie prosze pisac!
pozdro

Tytuł:
PostNapisane: So lut 18, 2006 10:25 am 

Komutatora nie radzę smarować takimi wynalazkami. Wystarczająco dużo grafitu i innego "śmiecia" tworzy się ze szczotek. Jeżeli ten materiał wejdzie w szczeliny komutatora to go pozwiera. Komutator ma być czysty. Między innymi po to jest ta podkładka z materiału izolacyjnego nałożona oś od strony komutatora. Ma ona większą średnicę niż komutator. Ma to zabezpieczyć komutator przed olejem, smarem i innym " śmieciem" od strony łożyska. Siła odśrodkowa wyrzuca to wszystko na zewnątrz,

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 11:28 pm 

Bonawentura, masz niewatpliwie racje, ale jesli po kazdym biegu rozbierzesz silnik i wyczyscisz, a po kazdym 2-3 biegu jeszcze comma przetoczysz, to uzywanie comm dropa nabiera innego wymiaru, co nie ?

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 28, 2006 8:43 am 

JarekC napisał(a):
PS. Dla formalności wspomnę tez o znalezionym na forum opisie czyszczenia poprzez uruchomienie silnika zanurzonego w benzynie. Nie wątpie w skutecznośc tej metody, zwłaszcza że była to porada osoby o ogromnym doswiadczniu. Niemniej jednak ryzyko związane z ta operacją przekracza poziom ryzyka które skłonny jestem w codziennym życiu podejmować, więc pozwoliłem go sobie pominąć w powyższej wyliczance.

No szczerze mówiąc czytając to pierwszy raz uśmiałem się.

Ale potem przyszła reflekcja. Przecież tam gdzie może wystąpić iskra nie ma powietrza, więc szansa na zapłon zerowa.

Ale pomysł egzotyczny.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 11:28 am 

JarekC napisał(a):
Pytanie bardzo długo już pozostaje bez odpowiedzi, więc chciałbym poprosic doświadczonych modelarzy, czy moglibyście jeszcze raz nam początkujacym wyłuszczyć jak dbac o silnik (zwłaszcza niezrozbieralny)?

Czy jestem doswiadczonym modelarzem? Innym oceniac. Zdarzylo mi sie kilka razy rozebrac i wyczyscic silnik. Moje wskazowki co do silnikow nierozbieralnych:

1. Wyczysc dokladnie silnik "mechanicznie". Pedzel, sprezone powietrze, kompresor.

2. Przeplucz go porzadnie zwykla woda, najlepiej strumieniem pod cisnieniem. Po plukaniu nie pozwol mu zardzewiec.

3. Wloz tak wyczyszczony silnik do wody destylowanej. Podlacz mu na krotko napiecie 3-5V. Moze sie okazac konieczna zmiana wody na czysta.

4. Przeplucz tak wyczyszczony silnik denaturatem.

5. Nasmaruj komutator jesli masz odpowiedni srodek. Istnieje kilka rodzajow drops'ow. Niektore tylko przeznaczone do docierania silnikow, inne tylko dla silnikow rozbieralnych. Sa rowniez dla silnikow nierozbieralnych.Sprawdz grubosc szczotek i ich poprawnosc docisku do komutatora.

6. Nasmaruj panewki. Istnieja specjalne smary. Wykorzystaj sile grawitacji do penetracji przestrzeni miedzy osia i panewka. Ja aktualnie uzywam oleju do maszyn do szycia (nie narzekam, tymze olejem udalo mi sie rowniez reanimowac kilka komputerowych wiatraczkow). Podobno bardzo dobrze w przypadku panewek sprawdza sie olej rycynowy. Ja przy nastepnym czyszczeniu silnika bede wyprobowywal suchy smar - teflon w spray'u. Wynikami obserwacji nie omieszkam sie podzielic.

7. Tak wyczyszczony i nasmarowany silnik podlacz przed wlozeniem do modelu na krotko do nizszego niz 7,2 V napiecia (ja uzywam przerobionego zasilacza komputerowego). Olej i dropsy musza sie ladnie rozprowadzic.

8. Po zalozeniu silnika do modelu po kazdej jezdzie przedmuchaj silnik sprezonym powietrzem. Co jakis czas (zalezny od wlasnego widzimisie, doswiadczenia i potrzeb) zakrop drops'ami komutator i nasmaruj dostepna panewke bez wyciagania silnika z modelu. Silnik dokladnie czysc (wg przedstawionego schematu) co okolo 15-20 wyladowanych pakietow (zaleznie od ich pojemnosci).

Przeprowadz prosty "eksperyment". Podlacz brudny silnik bez obciazenia do naladowanego pakietu z posrednictwem amperomierza (multimierza) i odczytaj wynik pomiaru. Po wyczyszczeniu go zrob to samo. Nastapi ciekawa zmiana. P=U*I

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 2:02 pm 

Kup od Jacka Starosteckiego zmywacz, wtedy w 10 sekund zrobisz wszystkie punkty 1-4, wlacznie z suszeniem.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 28, 2006 12:25 pm 

a co to za zmywacz?

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 28, 2006 1:03 pm 

Witam ,wspomniano tu o zmywaczu którym posługujemy sie na zawodach , jest rewelacyjny pod wieloma względami.

Czyści , wypłukuje , odtłuszcza, nie powoduje uszkodzenia silnika typu rozpuszczania izolacji zwoi jak też plastiku.Jest w opakowaniach ciśnieniowych więc świetnie nadaje sie do czszczenia nie tylko silnika.Można nim czyścić również łożyska po uprzednim rozebraniu ich , od chłopaków z 18-stek wiem że czyszczą nim oponki z mikrogumy po płynie zwiększającym trakcje, a w spalinkach myje praktycznie wszystko:-) potem tylko silnik trzeba zakonserwować :-)

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 28, 2006 1:19 pm 

Mozna poprosic o nazwe i producenta?

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 28, 2006 1:26 pm 

podaje link do produktu : http://www.data.com.pl/produkty/tectane.html

produkt pierwszy od góry - zmywacz do hamulców

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 28, 2006 2:30 pm 

a czy takie cos wystarczy:
http://www.rojna.pl/index.php?d=produkt&id=1493
co prawda to jest do mycia silnikow ale......

x2 crt

Kupie Jammin x2 crt w dobrej cenie, samo podwozie.
GG: 4743873

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 28, 2006 2:33 pm 

Jacku a podałbyś jeszcz cenę?

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 28, 2006 2:58 pm 

Koszt jednego spraja to 14zł za 600ml

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona