Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 06, 2026 3:08 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 07, 2007 10:21 pm 

Tak dla potomności napiszę jak się Mamba MAX zachowuje
jeśli po włączeniu regulator odczytuje niepoprawnie pozycję neutrum gazu to jak jest za bardzo do tyłu mamba mruga czerwoną diodą, jak jest zbyt do przodu mruga zieloną. Trymer załatwia sprawę. Po korekcje regulator odgrywa melodyjkę.

Brak sygnału z odbiornika mrugają wszystkie trzy diody. Po uzyskaniu sygnału, odgrywa melodyjkę (trójton)

Nie podłączony silnik regulator rusza normalnie (tylko nie gra :) )

Gotowość do pracy sygnalizowana jest ciągłym świeceniem żółtej diody.

Brak sygnału jakiegokolwiek dźwiękowego przy zaprogramowanym regulatorze oznacza poważne kłopoty

Robert

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 07, 2007 11:48 pm 

http://youtube.com/watch?v=CDQhiFU433k

Tu jest filmik.

Pakiet oczywiście naładowany (8cel jakieś 10,75V ).

Jutro poszukam tego co napisał wrzech. Mam nadzieję, że to pomoże. Dziś już jestem za bardzo zestresowany :) Kilka miesięcy składania modelu, sprawdzania, dokupywania części i kiedy już wszystko było OK nagle taki psikus...

Błażej : ale cal ma ponad 20mm.

Dzięki za pomoc
KuBa

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 07, 2007 11:54 pm 

przeszukałem posty Wrzecha ale nie znalazłem nic co by odpowiadało Twojemu przypadkowi. Szkoda, że nieokiełznał swojej arogancji i nie podał chociaż linku to miejsca gdzie udziela złotych rad.

Filmik przedstawia dokładnie to co sobie wyobraziłem niemniej dzięki, pozwolił mi się upewnić, że sytuacja wygląda tak jak to opisałeś.

Robert

Ostatnio edytowano Cz lis 08, 2007 10:15 am przez KiT, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 07, 2007 11:59 pm 

Tu jest link:

http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.ph ... blem+mamba

Wrzechowi prawdopodobnie zdarzyło się dokładnie to co mi.

Co mnie jeszcze zastanawia to to, że wcześniej paliły się dwie diody mocno a teraz palą się wszystkie trzy ale bardzo słabo jak na filmiku.

Jutro dokładnie przeczytam posty.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 08, 2007 12:14 am 

Rozładuj trochę pakiet i spróbuj. Zielona i czerwona dioda świecąca się ciągłym światłem na dzień dobry oznacza over voltage na BEC.
Jest to dziwne na 8 celach ale sprawdź czy masz to samo na 6 dobrze?

Odpytam na rcz może coś powiedzą...

Zadali kilka pytań:
- czy próbowałeś procedury kalibracji (właczenie regulatora z naciśniętym max spustem gazu)? Jakie diody się wtedy zapalają?

- jakie diody się świeciły jak podłączasz do USB?

ten port USB jest sprawny działają na nim inne urządzenia?

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 08, 2007 9:50 am 

Może jeszcze nie wszyscy wiedzą, ale google ma bardzo fajny mechanizm przeliczania "egzotycznych" jednostek, choć trzeba go zapytać po angielsku, np:

"12 inch in mm"
"54 mph in km/h"
"4oz in ml"
"1.5 ounces in grams"

(to a propos długości cala)

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 08, 2007 10:19 am 

KiT napisał(a):
przeszukałem posty Wrzecha ale nie znalazłem nic co by odpowiadało Twojemu przypadkowi. Szkoda, że okiełznał swojej arogancji i nie podał chociaż linku to miejsca gdzie udziela złotych rad.

A tu co? Problem z wyrazaniem uczuc?
Przestan klamac. Niczego nie przeszukales. Jakbys przeszukal to bys znalazl link ktory podal kolega nizej.

CUBE_, dokladnie to samo co u mnie, z ta roznica ze u mnie padlo polaczenie przy update fw a u ciebie przy update settings :) Utrata polaczenia przy aktualizacjach prawie zawsze oznacza klopoty. Na RCZ znalazlem tez bodajze 2 tematy z podobnym problemem, tylko zapomnialem podac linkow w tamtym temacie a teraz to juz nie pamietam gdzie sie one znajdywaly.
Zacznij rozwiazywac problem przez update fw. ESC i tak jest juz martwy ("psychicznie" :) ) a update to jedyna deska ratunku.

E Maxx BL
galeria modeli, modów i czesci

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 08, 2007 10:31 am 

Wrzech,
Przeszukałem i nigdzie nie było przypadku trzy diody świecą światłem ciągłym. Powyższy twój post tylko umacnia tezę o arogancji (sprawdź definicję słów "arogancja" oraz "uczucia").

Cube,
Tak czy inaczej najgorszym wariantem jest skorzystanie, jak wszytko inne zawiedzie z serwisu CC. Jak uznają że koszt naprawy jest po ich stronie to tylko koszty przesyłki pokrywasz, jeśli po Twojej to z tego co pamiętam jest opcja wymiany z dowolnego powodu za ok. $50.

Próbować możesz różnych rzeczy gorzej już nie będzie.

EDIT: na RCZ też sugerują przeprogramować firmware.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 08, 2007 4:14 pm 

KiT napisał(a):

Zadali kilka pytań:
- czy próbowałeś procedury kalibracji (właczenie regulatora z naciśniętym max spustem gazu)? Jakie diody się wtedy zapalają?

- jakie diody się świeciły jak podłączasz do USB?

ten port USB jest sprawny działają na nim inne urządzenia?

Tak jak napisałem: Po włączeniu regla palą się trzy, po podłączeniu usb palą się trzy, tzn tlą się. Teraz nawet program nie wykrywa mamby czy jest wyłączona czy włączona. Ani nowa wersja ani stara nie widzi. Pierwsza była stara. Sprawdzałem to już na trzecim komputerze. W kompie nie ma żadnych konfliktów itp. Dziwne, że jeszcze wczoraj podłączałem regiel i widziały go programy...

Acha, wcześniej jak podłączyłem paliły się dwie tak jak już napisałem zielona i czerwona światłem ciągłym. Jak odłączyłem tak samo. Teraz jakaś kaszana się zrobiła.

Włąśnie coś mi się przypomniało. Za pierwszym razem podłączyłem chyba usb na podłączonych 8 celach...

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 08, 2007 8:45 pm 

KiT napisał(a):
Wrzech,
Przeszukałem i nigdzie nie było przypadku trzy diody świecą światłem ciągłym. Powyższy twój post tylko umacnia tezę o arogancji (sprawdź definicję słów "arogancja" oraz "uczucia").

A o dedukcji slyszales kiedys? CUBE_ ma uwalony regulator. Bedzie szukal jakiejkolwiek pomocy, wskazowki, czegokolwiek co dotyczy uwalonych regulatorow; pokazalem mu miejsce gdzie moze cokolwiek znalezc, jako ze chlopak wydal sporo pieniedzy na zestaw to, jestem pewien, ze prioryteten jest u niego przywrocenie jego sprawnosci. Nie mialem wczoraj czasu na szukanie w swoich postach ale Cube_ mial i znalazl to o czym pisalem. Na pewno dalo mu to jakas nadzieje na naprawe regla. Nie bylem arogancki a ty masz z tym problem, a jako ze jestes dla mnie malo istotny to /me ignoruje cie :)

E Maxx BL

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 08, 2007 9:18 pm 

Panowie, proszę się nie kłócić. Jak już to w dziale Hydepark albo na jakimś parkingu marketu :wink:

Nie wiem jak wam ale mi się ten radiocontrolzone cholernie wolno ładuje.
Spędziłem ponad 3 godziny i nie znalazłem niczego konkretnego.

Wrzech: pamiętasz może gdzie pisali o tym problemie?

Może tu: http://www.radiocontrolzone.com/forumdisplay.php?f=335

"Mamba Max Factory Answers Thread" by Shawn Palmer?

Trochę tu jest do przeglądania i nie wiem czy warto? A może bezpośrednio do niego napiszę tylko jak ja mu to wszystko wytłumaczę, że wczoraj popołudniu działało a dziś juz nic nie działa ? :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 08, 2007 9:30 pm 

CUBE_ dzisiaj jeszcze zerkne na rcz, takze dam ci znac. W tym temacie, ktorego naglowek zacytowales, znajdziesz mnostwo przydatnych informacji nt calego zestawu mamby. Warto poczytac, choc nie zawsze jest to latwe.

EDIT:
Na szybko znalazlem:
http://forums.radiocontrolzone.com/arch ... 29189.html
A tutaj tez cos slychac:
http://www.rctech.net/forum/showthread. ... 426&page=6

Zobacz, moze ci to cos pomoze.

EDIT2:
Joe Ford
Tech Apprentice
ta osoba moze ci pomoc. Z tego co widze to jakas osoba z CC dzialajaca na forum http://www.rctech.net/forum/

E Maxx BL

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 09, 2007 7:58 am 

Shawn Palmer nie pracuje już dla CC. Napisałem w tym wątku o tej awarii i dałem link do filmu jaki nakręciłeś. Niestety sugerują przeprogramowanie regulatora a to jak sam twierdzisz nie jest możliwe i przeprowadziłeś próby na kilku komuterach co wyklucza konflikt oprogramownia. Tak jak pisałem kilka wiadomości wcześniej pozostaje kontakt z serwisem CC.

Obstawiam, że regulator masz już po gwarancji czyli wg. poniższych warunków koszt naprawy to $50 plus koszt przesyłki. Myślę, że warto już pezpośrednio uderzyć tutaj:

Technical support

You may contact our world class technical support department 24/7 via e-mail, or
from 9am to 5pm Central time Monday through Friday.
E-mail: support@castlecreations.com
Phone: 913-390-6939

Your Mamba Max ESC is warranted for one (1) year from date of purchase to be
free from manufacturing and component defects. This warranty does not cover
abuse, neglect, or damage due to incorrect wiring, over voltage, or overloading.
The flat rate charge for non-warranty repair/replacement (for any reason) is
$50 for your Mamba Max ESC, and $45 for any CM36s motor.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 09, 2007 12:42 pm 

Byłem dziś u elektronika. Nie daliśmy rady tego rozwiązać. Nie jest to napewno wina oprogramowania, otworzyliśmy regulator jednak wzrokowo nic nie było widać a o jakimkolwiek lutowaniu nie ma mowy, za małe podzespoły... Czeka mnie więc wysyłka do producenta. Licząc "na gorąco" naprawa + przesyłka to koszt ok 100$. Na ebayu nowe zestawy chodzą po 190$. Zastanawia mnie czy nie lepiej kupić nowy zestaw sprzedając przy tym silnik, który mi został...

Dzięki wszystkim za pomoc :!:
Gdyby nie Wy pewnie jeszcze z miesiąc dochodziłbym co się stało.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 09, 2007 10:21 pm 

Za $190 kupisz nowy zestaw niekoniecznie z Ebay plus jak zawsze koszt wysyłki. Sprawdziłbym czy płacisz za wysyłkę w obie strony do, oraz od CC service.

Bo jeśli w jedną stronę to koszt naprawy wynosi $50 plus koszty wysyłki jakieś $20. Napisz do nich to nic nie kosztuje.

Robert

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona