Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 26, 2026 12:24 pm

Autor
PostNapisane: Pt maja 02, 2008 12:58 pm 

Witam!
Kupiłem ładowarke jak w temacie i mam do tego pakiet GP NIMH 3300 7,2V. Wprawdzie instrukcja jest po angielsku ale z tego co kumam to po naładowaniu pakietu, ładowarka powinna się zachowywać inaczej niż się zachowuje. Włączam ładowarkę do sieci i w trybie stand by lampka czerwona i niebieska miga sobie w jakichś tam odstepach. Podłączam pakiet, prąd na 0,5A i Delta Peak na 10 (sprawdzałem też na 5 i jest to samo). Są dwa przyciski - jeden do NIMH/NICD a drugi do Li-PO więc wciskam raz NIMH i wtedy zapala się czerwona i zaczyna proces ładowania. Według instrukcji jak pakiet zostanie naładowany to czerwona lampka powinna zaczać mrugać w odstępach 0,5 sekudny i w tym samym czasie przez ok 15 sekund powinien być sygnał dzwiękowy co ma informować o naładowaniu. U mnie jest inaczej i sygnał dzwiękowy nie ustaje a zamiast mrugającej czerwonej diody migają mi obie 4 razy w krótkich odstępach, potem chwila przerwy i znowy 4 razy i tak w kółko...

W instrukcji są opisane jakieś błedy i w rubryce LED przy pozycji 4x jest błąd - Incorrect cell count selected. Nie wiem czy te błędy dotyczą tego mrugania na końcu ale coś chyba jest nie tak.

Ma ktoś taką ładowarkę i może coś podpowiedzieć??

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 02, 2008 3:36 pm 

nie mam tej ładowarki ale jeżeli tak brzmi błąd to czy próbowałeś ustawić liczbę ogniw w pakiecie? może zapomniałeś o tym że jest taka konieczność albo przeoczyłeś podczas czytania instrukcji....

Dobra. Ściągnąłem sobie instrukcję obsługi do niej. Z tego co widzę to nie ma opcji ustawienia ilości ogniw. Błąd powinien się zapewne pojawiać jak podłączysz akumulator z większą niż obsługiwana liczbą ogniw.

Hmm....a jak długo się ładuje(i przy jakim prądzie) i jakie jest końcowe napięcie akumulatora? może masz jedno ogniwo padnięte i na początku ono ma zero volt a potem sztucznie podczas ładowania skacze do nominalnego napięcia albo go przekracza bo u mnie tak się zachowywało padnięte ogniwo...
Sprawdź miernikiem jakie są napięcia na ogniwach.
A jakbyś nie miał to kup jakiś multimetr za 20 zł bo Ci się na pewno na przyszłość przyda :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 02, 2008 4:43 pm 

Jesli chodzi o pakiet do kupiłem razem z kumplem identyczne i ładowałem również jego pakiet i na końcu jest dokładnie to samo co na moim. Żeby było zabawniej, on ma jeszcze jeden pakiet innej firmy który też był ładowany tą ładowarką i tam na końcu zachowuje się ok - tzn sygnalizuje dzwiękiem ok 15 sekund i przestaje. Na obu tych GP efekt na końcu jest taki sam czyli sygnalizacja dzwiękiem trwa dopóki nie odłącze pakietu lub nie wcisnę przycisku.

Ładowaliśmy je prądem 0,5A i wczoraj wieczorem moim standardowym TT-01 śmigałem w granicach 25 minut na maxa i akumulator jeszcze nie padł co mnie mile zaskoczyło bo spodziewałem się dużo krótszej jazdy. Mimo że tak jak pisałem akumulator nie padł to dzisiaj włączyłem go żeby doładować i na prądzie 0,5A ładował się równiutkie 3 godziny i ładowarka zaczęła sygnalizować tak jak to opisałem w pierwszym poście.

Odnośnie tej instrukcji to też mi się wydaje że te opisane błędy to bedą się pojawiały zaraz po podłączeniu pakietu do ładowarki a nie na końcu więc nie wiem co ona sygnalizuje. W sumie ładowarka jest prosta jak budowa cepa, ilości ogniw się nie ustawia więc ładuję prądem 0,5A i Delta Peak mam ustawione na 10 bo w instrukcji ta wartość jest przypisana do pakietów NIMH. Szczerze mówiąc nie wiem o co chodzi ale wydaje się że pakiet jest dobrze ładowany bo bardzo długo na nim jeździłem...

PostNapisane: Pn sty 12, 2009 4:33 pm 

Witaj i doszedłeś co i jak z tą ładowarką bo mam taką samą i takie same objawy, czyli ładuje a później pika ciągle aż do wyłączenia, nadmienie że jak włącze zaraz dalej do łądowania ten sam pakiet to jeszcze ładuje i ładuje.Pozdrawiam

Subaru Impreza 08
Audi Quattro GR.4

PostNapisane: Śr sty 14, 2009 2:50 pm 

a jakie masz napiecie pakietu po podlaczeniu i na koniec? Może za mały prąd ładowania?