Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 06, 2026 4:08 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 14, 2006 3:32 pm 

tak ESC i motor :)

P.S. silnik już namierzyłem

Robert

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 14, 2006 3:47 pm 

dobra to ja juz podziekuje, za duzo niewiadomych, juz mi sie odechcialo miec bez szczotkowca, zaczekam az przyjdzie juz zamowiony regiel i silniczek, oczywiscie szczotkowy, a o temacie bede pamietal tylko pod zwgledem wiedzy, nie dlatego ze chce kupic.Lepiej odlozyc i kupic revo.

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi, duzo sie dowiedzialem.
Przepraszam za "mlyn"

P.S
ile taki silnik novaka ma obrotow???

x2 crt

Kupie Jammin x2 crt w dobrej cenie, samo podwozie.
GG: 4743873

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 19, 2006 8:39 am 

To zależy, silniki bezszczotkowe i w tym tkwi ich urok mają ograniczenie w oddawanej mocy nie w obrotach. Zaś obroty są prawie liniowo zależne
od napięcia i określone współczynnikiem Kv (obroty na Volt). Czyli dasz wyższe napięcie masz więcej obrotów.

Niestety Novak przestał podawać dwa podstawowe parametry swoich silników Kv oraz Kt (to jest zależność momentu obrotowego od pobieranego prądu) tłumacząc to pokrętnie. Moim zdaniem nie są w stanie dogonić konkurencji w temacie 3F i chcą to ukryć.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 21, 2006 12:27 pm 

pozatym czytałem że zestawy novak SS5800 co 3 to bubel, problemy z regulatorami są i przegrzewaniem sie.

MALOWANIE KAROSERII AEROGRAFEM!

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 22, 2006 4:52 pm 

Witam

Czy może ktos doświadczony doradzić gdzie dostane regulator 3F pasujący do silnika:

Vector Brushless Modified 3-STAR55.440 rpm/ 263W

http://www.hpi.pl/sklep_rcauto/product_ ... ts_id=4834

Szukam w przystepnej cenie :P , ta na HPI.pl osadza w miejscu.
Przeznaczenie - TL01B (rozleci się czy nie?).

pozdrawiam
P

http://www.rc-wheels.info/
(stronka o Bonzer tl-01b i E-maxx)

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 22, 2006 5:56 pm 

pirzol napisał(a):
Witam

Czy może ktos doświadczony doradzić gdzie dostane regulator 3F pasujący do silnika:

Vector Brushless Modified 3-STAR55.440 rpm/ 263W

http://www.hpi.pl/sklep_rcauto/product_ ... ts_id=4834

Szukam w przystepnej cenie :P , ta na HPI.pl osadza w miejscu.
Przeznaczenie - TL01B (rozleci się czy nie?).

pozdrawiam
P

Witam,

To mi wyglada na cos podobnego do badziewia produkowanego przez Nowaka wiec prawdopodobnie jego kontroler tez bedzie pasowal.
Zeby byc 100% pewnym to jedynie kontroler producenta tego silnika sie nadaje ze wzgledu na to ze jest to silnik sensorowy.
Mozna tez sprobowac jakis kontroler bez sensorowy przeznaczony do samochodow.

Pozdrowienia,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 22, 2006 6:05 pm 

Marek Pleskacz napisał(a):
Witam,

To mi wyglada na cos podobnego do badziewia produkowanego przez Nowaka wiec prawdopodobnie jego kontroler tez bedzie pasowal.
Zeby byc 100% pewnym to jedynie kontroler producenta tego silnika sie nadaje ze wzgledu na to ze jest to silnik sensorowy.

Pozdrowienia,

Marek

Dlaczego badziewie.Jakie ma Pan przykre doświadczenia z tym silnikiem.To są silniki na których jeżdzi wielu czołowych zawodników.A tymbardziej,że EFRA dopuściła bezszczotkowce.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 22, 2006 6:19 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Witam,

Pozdrowienia,

Marek

Dlaczego badziewie.Jakie ma Pan przykre doświadczenia z tym silnikiem.To są silniki na których jeżdzi wielu czołowych zawodników.A tymbardziej,że EFRA dopuściła bezszczotkowce.

Witam,

Na tych silnikach startuja poniewaz sa to jedyne silniki BL sensorowe dopuszczone przez EFRA. Inne silniki BL bezsensorowe zostaly tak ograniczone ze praktycznie nie ma na dzisiejszym rynku silnika ktory by je spelnial dlatego zostaja jedynie te Nowaka i ich kopie z LRP.
Definicje silnika BL do przepisow ROAR napisal sam Nowak wzorujac ja na swoim silniku z dokladnoscia do typu zlacza i koloru drutu.

A ze to jest badziewie swiadczy fakt ze nikt inny ich nie stosuje jedynie ci ktorzy nie maja wyjscia ograniczeni przepisami EFRA i ROAR.

Pozddrowienia,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 22, 2006 6:56 pm 

A ze to jest badziewie swiadczy fakt ze nikt inny ich nie stosuje jedynie ci ktorzy nie maja wyjscia ograniczeni przepisami EFRA i ROAR.

Pozddrowienia,

Marek

Czyli chłopcy z podwórka...wydali osąd bo nie są ograniczeni EFRA i ROAR :?:
Miał Pan kiedyś w modelu taki silnik...?

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 22, 2006 7:05 pm 

Pozddrowienia,

Marek

Czyli chłopcy z podwórka...wydali osąd bo nie są ograniczeni EFRA i ROAR :?:
Miał Pan kiedyś w modelu taki silnik...?

Witam,

A czy Pan uwaza ze jedynymi "swiatlymi" uzytkownikami silnlkow BL sa modelarze samochodowi, ze tych innych nazywa Pan "chlopcami z podworka"?
Troche pokory by sie przydalo.
Inni w swiecie modelarskim uzywaja silnikow BL od ponad 12 lat a jedynie samochodziarze byli ograniczeni przepisami zabraniajacymi ich stosowania.

Pozdrowienia, (mimo wszystko)

Marek

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 22, 2006 7:59 pm 

Pokorny jestem jak najbardziej,ponieważ jesteśmy na stronie RC-AUTO,poruszam tylko tematy związane z samochodami(nie interesuje mnie np.fakt że ktoś takie silniki może stosować w maszynkach do golenia).Charakterystyka pracy jest w każdym przypadku inna i wydaje mi się ,że właśnie brak pokory może "dawać"wapliwe prawo oceniania silnika.
Silniki bezszczotkowe są od niedawna stosowane w samochodach,a od b.r dopuszczone do zawodów.
Dla tych z podwórka też mają same zalety (bezobsługowe,nie trzeba toczyć,wymiana łożysk jest jedynym serwisem,pobór prądu również jest mniejszy).
A silnik LRP 4 Stern z okolo 75000 obr/min i odpowiednią mocą daje "kierowcy"niesamowite wrażenia.
Osobiście nie widzę,żadnego "pomimo",a więc pozdrawiam szczerze Zaremba

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 22, 2006 9:09 pm 

Pokorny jestem jak najbardziej,ponieważ jesteśmy na stronie RC-AUTO,poruszam tylko tematy związane z samochodami(nie interesuje mnie np.fakt że ktoś takie silniki może stosować w maszynkach do golenia).Charakterystyka pracy jest w każdym przypadku inna i wydaje mi się ,że właśnie brak pokory może "dawać"wapliwe prawo oceniania silnika.
Silniki bezszczotkowe są od niedawna stosowane w samochodach,a od b.r dopuszczone do zawodów.
Dla tych z podwórka też mają same zalety (bezobsługowe,nie trzeba toczyć,wymiana łożysk jest jedynym serwisem,pobór prądu również jest mniejszy).
A silnik LRP 4 Stern z okolo 75000 obr/min i odpowiednią mocą daje "kierowcy"niesamowite wrażenia.
Osobiście nie widzę,żadnego "pomimo",a więc pozdrawiam szczerze Zaremba

Witam,

Widze ze patrzenie z gory na innych Pana nie opuscilo. :)
Pan znowu dzieli modelarzy na tych ktorzy jezdza samochodami na zawodach i tych "chlopakow z podworka" a silniki BL moga byc tylko stosowane w samochodach albo gdzies tam w golarkach.
Ja nie zamierzam Pana przekonywac do niczego tylko sugeruje zaczerpniecie do doswiadczenia innych ktorzy od 12 lat lataja, plywaja i jezdza na silnikach BL.

Pozdrowienia,

Marek

P.S. zastanawiam sie po co Panu 75000 obrotow w silniku. Moze do wibratora. Wtedy rzeczywiscie kierowca bedzie mial "niesamowite wrażenia"

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 22, 2006 10:12 pm 

Cytuj:
Ja nie zamierzam Pana przekonywac do niczego tylko sugeruje zaczerpniecie do doswiadczenia innych ktorzy od 12 lat lataja, plywaja i jezdza na silnikach BL.

wiec moze powie pan w czym sa gorsze od innych silnikow ?

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 23, 2006 12:24 am 

Patryk Raczyński napisał(a):
Cytuj:

wiec moze powie pan w czym sa gorsze od innych silnikow ?

Witam,

Prosze bardzo:

LRP VECTOR kv=6500, waga=187g, moc=255W, dlugosc=52.8mm, srednica=35.8mm - ten wspanialy legalny motor LRP lub Novak

AVEOX 27/26/1 kv=4960, waga=123g, moc=300W, dlugosc=47mm, srednica=27mm - lzejszy i mocniejszy
AVEOX 36/15/1 kv=5600, waga=196g, moc=500W, dlugosc=47mm, srednica=36mm - podobna waga i dwa razy mocniejszy
KONTRONIC FUN480 kv=5500, waga=140g, moc=300W, dlugosc=49mm, srednica=28mm - lzejszy i mocniejszy
LEHNER 1525 kv=5400, waga=135g, moc=300W, dlugosc=46mm, srednica=29mm - lzejszy i mocniejszy
LEHNER 1920 kv=5400, waga=170g, moc=320W, dlugosc=46mm, srednica=36mm - lzejszy i mocniejszy

Dalej juz mi sie nie chcialo szukac a sa jeszcze HACKER-y, NEU, MEG-i, FEIGAO i wiele innych.
Kazdy z nich przewyzsza w parametrach elektrycznych i mechanicznych produkty Novaka i LRP.
Sa albo lzejsze i mocniejsze albo przy tej samej wadze dwa razy mocniejsze.
Wiekszosc tych silnikow jest na rynku od prawie 10 lat.
Novak piszac techniczne wymogi silnika BL dla ROAR (EFRA) napisal je pod swoje silniki. Wprowadzil do przepisow rowniez wymogi ktore bez zadnego powodu (poza oczywistym) wyeliminowaly istniejace na rynku silniki a nawet calych producentow.
Bo co ma wspolnego z przydatnoscia silnika do zawodow to czy jest nawiniety jako "trojkat" czy "gwiazda"? (Lehner)
Albo co ma do rzeczy czy silnik jest latwo rozbieralny czy nie? (wiekszosc konkurencji)
Przeciez zaleta silnikow BL jest ze nie trzeba ich rozbierac.
Co ma wspolnego z przydatnoscia silnika do zawodow nastepujace wymaganie?:

It must use a six position JST ZH connector model number ZHR-6 or equivalent connector with 6 JST part number SZH-002T-PO.5 26-28 awg contacts or equivalent.
Wire sequence must be as follows:
Pin #1- Black wire-ground potential
Pin #2- Orange wire-phase C
Pin #3- White wire-phase B
Pin #4- Green wire-phase A
Pin #5- Blue wire-temp control, 10 k Thermistor referenced to ground potential
Pin #6- Red wire-+ 5.0 volts =/- 10%

Co ma wspolnego rodzaj konektora albo kolor przewodow z czymkolwiek? (Aveox)

Do przemyslenia.

Pozdrowienia,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 23, 2006 12:56 am 

i to jest fajna zgrabna odpowiedz.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona