Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 7:21 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 07, 2007 2:33 pm 

Co prawda nie mam zamiaru startować na międzynarodowej arenie jednak mam zamiar wystartować w paru zawodach organizowanych w Polsce, tylko właśnie chodzi mi o to czy z taką mambą mam jakie kolwiek szanse pod względem parametrów/osiągów (przyspieszenie, prędkość max) w porównaniu z novakami, krótko mowiąc nie zostawać w tyle.
Pozdrawiam

MALOWANIE KAROSERII AEROGRAFEM!

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 07, 2007 2:53 pm 

dużo zależy od zasilania i przełożeń modelu.

Zasada jest taka, że silniki o wyższym Kv generalnie mają mniejszą sprawność i większy apetyt na prąd. Czyli jeśli limitem jest wydajność zasilania (a tak jest w tym przypadku masz limitowaną ilość cel) to wydajność prądowa zasilania x sprawność daje moc mechaniczną jaką dysponujesz.

Z drugiej strony silniki z większym Kv "szybciej" wkręcają się na obroty i przy wyższych przełożeniach gwarantują lepsze przyspieszenie.

Z lektury bezpośrednich potyczek zbliżonych konstrukcji on-road gdzie scigały się Novaki i Mamby zapamiętałem następujące doniesienia:

- długie dystanse lub długie proste, Novaki przegrywały, wyścigi 4h, 12h Novaki przegrywały i notowały przegrzanie regulatora;

Krótkie tory i wykładziny, nikt nie używał Mamb bo przepisy blokują ich dostęp do zawodów.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 07, 2007 3:43 pm 

Robert Lubina napisał(a):
Co prawda nie mam zamiaru startować na międzynarodowej arenie jednak mam zamiar wystartować w paru zawodach organizowanych w Polsce, tylko właśnie chodzi mi o to czy z taką mambą mam jakie kolwiek szanse pod względem parametrów/osiągów (przyspieszenie, prędkość max) w porównaniu z novakami, krótko mowiąc nie zostawać w tyle.

Czy naprawdę uważasz, że na kilku pierwszych zawodach masz szansę "ścigać" się z zawodnikami, którzy nierzadko mają i 10 lat startów za sobą. Moim zdaniem bez względu na to co założysz to i tak będzie wyglądało to podobnie do testu jaki przeprowadzili niemieccy dziennikarze na torze Nurburgring. Kierowca wyścigowy jechał Mercedesem A150, a kierowca z ulicy Porsche 911 (wersji nie pamiętam, niewykluczone, że GT2). Różnica wynosiła ponad 30% na niekorzyść Porsche.
Z mojego doświadczenia wynika, że gdy model jest za szybki osiąga się znacznie gorsze wyniki niż gdy model jest za wolny. Tak na wszelki wypadek dodam, że zawodnik, który ostatnimi czasy najczęściej w Polsce zwycięża (przynajmniej w elektrykach) twierdzi, że obecne modele są dla niego za szybkie.
Nie bez znaczenia jest oczywiście samopoczucie, ale jeśli chodzi o ściganie to nie ma znaczenia jaką konfigurację wybierzesz.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 07, 2007 4:00 pm 

Rozmawiałem z kolegą starującym w modified i stwierdził, że ograniczenie Novaka do 70% pozwala mu jeździć a nie rozbijać się.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 07, 2007 4:05 pm 

Tomek Massalski napisał(a):
Czy naprawdę uważasz, że na kilku pierwszych zawodach masz szansę "ścigać" się z zawodnikami, którzy nierzadko mają i 10 lat startów za sobą. Moim zdaniem bez względu na to co założysz to i tak będzie wyglądało to podobnie do testu jaki przeprowadzili niemieccy dziennikarze na torze Nurburgring. Kierowca wyścigowy jechał Mercedesem A150, a kierowca z ulicy Porsche 911 (wersji nie pamiętam, niewykluczone, że GT2). Różnica wynosiła ponad 30% na niekorzyść Porsche.
Z mojego doświadczenia wynika, że gdy model jest za szybki osiąga się znacznie gorsze wyniki niż gdy model jest za wolny. Tak na wszelki wypadek dodam, że zawodnik, który ostatnimi czasy najczęściej w Polsce zwycięża (przynajmniej w elektrykach) twierdzi, że obecne modele są dla niego za szybkie.
Nie bez znaczenia jest oczywiście samopoczucie, ale jeśli chodzi o ściganie to nie ma znaczenia jaką konfigurację wybierzesz.

Robert ma juz doświadczenie w zawodach off road z tego co wiem to w on roadach tez juz startowal troche . Druga sprawa to jak juz kupować to lepszy sprzet tymbardziej ze roznica cenowa jest niewielka

Pozdrawiam

Wojtek Forysiak

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 07, 2007 4:46 pm 

Wojciech Forysiak napisał(a):
Druga sprawa to jak juz kupować to lepszy sprzet tymbardziej ze roznica cenowa jest niewielka

Co prawda to prawda.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 07, 2007 5:32 pm 

KiT napisał(a):
...Z drugiej strony silniki z większym Kv "szybciej" wkręcają się na obroty i przy wyższych przełożeniach gwarantują lepsze przyspieszenie....

Nie zgodzilbym sie z tym stwierdzeniem.
Z dwoch silnikow o tych samych wirnikach a rozniacych sie jedynie Kv, silnik o mniejszym Kv wkreci sie do swoich maksymalnych obrotow szybciej. Tak wiec przy odpowiednio dobranych przelozeniach (dajacych ta sama predkosc max modelu) silnik o mniejszym Kv osiagnie predkosc max modelu w krotszym czasie.

Silniki o wysokim Kv wprowadzaja jeszcze jeden problem.
Im wyzsze obroty silnika tym wiekszy wplyw sil zyroskopowych na stabilnosc modelu na torze.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 07, 2007 7:30 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
Rozmawiałem z kolegą starującym w modified i stwierdził, że ograniczenie Novaka do 70% pozwala mu jeździć a nie rozbijać się.

może na dywanie... ja miałem okazję jeździć na Novaku 4,5 na torze asfaltowym w Kłodzku. ledwie parę minut - może z 15 kółek i mimo, że nie jestem jakimś tam "pro" to nie miałem problemu z jazdą na full palnik, a oprócz Kłodzka mamy jeszcze Rudę....

kiedy ja jeździłem był wieczór, więc tor nie był zbyt gorący i mi się regulator nie wyłączył, jednak właścicielowi modelu wyłączał się parokrotnie w eliminacjach i finałach...

Marek Pleskacz napisał(a):
Im wyzsze obroty silnika tym wiekszy wplyw sil zyroskopowych na stabilnosc modelu na torze.

tym bym się nie przejmował - przecież żyroskopy są zabronine... :lol:

(dla niewtajemniczonych - to był żart)

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 07, 2007 10:37 pm 

Rafał, oczywiście mowiłem o dywanie.

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 08, 2007 10:19 pm 

Marek Pleskacz napisał(a):
KiT napisał(a):
...Z drugiej strony silniki z większym Kv "szybciej" wkręcają się na obroty i przy wyższych przełożeniach gwarantują lepsze przyspieszenie....

Nie zgodzilbym sie z tym stwierdzeniem.

Też się nie zgadzałem dopóki nie sprawdziłem dwóch bezszczotek.
Nie wykluczam różnic w szczelinach magnetycznych, nie bawiłem się w ich rozbieranie.

Czasami teoria swoje a prakyka swoje. I dlatego większość jeździ na dywanach Kv>7000 a nie na Kv<5000. Choć stosowanie Kv>10000 uznaję za marnotrawienie mocy z akumulatorów.

Co do efektu żyroskopowego to potrafi przeszkadzać.

Robert

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2