Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 15, 2026 12:23 pm

Autor
PostNapisane: Pt sie 22, 2008 11:55 am 

Witam,

Od jakiegos czasu poszukuje schematow, pomyslow na rozladowywarke, wyrownywarke wszystkich cell naraz w pakiecie 7,2V Ni-Mh.

Czy ktos moze natknal sie na cos takiego w necie?
Znalazlem wiele schematow, ale one dotycza ukladow pojedynczych, niezlutowanych cel.

Najlepiej gdyby schemat spelnial zalozenia:
1) rozladowywanie wszystkich cel naraz
2) regulowany prad dla kazdej z cel z osobna.
3) dziala dla zlutowanego pakietu

Ogolnie chcialbym zrobic cos podobnego do "Trinity DYNA Pro Digital Discharger".

Z gory dziekuje za pomoc.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 22, 2008 2:59 pm 

Myślę, że schematu prędko nie znajdziesz ... Pozatym oprócz schematu będzie potrzebny "wsad" do procka, który zapewne tam siedzi. Aktualnie pracuję nad 8 kanałowym systemem pomiaru napięcia na procku Atmela wraz z dodatkową kontrolą prądu tak, żeby sobie charakterystyki zapisywać np na karcie SD w formacie CSV. Ale to cudo będzie "dopinką" do D2 lub monitorem w czasie ładowania. W Twojej sytuacji poszukałbym coś co się nazywa "aktywne obciążenie" x ilość celek. Właściwie w czasie rozładowywania nie ma dla Ciebie znaczenia czy celki będą połączone czy nie (obciążenie działać będzie niezależnie dla każdej celki w pakiecie). Inną sprawą jest "mechanika" bo jakoś nie mogę wymyśleć od pewnego czasu pewnej metody mocowania akumulatorów tak aby konstrukcja była stabilna, i dawała dobry styk z akusami. W warunkach domowych beż obrabiarek może być trudne do realizacji.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 22, 2008 8:49 pm 

Co do wsadu to sam napisze - tez robie na Atmelku - AVR.
Martwi mnie jedynie obwod. Problem w tym ze jak pakiet jest polutowany i jak chce mierzyc napiecie/prad na wszystkich celach to musze do nich wszystkich przylozyc mase - a wiec zwarcie.

Dlatego bede musial zrobic separacje galwaniczna. Jakies transformatorki, transoptory... jeszcze bede musial poczytac i poczukac.

Co do mechaniki to albo zastosuje krokodylki, albo jakas tacke z eBay:-) Mozna znalezc cos za niewielka kase.

Tytuł:
PostNapisane: So sie 23, 2008 1:09 pm 

Narazie się nie zastanawiałem nad metodyką pomiaru ale chyba użyję wzmacniaczy operacyjnych (Wzmacniacz odejmujący) i wtedy będę się odnosił do jednej wspólnej masy. Nie lubie analogówki więc pewnie zapodam pytanie koledze z pracy a on nabazgra mi gotowe rozwiązanie. Jeśli chodzi o mocowanie to myślałem o czymś takim jak mocowanie w D2 ale jest trudne do realizacji w warunkach domowych.

UPDATE:
Wzmacniacz operacyjny w konfiguracji odejmującego świetnie sprawdza sie w celu pomiaru i do tego nie ma potrzeby odizolowania mas układu. Przetestowałem na symulatorze i na płytce - działa - ważne tylko aby kupić rezystory z tolerancją odpowiadającą oczekiwanej dokładności

Tytuł:
PostNapisane: N sie 24, 2008 1:29 pm 

Dobry pomysl z tymi wzmacniaczmi. To rozwiazuje problem pomiarow.

Natomiat pozostaje problem obciazenia. Planowalem zrobic regulowanie obciazenie na tranzyftorach MOS. Czy masz moze jakis pomysl jak rozwiazac wysterowanie bramek?

Chcialbym wszystko zeby bylo zasilane z 5V, a jak da rade to z pakietu.

Tytuł:
PostNapisane: N sie 24, 2008 4:05 pm 

Obciążenia jeszcze nie ćwiczyłem ale też myślałem o tranzystorach MOSFET. Sterowanie bramek może z PWM?? Kiedyś robiłem i działało fajnie można regulować prąd ale trzeba też ciepło odprowadzić. Co do zasilania z pakietu to taka sytuacja może przekłamywać wyniki rozładowania i musiałbyś pilnować tak, żeby jak pakiet zakończy faze rozładowywania ogniw odłączyć też resztę układu. A co do wzmacniaczy to polecam wzmacniacze OP07 - chyba, że masz jakieś własne doświadczenia z bardziej precyzyjnymi do pomiarów. Rezystory najlepiej z tolerancją 1% lub mniej - chociaż zauważyłem, że dryft temperaturowy SMD jest mniejszy, niż w przewlekanych więc można by w razie braku "laku" dać i większą tolerancję. Aby jeszcze zminimalizować błąd i mieć możliwość korekty wskazań polecam dołożenie potencjometru do "doregulowania"

Tytuł:
PostNapisane: N sie 24, 2008 4:54 pm 

PWM mialem na mysli, ale chodiz mi o odniesienie do masy.
1 cele jeszcze wysteruje , druga moze tez, ale im wyzej tym napiecie Vgs bedzie mniejsze.

Planowalem zamknac kazda cele w obwodzie z tranzystorem i rezytorem. Ale jak wysterowac bramki? Czyzby bez 12V sie nie obeszlo? Moze jakis podwajasz napiecia?

Co do wzmacniaczy to szcze mowiac nie mam jeszcze zagnego doswiadczenia... poza tym ze studiow;-)
Narazie bralem pod uwage tylko LM358, ale poczytam tez o OP07.

EDIT:
Ten OP07 widze ze glownie na +-15V smiga. Nie moglem znalezc specyfikacji na 5V. Ty go uzywasz przy 5V?

Tytuł:
PostNapisane: N sie 24, 2008 7:02 pm 

Jeśli już potrzebujesz 12V to zawsze można układ zasilić z 12V do cyfrówki zrobić stabilizator a resztę przez np ULN2803 sterować. Nie pamiętam jak z MOSFET'ami ale z tego co mi się wydaje to chyba uda Ci się wysterować z 5V PWM'em a tranzystorem zamkniesz każdą z cel więc napięcie na D-S będziesz miał max 1,5-1,8V.( trzeba będzie radiator dobrze policzyć ) Teraz nie bardzo mam pomysł jak będzie dokładnie wyglądało wysterowanie bramki ale postaram się na jutro coś naszkrobać (nie gwarantuję, że z sukcesem).

OP07:

Ultralow Offset Voltage
Wide Input Voltage Range: +/-14 V
Wide Supply Voltage Range: 3 V to 18 V

Więc powinien się nadać

Tytuł:
PostNapisane: N sie 24, 2008 9:08 pm 

Jak juz mam 12V w ukladzie to bramki MOSow mozna spokojnie wysterowac przez polarny tranzystor wpiety miedzy 12V a mase z rezystorem i bramka MOS w emiterze. PWM bedzie na bazie.

Szkic tutaj:
http://www.student.dtu.dk/~s053985/pliki/skanuj0012.jpg

W takim ukladzie chyba bedzie wszystko dzialalo.
Jeden problem... do obliczenia pradu na danej celi potrzebne jest napiecie na poprzednich celach. To by bylo rozwiazane softwareowo. Tylko czy te kilka mili/mikro sekund nie bedzie w stanie skopac pomiarow?
Myslisz ze to kiepskie rozwiazanie? Powinien tam byc kolejny wzmacniacz odejmujacy?

Moze masz pomysl na inny uklad mierzenia?

A tak wogole to skad sie u Ciebie wzielo 1,5-1,8 Vds? miales na mysli moze Vgs?
Szacuje ze spadek na rezystorze bedzie max 0,5V przy 5A, wiec na tranzystorze powinno byc od okolo 0,4 do 1,4V.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 25, 2008 4:19 pm 

Witam,
Wydaje mi się, że takie rozwiązanie da rade ale przyznaję się, że nie miałem zbyt wiele czasu na ogarnięcie schematu. Myślę, że jeśli dobrze policzysz w sofcie to różnica czasowa niewiele wniesie do dokładności. W czym piszesz softa do AVR ?

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 25, 2008 8:36 pm 

Pisze w C, w AVR Studio 4.14.

Co do softwareowego rozwiazania to sie okaze. Najwyzej doloze potem dodatkowe wzmacniacze. Ale z ukladem bede musial poczekac ze 2 tygodnie.
Takze chyba najpierw porobie obliczenia.