Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt cze 05, 2026 4:47 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn wrz 24, 2007 11:01 am 

Witam,
mamy rozładowywarki i pajączki pozwalające rozładować każdą celę osobno i to jest ok.
mamy ładowarki do ogniw Litowo-cośtam, które, uzbrojone w balancer, pozwalają ładować każdą celę osobno.
i teraz moje dwa pytania:
- czy istnieją ładowarki pozwalające ładować oddzielnie każdą celę pakietu NiCd/NiMH?
- czy można podłączyć cele pakietu NiMH do balacera LiPo i na ładowarce włączyć ładowanie NiMH, czy balancer zadziała wyłącznie w trybie LiPo?
sorki za głupie pytania, ale tak sobie kombinuję ;)
pozdrawiam
Sławek

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 24, 2007 2:54 pm 

Wyrównywanie (balansowanie) napięcia na ogniwach NiXX nie ma żadnego sensu. Ładuje się je do wykrycia delta V, a nie osiągnięcia określonego napięcia na każdym z nich.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 24, 2007 6:30 pm 

Dziękuję za odpowiedź, ale trudno jest mi się zgodzić z tą tezą, bowiem:
- każda cela, nawet w selekcjonowanym pakiecie jest inna - jeżeli nie od razu to po kilkunastu, - dziecięciu cyklach (ma inną pojemność, rezystancję wewnętrzną, itd.),
- każda cela inaczej reaguje na ładowanie - przy "rozjechanym" pakiecie (dużych różnicach w poziomie rozładowania cel) można w czasie ładowania łatwo zauważyć, że bardziej naładowane cele szybko stają się ciepłe, podczas, gdy pozostałe - jeszcze się ładują i chłoną energię, a nie rozpraszają ją w postaci ciepła - jak się ma wtedy sumaryczne dV względem dV na każdej z cel?
- nawet tanie (względnie) ładowarki do akumulatorków rozmiaru AA oferują taką funkcję (każdy z czterech akumulatorków jest ładowany oddzielnie z odrębnym pomiarem dV) - czy to tylko zbędny (i kosztowny) bajer?
Oczywiście, zawsze można wyrównać cele przy rozładowaniu i ładować małym prądem tak, by wszystkie cele na pewno zostały naładowane "na full", ale w ten sposób wydłużamy czas, a i tak nie wiemy nic o każdej z cel pakietu... Stąd moje pytanie...
pozdrawiam i czekam na dalsze informacje
Sławek

PostNapisane: Pn wrz 24, 2007 8:09 pm 

sumpirowicz napisał(a):
i teraz moje dwa pytania:
- czy istnieją ładowarki pozwalające ładować oddzielnie każdą celę pakietu NiCd/NiMH?
- czy można podłączyć cele pakietu NiMH do balacera LiPo i na ładowarce włączyć ładowanie NiMH (...)?

1. nie widziałem, aczkolwiek zbudowanie takiej ładowarki jest wykonalne.
2. nie - ogniwo Ni-xx ma pi*drzwi 3 razy niższe napięcie, niż Li-xx i dla balancera nie istnieje.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 24, 2007 8:31 pm 

Ładowarka ładująca każde ogniwo osobno:
http://www.spintec.nl/ICC.shtml

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 24, 2007 8:46 pm 

sumpirowicz napisał(a):
ale trudno jest mi się zgodzić z tą tezą

Tu nie ma się z czym nie zgadzać.
balansowanie polega na wyrównywaniu napięć kazdego z ogniw (poprzez zmianę pradu ładowania) w ten sposób, aby napięcie każdego z ogniw było w kazdej chwili identyczne. Sam napisałes, ze ogniwa się różnią, więc ich stan naładownaia jest luźno związany z aktualnym napięciem na ogniwie. No to jak wykryjesz deltaV gdy balanser utrzymuje na każdym z ogniw takie same napięcie?

Nie odnosiłem się w ogóle do kwestii ładowania ogniw pojedyńczo (czy niezależnie). Jeśli ogniwa nie są totalnie rozjechane (wtedy kwalifikują się do recyclingu), wtedy występujące niewielkie przeładowanie nie jest dla nich szkodliwe.
Ponadto paradoksalnie efekt pamięciowy pomaga w wyrównaniu ogniw: ogniwo najsilniejsze, permanentnie nie rozładowywane do końca traci pojemność z powodu efektu pamięciowego

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 25, 2007 9:47 am 

Michał Erazmus napisał(a):

No tak... półtora tysiąca złociszów.

Zastanawiam się, Jaki jest tylko zysk ze stosowania takiej ładowarki w stosunku do kosztów? Przecież jeśli pakiet jest złożony z ogniw o podobnych pojemnościach, to rozładowują się one mniej więcej w tym samym momencie i indywidualne ładowanie nic tu nie zmieni. Jeśli ogniwa mają różne pojemności - to pakiet jest tak słaby, jak jego najsłabsze ogniwo - co więcej - silniejsze naładowanie pozostałych ogniw może sprawić, że to najsłabsze będzie zbyt głęboko rozładowywane lub nawet przepolaryzowane, co jeszcze bardziej je dobije.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 25, 2007 10:44 am 

Po pierwsze Spintec ICC wcale nie jest drogim urządzeniem jezeli policzymy to w ten sposób:
Dobra ładowarka to koszt około 700 - 800 zł
Rozładowywarka np: Muchmore CTXD2 około 600 zł
Z czego wynika że koszt jest porównywalny do ICC.
Natomiast ICC ma kilka niepodważalnych zalet:
Podczas ładowania lub rozładowywania możesz zmieniać wszystkie parametry płynnie (tylko ładowarki z poziomu cenowego podanego powyżej daja takie możliwości),
ICC ma dodatkowe wyjście ładowania standardowego czyli tak jakbyś miał dwie ładowarki.
Jednocześnie możesz ładować jeden pakiet i rozładowywać / wyrównywać drugi.
No i podstawowa zaleta to jest fakt że ICC może ładować każdą cele z osobna czego nie daje żadna standardowa ładowarka. I tu ICC spisuje sie rewelacyjnie. Jak wiadomo najsłabsze ogniwo stanowi o jakości pakietu a ICC traktuje każdą cele z osobna "wyciągając" ja w czasie ładowania do zadanego delta, czego wynikiem jest wyższe ogólne napięcie pakietu po zakończeniu ładowania wszystkich cel i optymalne władowanie pakietu. Po kilku cyklach ładowania w ICC nawet mocno podjeżdzonych pakietów widać jak na pajączku lub oczywiscie w spintecu każda z cel oddaje po równo. Uważam że ICC jest jedną z najlepszych ładowarek na rynku. Ma jeden mankament o kórym należy wspomnieć: w warunkach polowych czyli np. podczas zawodów na asfalcie kiedy jest wysoka temperatura otoczenia może sie zawiesić - zdażyło mi sie to dwa razy - dobrze że podczas treningu :) Na hali lub w domu nigdy sie to nie przydarzyło.

No team!

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 25, 2007 7:40 pm 

Dziękuję za odpowiedzi.
Ten Spintec to faktycznie prawdziwy kombajn, ale cena jest wysoka (nawet bardzo). Inna sprawa, że faktycznie - jest warta swojej ceny (w sumie to siedem ładowarek/rozładowywarek w jednej obudowie)...
pozdrawiam
Sławek

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 01, 2007 9:17 am 

Dla zastosowań niezawodniczych nie wiem czy jest sens zakupu tego urzadzenia. Przedstawiłbym inną kalkulację:
- pajączek koszt 20zł
- dobra ładowarka koszt 580zł

Co daje 600zł

Zostaje 900zł na lepsze pakiety lub więcej pakietów, lub ceramiczne łożyska, lub coś jeszcze innego.

Rozumiem, że jeśli pieniądze ani umiejętności kierowcy nie są limitem i liczy się tylko wynik, to po włożeniu odpowiednich kwot w ograniczenie strat mechanicznych w modelu, silniku 3F, selekcjonowanych pakietów to ten sprzęt może dodatkowo dać 30-40 cm przewagi na starcie.

Jednakże patrząc na zaawansowanie pytającego, przeznaczyłbym tę kwotę na zapasowe części, lepsze opony, więcej pakietów i więcej treningów, a uzyskane efekty z pewnością będą ciekawsze.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 01, 2007 10:04 am 

KiT,
na pewno masz rację :)
chcę wystartować w sezonie halowym w klasie 540, więc jestem zielony, ale się nie zrażam... Mam w tej chwili Sharka 10 - był tańszy niż 580,- zł i nie ma możliwości ustawienia dV :/ Czy warto ją zmienić na coś lepszego i jaką wobec tego ładowarkę miałeś na myśli, bo na pewno nie używanego Spintec-a ;)
pozdrawiam
Sławek

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 01, 2007 11:34 am 

Łukasz Spychalski napisał(a):
Michał Erazmus napisał(a):

No tak... półtora tysiąca złociszów.

Zatem spróbuj wersji "Spintec dla ubogich":
kupujesz dwie ładowarki do paluszków - ja mam taką starszą, kiedy standardem dla akumulatorków AA było 1600 mAh - ładowarka ta ładuje prądem 1,6 A, być może obecne ładowarki do paluszków ładują prądem 2 - 3 A (ze wzgl. na wzrost pojemności ogniw) - zatem wystarczy dolutować do blaszek na takiej ładowarce za 100 PLN (a w zasadzie - na dwóch takich ładoarkach - jeśli chcesz ładować jednocześnie 6 cel) kabelki z krokodylkami i masz już budżetowy odpowiednik Spinteca - ładowarkę, która ładuje osobno każdą celę - akumulatorki 4200 mAh naładuje w 1,5 - 2 godziny.

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 01, 2007 11:46 am 

Panie Rafale,
pomysł ciekawy, ale mam jedną obawę - w związku z tym, że ładowarki do paluszków AA wykorzystują zasilacze impulsowe - czy na pewno można je połączyć "szeregowo", bo to tego sprowadza się praca dwóch ładowarek na jednym zlutowanym pakiecie?
Jeżeli nie da się połączyć to zostanie Semi-Spintec - na cztery cele na raz :D
pozdrawiam
Sławek

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 01, 2007 3:47 pm 

sumpirowicz napisał(a):
Panie Rafale,
pomysł ciekawy, ale mam jedną obawę - w związku z tym, że ładowarki do paluszków AA wykorzystują zasilacze impulsowe - czy na pewno można je połączyć "szeregowo", bo to tego sprowadza się praca dwóch ładowarek na jednym zlutowanym pakiecie?
Jeżeli nie da się połączyć to zostanie Semi-Spintec - na cztery cele na raz :D
pozdrawiam
Sławek

Panie Sławku,

można byłoby spróbować podłączyć te dwie ładowarki do jednego zasilacza o odpowiedniej mocy - np. komputerowego - ale przyznaję - sam tego nie robiłem.

Pozdrawiam,
Rafał

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 01, 2007 3:59 pm 

Przestrzegam przed takimi kombinacjami - większość ładowarek na 4 paluszki z oddzielnym ładowaniem każdego ogniwa (Np, GP Power Bank) ma ujemne blaszki zwarte ze sobą.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona