Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 3:02 pm

Autor
PostNapisane: Wt sie 02, 2011 10:21 pm 

tak na początek kupiłem moje pierwsze autko e-revo na bezszczotce + lipo sport 7.4v 5000 carbo + łądowarkę. I właśnie o ładowarce chciałbym napisać.
Model: YUKI KARATE B6 AC/DC
Czy ma ktoś do tego instrukcję obsługi w jęz. pol. oraz czy ktoś wie jak podłączyć baterie ww na tej ładowarki.

Za każdą pomoc jestem wdzięczny.

pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr sie 03, 2011 9:54 am 

Poszukaj instrukcji od Turnigy Accucell 6 albo Imax b6 bo wygląda to na kolejny klon...

PostNapisane: Śr sie 03, 2011 10:56 pm 

ok pomogło. ale urodziło mi się nowe pytanie. w instrukcji którą znalazłem nigdzie jest napisane iloma amperami trzeba ładować baterie. Mam zakres od 0,1A-5,0A.
Czy to chodzi o czas ładowania? że im więcej A tym szybciej mi się naładuje bateria?

Jeżeli ustawiłem w ładowarce że moja bateria jest lipo itd. 7.4V i zaczynam ładować to przy ładowaniu pokazuje mi symbol (2S) to znaczy ,że mam baterie 2 ogniową?

dziękuje za każdą odpowiedź.

pozdrawiam

PS Zabawa niesamowita:)

PostNapisane: Cz sie 04, 2011 7:22 am 

Akumulatory li pol są zbudowane z cel. Każda cela ma 3,7v. 2S oznacza że masz 2 cele, co razem daje 7,4v. Symbol 3S to 3 cele 11,1v itd.
Akumulatory ładujemy przeważnie prądem "1C" co oznacza, że ogniwo o pojemności 750mAh może być ładowane prądem 0,75A, ogniwo 1000 mAh prądem 1A, ogniwo 2000 mAh prądem 2A itd... Ty masz pakiet 5000mAh więc możesz go ładować maksymalnie prądem 5A. Tu masz stronkę jak obsługiwać bezpiecznie akumulatory li pol http://rcdrift.pl/index.php?option=com_ ... i&Itemid=8

PostNapisane: Cz sie 04, 2011 8:03 pm 

ok przeczytałem i zrozumiałem... ale

w linku który przesłaliście wynika, że jak ładuje baterie mniejszym prądem to dłuższą ma żywotność. ok
czy to znaczy że jak mam baterie li pol 5000 to mogę ładować 5A. Ale czy to znaczy ,że jak będę ładował mniejszym A to dłuższa żywotność baterii będzie?
Czy to tak naprawdę nie ma znaczenia?

dzięki za pomoc.

PostNapisane: Cz sie 04, 2011 9:42 pm 

Podobno tak. Ja mam pakiet 5300mAh i zawsze ładuje 5A. Pakiet mam juz prawie rok i jakiś nie zauważyłem spadku żywotności. Im wyzszy A tym szybciej się ładuje a ja za bardzo nie lubię czekać :wink:

PostNapisane: Cz sie 04, 2011 11:47 pm 

i ta odpowiedz mi sie bardzo podoba...

dzięki za pomoc

PostNapisane: Pt sie 05, 2011 11:40 pm 

o jeszcze jedną rzecz chciałem zapytać dotyczące samych baterii.
Czy baterii lipo trzeba rozładowywać przed naładowaniem? z podanych przez was info to zrozumiałem ,że NIE.
Czy baterii w standarcie z e-revo (chyba taki symbol NIMH) to trzeba rozładować przed ponownym naładowaniem? wydaje mi się że tak.

czy dobrze odp. za swoje pyt.? hehe

Dzięki za odpowiedź

PostNapisane: So sie 06, 2011 9:55 am 

Lipoli nie rozladowywujemy przed naładowaniem. A co do nimh to już nie pamiętam (dawno nie używalem) ale ja chyba nie rozładowywałem ich przed naładowaniem.

PostNapisane: So sie 06, 2011 2:11 pm 

Gdy ci coś zostanie coś machów możesz:) a rozładowywanie jest przeważnie do formatowania pakitów ni-mh:)

PostNapisane: N sie 14, 2011 12:35 pm 

Koledzy pomóżcie,
Ładowałem sobie baterie Lipo (5000, 7,4V), jedna po drugiej. Operacja ta zajęła około 2h. W momencie ładowania pierwszej baterii (około 1h) po skończonym procesie na ekranie pojawiło się FULL i sygnał dźwiękowy. OK

W momencie ładowania drugiej baterii proces przebiegał tak samo, z małym wyjątkiem. Na wyświetlaczu pojawił napis (jeżeli dobrze pamiętam) CAL... lub coś podobnego ale nie komunikat FULL.

Nadmienię ,że ładowarka była b. gorąca. Czy podczas ładowania mogło się coś stopić, przepalić w ładowarce.
Czy Wy jak ładujecie baterie to robicie przerwy między jednym a drugim ładowaniem.

W ładowarce teraz nie działa przycisk BATT.TYPE/STOP więc nie mogę zmienić typu baterii. W momencie wyjęcia ładowarki z gniazdka odczekania całą noc po ponownym włączeniu ładowarki menu jest bez zmian czyli na bateriach które ostatnio ładowałem LIPO.

Jeśli wie ktoś z Was o co chodzi to z góry dziękuje za pomocne odpowiedzi.

pozdrawiam

PostNapisane: N sie 14, 2011 8:55 pm 

Kolego, zerknij sobie do instrukcji, mniej więcej na końcu masz komunikaty błędów. Znajdź ten który ci się wyświetlił i daj znać.

PostNapisane: N sie 14, 2011 9:19 pm 

Szkoda że dokladnie nie napisałes jaki Ci się wyświetlił komunikat. Jeśli ładowarka działa i nie pokazuje komunikatu BREAKDOWN to nie jest tak źle :wink:

PostNapisane: N sie 14, 2011 9:56 pm 

ok mój błąd przepraszam. nie patrzyłem w instrukcji.

patrzyłem w instrukcji i jest taka notatka
//
Ukarze się, jeŜeli doszło do przerwania procesu ładowania w wyniku prze-
- kroczenia zadanej maksymalnej wartości energii dostarczonej. W miejsce
wyświetlanego oznaczenia typu akumulatorów , w pierwszym rządku, miga
napis „CAPA” (Capacity = pojemność).
//
ale to nie zmienia faktu ,że przycisk BATT.TYPE/STOP nie działa. tzn bardzo ale bardzo mocno trzeba przycisnąć to działa. wydaje mi się ,że mogło się coś przegrzać stopić?
Czy Wy spotkaliście się z taki przypadkiem.
Ponowie pytanie. Czy jak ładujecie baterie lipo ,to ładujecie jedną po drugiej czy robicie przerwę między jednym ładowaniem a drugim ,po to żeby ostygła ładowarka?

PostNapisane: N sie 14, 2011 10:22 pm 

U mnie ładowarka prawie wcale się nie grzeje nie ważne czy ładuje 1 czy 2 pakiety, posiadam turnigy 6 (twoja wygląda podobnie) Jedynie grzeje mi się zasilacz. Jeśli ładowarka za bardzo się nagrzeje i przekroczy próg bezpieczeństwa włącza się wpierw komunikat TEMP OVER ERR i wtedy należy ładowarkę bezwłocznie wyłączyć. Czy ta Twoja ładowarka ma zainstalowany wiatraczek?